MAKALELER / Koku Marka İlişkisi






Koku Marka İlişkisi:

 

1--Koku, satın alma kararlarını etkiliyor.Hafızayı anında tetikleyen koklama duyusu, geçmiş anları ve deneyimleri hızla şimdiki zamana taşıyor, geçmişte yaşanan duyguları bizde yeniden uyandırıyor.

 

1.1--Araştırmalara göre hoş ve tanıdık bir kokuyu uyku sırasında bile olsa hissetmek insanın hafızasını kuvvetlendiriyor ve beynin çalışmasına yardımcı oluyor, insanın davranış biçimini ve gün içindeki modunu etkiliyor.

 

1.2--Örneğin, lavanta ve vanilya gibi doğal kokular stres, tedirginlik ve heyecanı azaltıyor. Hoş bir koku kişiyi daha çekici kılıyor.

 

1.3--Brand Sense (Marka Duyusu] kitabının yazarı Martin Lindstrom'a göre görme duyumuzun ticari amaç güden pazar iletişiminde % 83 payı var. Geri kalan % 17'lik kısım diğer dört duyu arasında paylaşılıyor.Kokunun satış üzerinde % 20-90 aralığında değişen etkisi var.

 

2--Hoş koku mağazanın insanların gözünde daha kaliteli ve değerli bir imaj çizmesinde katkısı oluyor. Koku hem markayı güçlendiriyor hem de markanın uzun süre akılda kalmasını sağlıyor. Aynı zamanda çalışanları da motive ediyor, daha yaratıcı ve üretken olmalarına yardımcı oluyor.

 

3--İletişim fakültesi mezunu olan Fiolas’m kurucusu Fulya Gündoğdu,

Kokunun bir kurumun kimliği ve imzası olduğunu söyleyen Gündoğdu, “insanoğlunun en güçlü hafızası kokudur. Kokladığımız bir koku bizi yıllar öncesine götürür ve geçmiş duygularımızı harekete geçirir.

 

3.1--Bir kurumun kokusu da ona ait tüm duyguları ve hatıraları hatırlatıp insan beyninde bir fikrin oluşmasını sağlar, kurum ile arasında bir bağ oluşturur” diyor.

 

Kaynak:Para Dergisi-6-12.06.2021

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 189

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.