MAKALELER / Suda Verimlilik-Tüpraş






Suda Verimlilik-Tüpraş:

 

1--Tüpraş'ın geri kazanım uygulamalarıyla taze su kaynağı tüketimini ve atık su miktarını azaltmayı temel yaklaşım olarak benimsediğini kaydeden İbrahim Yelmenoğlu, 2014 yılında İzmit Rafinerisinde ham su ihtiyacının alternatif kaynaklardan karşılanması amacıyla, Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi'ne ait Körfez Evsel Atık Su Arıtma Tesisi arıtılmış suyunun’ ileri teknolojilerle arıtılmasını hedefleyen 'Belediye Kentsel Atık sularının Sanayide Proses Suyu Olarak Kullanılmak Üzere Geri Kazanımı’ projesini devreye aldıklarını vurguladı.

 

1.1--Yelmenoğlu, "Tüpraş, 2020 yılı sonu itibarıyla, İzmit Rafinerisinin üretimdeki su ihtiyacını % 97 oranında geri kazanılmış atık sudan karşıladı.

 

1.2--İzmir Rafinerisinde ise 2016 yılında devreye alınan Atık Su Geri Kazanım ve Su Hazırlama Ünitesi ile rafineri atık suyundan geri kazanım oranı % 73 seviyesine ulaştı” şeklinde konuştu.

 

2--Tüm rafinerilerinde son beş yılda 102 milyon metreküp atık suyu geri kazanarak yeniden kullandıklarını açıklayan İbrahim yelmenoğlu, "İşlediğimiz ham petrol başına ham su tüketimini % 23 azalttık.

 

2.1--Bir başka deyişle son beş yılda 2,5 milyon nüfuslu bir şehrin yıllık su tüketimine eşdeğer bir tasarruf elde ettik. Suyun her damlasına değer veren bir şirket olarak olağanüstü bir koşul oluşmadığı sürece, İzmit Rafinerimizde Sapanca Gölü’nden endüstriyel su kullanmıyor, atık su ünitemizde maksimum oranda geri kazanım sağlayarak suyu yeniden kullanıyoruz” diye konuştu.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 228

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.