MAKALELER / Kömürden Enerji Üretmek-Faydaları-Sakıncaları






Kömürden Enerji Üretmek-Faydaları-Sakıncaları:

 

1--Kömür an itibariyle enerji talebini karşılayan en önemli üç kaynaktan biri, petrolden sonra ikinci sırada.

 

1.1--Bu profil uzun süre korunacağı için fosil yakıt santrallerine santral baca gazından karbondioksit tutma ve depolam sistemi kurulması şartı getirilmesi oldukça önemli olabilir.

 

1.1.1--Dünya enerji talebinin % 27'si kömürden karşılanıyor. Uluslararası kuruluşların projeksiyonları önümüzdeki 20-30 yılda kömürün payının değişmeyeceğini gösteriyor.

 

1.2--Dünya elektrik üretiminden de kömür % 38 pay alıyor. Türkiye'de yerli kömürün elektrik üretimindeki payı % 18’ler mertebesinde.

 

2--Elektrik üretiminde yenilenebilir enerji santrallarının sisteme entegre olmaları için kömür santralları kaçınılmaz. Zira kömür santralları sürekli enerji üretirken-yenilenebilir enerji santralları kesikli enerji üretebilmekte.

 

3--İthal kömür geçen yıllarda 50 dolar iken, bugün 91 dolara yükseldi. Kendi kömürümüzle orta ve uzun vadede ithal kömürü ikame edecek adımlar atmalıyız.

 

4--Kömür sadece elektrik üretiminde değil, sanayide-çelik sanayi de çok büyük öneme sahip. Bu alandaki Ar-Ge yatırımları ve projeleri çok önemli. Kömür sadece bir enerji kaynağı değil; değerli mineraller açısından da çok önemli bir kaynak.

 

5--Enerji Üretim Türlerine Göre Karbondioksit Emisyonu Oranları:

 

Odun…………………………30 g/kw

Doğalgaz……………………..232-380 g/kw

 

Petrol…………………………818 g/kw

Kömür…………………………987 g/kw

 

5.1—1 kw lık elektrik üretimi için kömür doğalgazın ürettiği karbondioksit miktarının 4 katı karbondioksit üretir.Bu anlamda kömür  doğalgaza göre 4 kat daha kirli anlamına gelmekte.

 

5.2—Kömür daha kirli olmasına karşı kömür santrallerinde karbondioksit baca gazından tutulup-depolanıp-sanayida kullanılırsa kömür santrali çok temiz bir santral durumuna gelir.Kısaca kömür santrallere karbondioksit tutma ve depolama sistemi kurulması şartı getirilebilir mi.

 

Kaynak:Para Haftalık Ekonomi Dergisi 13 -19 Haziran 2021

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 187

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.