MAKALELER / Mor Besinlerin Sağlığa Faydaları






Mor Besinlerin Sağlığa Faydaları:

 

1--Antioksidanlar hücre hasarlarını önleyen bileşiklerdir. Serbest radikalleri temizler ve oksidasyonun neden olduğu hasarı azaltırlar. Ve bu bileşikler en çok koyu kırmızı, mor ve koyu mavi renkli sebze ve meyvelerde bulunur.

 

1.1--Dengeli ve çeşit içeren sağlıklı bir beslenme düzeninde, günde en az beş porsiyon meyve ve sebze tüketmek gerekiyor. Beslenme uzmanları önceliği mor renkli olanlara verilmesi gereltiğini söylüyor

 

2—Mor Besinler:

 

2.1—Yaban Mersini:

 

1--Yaban mersininin kanseri önleyebildiğine ya da hafızayı iyileştirebildiğine yönelik yürütülen araştırmaların yalnızca küçük kapsamlı olduğunu ya da hayvanlar üzerinde yapıldığını, dolayısıyla elde edilen sonuçların ileri ve kapsamlı çalışmalarla destek¬lenmesi gerektiğini işaret ediyor.

 

2.2—Nar:

 

1--Nara kırmızıyla mor arası, mücevherlere benzer rengini veren içerisindeki antosiyanin- dir. Önemli bir lif kaynağı olan nar aynı zamanda A, C ve E vitaminleri, demir ve tannin gibi başka antioksidanlar da içerir.

 

2--Yürütülen bir araştırmada narın farelerde enflamasyonu ve oksidatif stresi azaltarak kemiklerin güçlenmesine ve osteoporozun engellenmesine yardımcı olduğu gözlemlendi.

 

3--Başka bir araştırmada ise günde 50 ml nar suyu içmenin damarlarda daralmayı durdurduğu ve kolesterolü düşürdüğü görüldü.

 

4--Yapılan başka bir araştırmadaysa her gün bir bardak antosiyaninler üzerinde daha önce yürütülen araştırmalarda bu bileşiklerin ömrü uzattığı, kalp ve damar sağlığını koruduğu, kanser ve demansı önlediği görülmüştü.

 

5--Antosiyaninler kuş üzümünde, böğürtlende, yaban mersininde, patlıcanın kabuğunda, kırmızı lahanada, mor tatlı patateste ve vişnede çok yüksek oranda bulunur.

 

2.3--Yaban mersini:

1--Yaban mersini çok önemli bir C vitamini kaynağıdır. C vitamini hücrelerin korunmasına yardımcı olur, demir emilimine katkı sağlar ve sindirim sistemi için son derece faydalı olan çözülebilir lif içerir.

 

2--European Journal of Nutrition dergisinde yayınlanan araştırmada, kuru yaban mersini takviyesi alan 7 ila 10 yaş arasındaki çocukların beyin gücünde belirgin bir artış gözlemlenmişti.

 

3--Ayrıca Tufts Üniversitesi’nde yapılan başka bir araştırmada da yaban mersini takviyesi verilen sıçanlarda kısa süreli bellekteki kaybın yavaşladığı ve belleğin güçlendiği tespit edilmişti.

 

4--Ne var ki ABD’de Ulusal Sağlık Hizmetleri, şu ana ka-

 

2.4—Kiraz:

 

1--Tatlı bir yaz meyvesi olan kiraz, vücuttaki fazla suyun atılmasına yardımcı olurken, aynı zamanda gut gibi inflamasyona neden olan hastalıkların da tedavisinde yarar sağlar.

 

2.5—Mor Patates:

1--mor tatlı patates, özellikle Japonya’daki Okinavva adasında çok fazla tüketiliyor. 100 yaş üzeri sağlıklı insan nüfusuyla tanınan Okinavva’da demans görülme sıklığının Batı’ya göre yaklaşık %50 oranında daha az olduğu biliniyor.

 

1.1--Bazı bilim insanları, bu ada sakinlerinin beslenme düzenlerinde bol miktarda bulunan mor tatlı patatesin, vücutlarının ve beyinlerinin yaşlılıkta da sağlıklı kalmasında önemli rol oynadığını düşünüyor.

 

2.6--Mürdüm eriği:

 

1--Mor besin olarak düşündüğümüzde ilk aklımıza gelen meyvelerden birisi şüphesiz mor erik. Kabuklu tüketilmesi gereken mor erik, yeşil eriğe kıyasla 20 kat daha fazla antioksidan içerir.

 

2--İçeriğindeki yüksek orandaki C vitamini sayesinde özellikle mevsim geçişlerinde karşılaşılan enfeksiyonlara karşı vücudu korur. Bağışıklığı güçlendirirken daha zinde hissetmenizi sağlar. Kan yapıcı özelliği olduğu bilinir mürdüm eriğinin.

 

2.7—Pancar:

1--Pancarda folik asit, demir, manganez ve potasyum da bulunur. Ayrıca yüksek oranda içerdiği nitrat da pancarın sağlığa yönelik bilinen faydalarına katkı sağlar.

 

2--2013 tarihli bir araştırmada pancar suyunun tansiyonun düşürülmesiyle bağlantılı olduğu görülmüştü.Ayrıca Pancar suyunun aynı zamanda atletik performansı da artırdığı gözlemlenmişti.

 

3--Yürütülen başka bir araştırmadaysa pancar suyu içeren bir beslenme düzeninin beyne giden kan akışını artırdığı saptandı.Bu da pancar suyunun demansı önlemede ya da iyileştirmede faydası olabileceği şeklin¬de yorumlanıyor.

 

Kaynak:HBT- Sevda Deniz Karaali





Makalenin İzlenme Sayısı : 177

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.