MAKALELER / Kentlerin-Her kentin Mikrobu Kendine Özgü






Kentlerin-Her kentin Mikrobu Kendine Özgü:

 

1--Uzmanlar ilk kez bu kentsel mikrobiyomun bileşimini, kentten kente ne gibi farklılıklar gösterdiğini veya ne kadar benzediğini araştırdılar. Projenin itici gücü, dünya çapında ilgi gören ve meraklıları bulunan New York metrosunun mikrop dünyasıyla ilgili ilk çalışma oldu. Buradan ise kentsel mikrobiyomları küresel olarak karşılaştırma fikri doğdu.

 

2--Proje çerçevesinde bilim insanları dünya genelinde 60 şehirde gönüllülerden 4.728 örnek topladılar. Bunlar daha çok toplu taşıma sistemlerinin yakınlarındaki, tırabzan, kapı kolları, bilet makineleri gibi ortak kullanım alanlarına aitti.

 

2.1--Ama yerlerden ve havadan da örnekler alındı. Tüm örneklerde genetik dizilim yardımıyla, mikrop türlerinin bileşimi ve görülme sıklığı analiz edildi. Bu şekilde 31 tanesi incelenen kentlerin % 97’sinde görülen 4.346 mikrop türü tespit edildi. Bu çekirdek mikrobiyom, nüfusa yoğunluğuna, coğrafi konuma, iklime ve diğer faktörlere bakmaksızın daha çok bakterilerden oluşuyordu.

 

3--Ancak beklenin aksine, bu kentsel çekirdek mikrobiyomdaki türler, insanların tipik mikrobiyomundan önemli ölçüde farklıydı. Gerçi Cutibacterium acness cilt bakterisi tüm kentlerde en fazla bulunan organizma ama Micrococcus luteus gibi hava partiküllerinde ve tozda yaşayan veya metal çevrelere uyum sağlamış Cupriavidus metllidurans da en sık görülen on tür arasında yer alıyorlar.

 

4--Kentler için tipik olan çekirdek mikrobiyom dışında örneklerde bölgeden bölgeye ve kentten kente farklılık gösteren çok sayıda mikrobiyom kombinasyonu var. Bunların bileşimleri ve görülme sıklıkları o kadar özgün ki bir kent sadece bunlarla tanınabilir.

 

4.1--Örneklerden bazılarıyla eğitilmiş olan bir yapay zekanın,  örneklerle gerçekleştirilen testle sınıflandırmada % 88,8 oranında doğru sonuç verdiği ortaya çıktı.

 

5—Sonuç olarak Her şehrin kendi moleküler ekosu var. Mesela bir insanın ayakkabısındaki mikrobiyoma bakarak, hangi şehirden geldiği söylenebilir diyor araştırmacılar.

 

5.2--İlginç olan diğer bir nokta da kentsel mikropların bir kısmının bilime tamamen yabancı olması. Çünkü örneklerde, bilinen hiçbir bakteriye, virüse, mantara veya arkeaya sınıflandırılamayan binlerce DNA parçası bulundu.

 

5.3--Ayrıntılı analizler sonucunda da bunlardan en az 10.000 tanesinde daha önce bilinmeyen virüs ve 748’nin ise bilinmeyen bakteriye ait olduğu anlaşıldı.

 

5.4--Sınıflandırılmamış DNA’nın bulunmuş olması kentsel mikrobiyomun büyük bir kısmının dikkate alınmadığını gösteriyor.

 

6—Sonuç olarak gezip gördüğünüz ve mutlu olduğunuz bir şehrin mikrobiyomu sizin mikrobiyomunuza uygundur.Bu nedenle bir şehre göç edecekseniz önce orada 1 sene kirada oturun.

 

Kaynak: A global metagenomic map of urban microbiomes and antimicrobial resis- tance, Celi, 26.05.2021.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 172

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.