MAKALELER / Bilimsel Araştırmada ve Arge de Gerilemeye Başladı-Türkiye







Bilimsel Araştırmada ve Arge de Gerilemeye Başladı-Türkiye:

 

1--Ekonomisinin büyüklüğü ile ilk 20 devlet arasında giren Türkiye, kaliteli bilimsel yayınlar konusuna gelince oldukça geride kalmaya başladı.

 

2--2000’li yıllara girildiğinde Türkiye’nin Ar-Ge çalışmalarına ayırdığı bütçe (Devlet ve özel sektör birlikte) gayrı safi milli hasılanın (GSMH) %0.46’sı civarındayken, bugün halen % 0.96 civarındadır (KDV ve Gümrük vergileri bu orana dahil). Yani yıllık artış oranı 20 yılda ortalama %3.5 civarındadır.

 

2.1--Bunun anlamı, bugünkü artış hızıyla ayrılan bütçedeki payı ikiye katlamak en az 20 yıl alacaktır. Eğer 2023 hedefini tutturmak gibi bir amacımız varsa, bunu ancak bütçeden Ar-Ge’ye ayrılan payı her sene % 25 arttırmamız gerekir. OECD ülkelerinin 2020’de Ar-Ge harcamaları ortalaması GSMH’larının % 2.4 ‘ü civarındadır.

 

3—Öte yandan Türkiye, Ürdün’de kurulan SESAME tesisinde böylesine bir düzeneği kurabilecek ve buna öncülük edebilecek durumdadır. SESAME şu anda bu konuda yatırım ve öncülük yapacak bir ülke aramaktadır.

 

3.1--Bu konu, Türkiye’nin üyelik sürecini başarı ile götüren TAEK yetkililerine sunulmuştur. Bir an önce bir çalıştay düzenleyerek ve kaynak aktararak birkaç yıl içinde uluslararası planda protein yapılarının çözülmesi konularında oyuncu olabilmek mümkündür.

 

4—Arge araştırmalarında önemli olan aslında Ar-Ge parasını, Türkiye’ye çekmek. Büyük projeleri alabilmek için bölgede de aktif olabilmeniz gerekiyor. Ama parayı benim kazanmam değil önemli olan, Ar-Ge yatırımı hangi ülkede araştırma yapıyorsanız oraya akar

 

5—Argede Türkiyeyi gelip geçen Rusya, Polonya seviyesine nasıl çıkabilir? Şule Mene bu noktada araştırma geliştirmeye yönelik son 3-4 yılda önemli bir pozitif bakış olduğunu söylüyor. Peki tıkanıklık nereden kaynaklanıyor?

 

5.1--Ortalama bir araştırma projesi 2-2.5 yıl sürüyor. Araştırma sürecinde önce o araştırmanın Türkiye’de yapılıp yapılamayacağı inceleniyor. Sonra onay süreci geliyor. İşte tıkanıklık burada...

 

5.2--Mene anlatıyor: “Avrupa Birliği’ne göre 30 gün etik kurul, 30 gün bakanlık onayı ile çalışma başlaması gerekiyor. Slovenya’nm onay süreci 30 gün. Hollanda’da bu rakam ortalama 10 gün.

 

5.3--Türkiye’nin Ar-Ge araştırmalarına onay süreci ortalaması 150-160 gün.

 

5.4--Biz buradan kaybediyoruz. Dediğiniz sürede araştırmaya başlayamadığınızda sistemde yer alamıyorsunuz.

 

5.5--Türkiye standardize olmayı başaramazsa bu sıçramayı yapamayacağız. Başarırsak 2023 yılını beklemeye gerek yok. Türkiye geçen yıl projelere bu onay süreci nedeniyle zamanında başlayamadığı için yaklaşık 30 proje kaybetti.

 

5.6--Biz bürokraside takılıp kalıyoruz. Sadece geçen yıl kaybedilen 70-80 milyon dolardır. Araştırma çok korkaktır, bir kez tedirgin oldu mu bir daha ülkenize gelmesi bir 5 yıl sürer.”

Kaynak:HBT





Makalenin İzlenme Sayısı : 371

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.