MAKALELER / Hayvanlarda Bilinç Var mı






Hayvanlarda Bilinç Var mı:

 

1--Kuşların palyum görüntülerini fare, maymun ve insan kodekslerinin görüntüleriyle karşılaştıran araştırmacılar, kuşlardaki fiber hatların oluşturduğu düzeneğin, memeli kortekslerindekine oldukça benzer bir yapıda olduğunu keşfetti.

 

2--Araştırmacılar ayrıca, birbiriyle uzaktan akraba olan iki kuş türünün, güvercinler ve baykuşların beyinlerindeki nöronlar arasındaki bağlantıları da incelediler. Anestezi altındaki kuşların beyinlerini çıkarıp kristal enjekte eden bilim insanları, algılama becerisiyle ilişkili bölgelerde memeli neokorteksinde bulunanlara benzer mikro devreler keşfetti.

 

2.1--Beyindeki yapıların kendilerinden ziyade yapılar arasındaki bu bağlantıların, yani nöro mimarinin, kuşların bilişsel açıdan nasıl memeliler kadar yetenekli olduklarını açıkladığı belirtiliyor. Kuş ve memeli beyinleri çok farklı görünse de, beyindeki bölgelerin birbirine benzer şekilde bağlanıyor.

 

3--Tübingen Üniversitesinden araştırmacılar, bu sorunun cevabını öğrenmek için leş kargalarının (Corvus corrone) beyinlerini inceledi. Zekâ seviyeleri nedeniyle “kanatlı maymunlar” olarak da anılan bu kargaların, nedensellik bağı kurabildiklerini gösteren çalışmaların olduğunu belirten araştırmacılar, benzer deneylerle bilincin varlığına dair bir çıkarım yapmanın oldukça zor olduğunu ifade ediyor. Araştırmada, primatlarda bilinç belirtisi olarak kabul edilen belirli ani nöron aktivitelerinin kargalarda da gerçekleştiği görüldü.

 

4--İlk olarak, bir ekranda gösterilen belli işaretlere hareket ederek, diğerlerine sabit kalarak tepki vermek üzere 1 yaşındaki iki leş kargasını eğiten araştırmacılar, verdikleri tepki sırasında nöronal sinyallerini kaydetmek için kargaların beyinlerine elektrotlar yerleştirdi.

 

4.1--İşarete tepki verildiğinde nöron aktivitesinin başladığını tespit eden bu çalışmanın, kargaların gördükleri işareti bilinçli olarak algıladıklarına işaret ettiği ifade ediliyor. Kargaların tepkisine uyumlu olarak ateşlenen nöronlar palyum bölgesinde bulunuyor.

 

4.2--Araştırmacılar kuşlar ve memelilerdeki bilişsel yapı taşlarının yaklaşık 320 milyon yıl önceki son ortak atalarından almış olabileceklerini ekliyor ve farklı evrimsel süreçlerden geçmiş olmalarına rağmen algısal/bilişsel yeteneklerinde hala bu seviyede benzer olmasını şaşırtıcı buluyor.

 

5—Yorum:Hayvanlarda zekaya uygun bilinç olduğunu kabul etmek lazım.3 yaşındaki bir çocuk gibi sizi dinleyen evcil hayvanınız sizin onu da götürmeniz için kapı ağzına çökebilir.

 

Kaynak:Murat Altaş-structure-explains-why-some-birds-are-so-smart-and-maybe-e-ven-self-aware




Makalenin İzlenme Sayısı : 207

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.