MAKALELER / Lisanssız Üretim-En Çok Kimler İçin Uygun






Lisanssız Üretim-En Çok Kimler İçin Uygun:

 

1-- Lisanssız Üretim En Çok Kimler İçin Uygun:

 

1--Sulu tarım yapan ve elektrik motorlarıyla su basan ya da çeken çiftçiler.

 

2--Benzin istasyonları. Çünkü hepsinde büyük ve genellikle boş bir çatı var. Güneş paneline çok uygun.

 

3--OSB'ler ve bu bölgelerdeki fabrikalar. Buralardaki küçük orta boy işletmeler. Fabrika çatıları genellikle güneşe uygun, bazı yerlerde rüzgâr için de uygun.

 

4--Çiftlikler. Özellikle tavuk ve balık çiftliklerindeki çatılar güneş paneli kurmaya müsait.

 

5--Büyük çatıya sahip fabrikalar

 

2—Bölgeye Göre Tercih-Trakya’da rüzgâr, Akdeniz’de güneş

 

1--Trakya'da bir fabrika, üreteceği elektriğin tamamına yakınını kendisi kullanacak ise rüzgâra dayalı lisanssız üretim yatırımını ortalama elektrik faturası ödermiş gibi bir finansman formülüyle yapabilir. Bu durumda yatırımın geri dönüş süresi neredeyse 5-5.5 yıl olabilir. Güneşte bu süre 8-9 yılı bulabilir.

 

1.1--Ama aynı tesisi iç Anadolu'ya, mesela Konya civarına yapacaksanız, güneşi tercih etmenizde yarar olabilir. Çünkü oralarda güneşlenme süreleri daha yüksek, rüzgâr ise daha az verimli

 

3--Lisanssıza yabancı ilgisi:

 

1--LİDER Başkanı Yalçın Kıroğlu, üst sınırın yükseltilmesiyle birlikte çok sayıda yabancı firmanın da Türkiye pazarına girdiğini belirtti. Hem sistem kurulum hizmetleri vermek hem de kendileri doğrudan yatırım yapmak isteyen firmalar bulunduğunu anlatan Kıroğlu, "Neredeyse haftada birkaç yabancı firmayla toplantı yapıyorum

 

2--Türkiye pazarını anlatıyorum” dedi. Kıroğlu, yabancıların hukuki süreçleri ve mevzuatı çok merak ettiklerini, en çok da (Devlet elektrik alım fiyatlarını değiştirir mi) diye sorduklarını vurguladı. Kıroğlu’na göre bunun nedeni Bulgaristan’ın daha önce açıklamış olduğu teşvikleri düşürmesi.

 

4—Süreç:

 

1--lisanssız elektrik üretimi yapmak isteyenler ne yapmalı? Yatırımcı adayı, öncelikle kendisine beraber çalışacağı bir firma tespit etmeli. Anahtar teslim tesis kuran ve süreçleri takip eden uzman bir EPC firması ile hareket etmek hem süreci kolaylaştırma hem de gereksiz ayrıntılarla uğraşmama imkanı tanıyor.

 

1.1-- bundan da önce,yatırımcılar  kendi kendine bir ön araştırma yapsa iyi olur. Yatırımın kendisi için mantıklı olup ; olmadığı, tahmini yatırım geri dönüşünün ne kadar süreceği ve böylesi bir yatırıma değip değmeyeceği...

 

1.2--Bu ön araştırma ve temaslardan sonra atılması gereken adım, tesisin kurulacağı bölgedeki yerel elektrik dağıtım şirketine şebeke bağlantı başvurusu yapmak.

 

1.3—Lisanssız üretim süreci sizin adınıza, anlaştığınız profesyonel mühendislik ve çözüm firması tarafından yürütülecek. Dağıtıcı firmaların, 30-45 gün arasında bir değerlendirme süresi var.

 

1.4--Bağlantı talebiniz onaylandığı takdirde, size bir çağrı mektubu verilecek. Bu arada dağıtıcı şirket size, şebekenin özellikleri nedeniyle, başvurduğunuz nokta yerine bir başka noktadan bağlanma seçeneği de sunabilir. Bu durumda sizin yatırımın fizibıl olup olmamasını yeniden gözden geçirmeniz gerekir. O yüzden hesap kitap yapmadan önce de dağıtıcı şirketle bu konuda istişarede bulunmanızda yarar var.

 

2--Talebinizi onaylayan bölgesel dağıtım şirketinden alacağınız çağrı mektubuyla birlikte 180 günlük proje onay süreciniz başlayacak. Bu süre içinde lisanssız üretim yatırımınız için elektrik, mekanik ve inşaat klasörlerinden oluşan üç klasörlük bir proje dosyası hazırlanacak.

