MAKALELER / Plastiği Midesinde Eritebiliyor-İnekler






Plastiği Midesinde Eritebiliyor-İnekler:

 

1--İneklerin midelerinde bulunan mikropların, yaygın kullanım alanı olan polietilen tereftalat (PET) dahil olmak üzere bir kısım plastiği öğütebildiği tespit edildi.

 

1.1--İnekler, bitkilerin ürettiği doğal polyesteri (kütin) sindirebilir. Sentetik bir polyester olarak PET, bu doğal maddeye benzer bir kimyasal yapıya sahiptir.

 

2--Araştırmacılar, ineklerin mide sıvısında bu-lunan ve doğal polyes-terin sindirimine yardımcı olan bazı mikropların sentetik polyesterleri de öğütüp öğütemeyeceğini görmek istedi.

 

2.1--Frontiers in Bioengineering and Biotechnology’de yayınlanan çalışmada, bu mikropların sadece PET’i değil, polibütilen adipat tereftalat (PBAT) ve polietilen furanoatta (PEF) malze-meleri de öğütebildiği ortaya çıktı.

 

2.2—Araştırma sonrasında araştırma ekibi plastik bozunma- sından hangi mikropların sorumlu olabileceğine dair bir fikir edinmek için mide sıvısından DNA örneği aldı. Applied Microbiology and Biotechnology and the Journal of Hazardous Materials dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, alınan DNA örneğinin yaklaşık % 98’i bakterilere ve çoğunlukla Pseudomonas türüne aitti.

 

2.3--Önceki çalışmalarda sentetik polyesterleri parçalayabildiği tespit edilen Acinetobacter türü bakterilerin de ineklerin mide sıvısında yüksek miktarlarda olduğu görüldü.

 

2.4--Araştırmacılar, sonraki çalışmalarında mide sıvısındaki plastik yiyen bakterileri tam olarak karakterize etmeyi ve bakterilerin plastikleri parçalamak için hangi spesifik enzimleri kullandığını belirlemeyi hedefliyor.

 

2.5—Bu enzimlerin tespiti Plastik geri dönüşümüne katkı sağlama potansiyeline sahip olabilir.





Makalenin İzlenme Sayısı : 191

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.