MAKALELER / Koronavirus Salgını OECD Ülkelerinde Emlak Fiyatlarını Artırdı






Koronavirus Salgını OECD Ülkelerinde Emlak Fiyatlarını Artırdı:

 

1--Emlak piyasasının 12 yıl öncesine döneceği endişesi içinde olan sektör, koronavirüsle gelen korkunun, emlak piyasasını bir kez daha çökerteceğini düşünüyordu.

 

1.1--Ailelerin ikinci evlerini satıp fiyatların daha da aşağı çekilmesine yol açacağı bile hesaba katılan felaket senaryolarından biriydi. “Aslına bakacak olursak, bunların hiç biri olmadı” dedi Everett-Allen.

 

1.2--Tam tersine gayrimenkul fiyatları yükseldi. ABD’den Yeni Zelanda’ya, İngiltere’den Almanya’ya, Peru’dan Çin’e kadar. Ev fiyatları roket hızıyla yükseldi ve hem ev sahibi hem kiracı olan potansiyel alıcılar, panik halinde emlak acentelerinin telefonlarını meşgul ettiler.

 

2--Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD’nin verilerine göre 37 zengin ülkede konut fiyatları, 2001 in son çeyreği ile 2020’nin son çeyreği arasındaki dönemde yüzde 7 oranında artış gösterdi. Bu artış, son 20 yılın en hızlı fiyat artışı (OECD, 38 üyelidir).

 

2.1--Bir başka deyişle OECD, fiyatların istikrarlı olduğu 2015 yılını 100 kabul etti. 2000’de 80 düzeyine inmiş olan fiyatlar, 2020 sonunda 125 çizgisine ulaştı.

 

3--Pek çok ülke, koronavirüs nedeniyle sınırlarını kapatmış ya da girişleri kısıtlamış durumda. Yabancı sermayenin girmesi halinde emlak piyasalarının daha da canlanacağına kesin gözüyle bakılıyor.

 

3.1--Ama yatırımcılar da pandemi yüzünden başka ülkelerde yatırım yapmaya çekiniyor. Bazı hükümetler, ev kredilerini geri ödemekte zorlanan ailelere, konutları ellerinden alınmaması için kısıtlamalar ve yasaklar getirerek yardım ediyor.

 

3.2--Piyasalara trilyonlarca dolar aşüayarak ekonominin canlı tutulmasını sağlamaya çalışıyor. Pek çok ülkede mortgage ödemelerinin kolaylıkla yapılabilmesi için faizler aşağı çekildi.

 

3.3--Konut alım satımıyla ilgili işlemlerde vergilerin geçici olarak azaltılması yoluna gidildi. Önlemlerin çoğu, emlak piyasasında yastık etkisi oluşturdu ama pandemi fiyatların düşmesini önledi.

 

4--Emlak piyasası araştırmacılarından İngiliz Richard Donnell, “insanları aylarca evlerine kapatırsanız, evlerini ofis ya da dershane haline getirirseniz, onlar da hızla yeni bir durum değerlendirmesi yaparlar ve rahat hareket edebilecekleri müstakil, bahçeli konut arayışına girerler” diyor.

 

4.1--Varlıklı bireyler, kentleri terk ederek kırsalda geniş evler bulmaya çalıştı. Kent merkezlerinde, işlerine gitmek yerine evlerinden çalışıp, gerekli olduğunda ofise gitme eğiliminin, pandemi sona erdiğinde de devam etmesi bekleniyor.

 

Kaynak:Para Haftalık Ekonomi Dergisi 13 - 19 Haziran 2021

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 173

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.