 

2.1--Bu dosya aslında lisanslı elektrik üretim sistemleri için de geçerli bir prosedür. Bu dosyanın da TEDAŞ tarafından onaylanmasından sonra üretim tesisini kurmak için inşaata başlayabilirsiniz. İleride bu dosyaların ve tesislerin onaylanması işi TEDAŞ yerine belirli bir kurulu gücün altındaki yatırımlar için bölgesel dağıtım şirketlerine de verilebilir

 

3-- Evin çatısına güneş paneli kurmaya kalktığınızda çatı için ruhsat planı çizilmesi lazım. Bunların hepsi ciddi maliyetler. Bakanlık nezdinde, bunları daha da basitleştirecek çözümler üzerinde çalışıyoruz..Çünkü şu anda çatı projeniz yoksa 15- 20 bin liralık ilave yük geliyor yatırımınıza. 3 MW’lik panel fiyatından daha yüksek bir rakam bu.”

 

4--Lisanssız elektrik üretim yatırımı yapacaklarının fizibilitelerini yaparken, hangi enerji kaynağından yararlanacağı konusunda da sağlıklı bir karar vermeli. Bazı firmalar ya da kişiler için rüzgâr veya güneş daha uygun olabilir.

 

4.1--Bunu doğru seçmek önemli çünkü kurulacak tesisten alınacak verim buna bağlı. Çünkü bir kere rüzgâr ve güneşteki yatırımlann geri dönüş süreleri birbirinden farklı. Bazı bölgelerde rüzgâr, bazı bölgelerde güneş tercih edilmesi, yatırımı daha verimli kılar.

 

5--Güneş projelerinde yatırımların geri dönüş süresi daha uzun. 1 MW'lik bir rüzgâr türbini Marmara'da ortalama bir rüzgârda yılda 2.5 milyon kWh elektrik üretir. Ama 1 MW'lik kurulu güçteki güneşe dayalı bir tesis bunun yarısı kadar üretebilir örneğin... Bu yatırımın maliyetlerinin neredeyse aynı olduğunu düşünürseniz, hangi kaynağı tercih etmenin size sağlayacağı avantajı daha kolay anlarsınız.

 

5.1--Bugüne kadarki başvurular daha çok Marmara ve Ege ağırlıklı. Ancak özellikle güneşe dayalı tesislerle İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerinin de çok hızlı bir gelişme bekleniyor. Yeni yönetmeliğin devreye girmesiyle birlikte Karadeniz ve Doğu Anadolu dışındaki tüm bölgelerin canlanacağına kesin gözüyle bakılılıyor.

 

5.2--Üretim yapmak istediğiniz yer de buna uygun ise Marmara'da rüzgârı tercih etmek daha akıllıca olabilir. Ama Konya'da, Niğde'de ya da Mersin'de rüzgâr yerine güneşi tercih etmek daha mantıklı sayılabilir. Çünkü, Mersin ve Konya'da örneğin, yıllık güneşlenme süreleri Marmara'ya göre daha uzun, ama Marmara'ya göre daha az rüzgâr alıyor.

 

6--Lisanssız üretim sistemi kurmak ne kadar önemliyse, bunun işletilmesi, bakımı ve daha sonra izlenmesi de çok önemli. Çünkü kurulan bu sistemler kendi kendilerine elektrik üretiyor ama hepsinin de işletme, bakım ve izlenme ihtiyaçları var.

 

6.1--Sistemin elektrik üretip üretmediğinin, ürettiğinin şebekeye verilip verilmediğinin bir merkez tarafından sürekli izleniyor olması lazım. Yoksa, üretebileceği kadar üretmiyorsa, ürettiği halde parasını almak üzere şebekeye

 

7--Aslında lisanssız elektrik üretiminde kumlu güç sının 1MW olarak görünse de üretim ve tüketim aynı yerde olduğu takdirde, şebekeye satmamak koşuluyla 1 MWnin üzerindeki lisanssız üretim uygulamalan da yapılabilecek.

 

7.1--Özellikle yoğun elektrik kullanan küçük ve orta ölçekli işletmelerin, “üst sınır 1 MW, biz yararlanamıyoruz” diye düşünmeyip, bu yolu denemelerinde fayda olduğu belirtiliyor. Yani elektrik tüketimi fazla olan bir işletmenin örneğin 3 MW'likbir rüzgâr türbinini de kurup işletebilmesi söz konusu. Buradaki tek fark, ihtiyaç fazlası üretim olursa bunu şebekeye verse bile parasını alamamak.1 MW'ye kadarki Her türlü kurulumda, üretim fazlasının parası alınabilecek.





Makalenin İzlenme Sayısı : 170

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.