MAKALELER / Belediyelerde Yapı Standartları İçin Öneriler






Belediyelerde  Yapı Standartları İçin Öneriler:


1—Türkiye de gayrimenkul sektörüne gelen sıfırdan yabancı yatırım oranı çok düşük.İstihdamı sağlayan da bu tür yatırımlardır.


2—Belediyelerde imar durumu vermek-tapu vermek vs konularda her belediyenin ayrı bir uygulaması olmakta.Bu ayrı uygulamaları aynı potada bütünleştirecek-B.Şehir uygulama çalışmaları da yok.Aslında B.Şehir Belediye Başkanlarına bağlı bir komisyon hatta İçişleri Bakanlığı ile Bayındırlık Bakanlığından temsilcilerin olduğu Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı BDDK gibi bir yapı üst kurulu kurulması ve standartları belirlemesi için bu üst kurula bağlı yapı enstitüsü kurup bu enstitünün tüm Türkiye çapında uygulamaları ve hedefleri saptaması aynı zamanda uygulamaları da denetlemesi herhalde şarttır.Artık her ilçenin vs imar durumlarının bitirilip internetten alınabilmesi herhalde şarttır.


3—Yabancılar ve yatırımcılar bu bilinmezliğe bağlı olarak yatırım yapmaktan çekinmekte.


4—49 yıllık arazi tahsisinde vs ifadeler gayet açık olmalı.Hatta anlaşılabilirliği artırmak için örnek bile ifade içinde bulunabilmeli.


5—Kentsel Mimaride mutlaka kentin aynı tip yapılarla tek düzeleşmesine imkan vermemek için Belediyelerde üst kurul tarafından atanan en az 10 bu işi bizzat yapmış Şehir Mimarı çalıştırılması ve çok katlı binaların atmosferik durumları vs için Üniversite Meteoroloji Müh onay alınması uygun olabilir.


6—Sulukule vs gibi kent kültüründe yapılacak yapısal değişimler bir beyin ameliyatı yapar gibi şin uzmanlarınca kılı kırk yaracak hassalıkta yapılmalı sadece rüştünü ispat etmiş özel birkaç büroya bu üst kurul tarafından bu tür dönüşümlerde yüklenici olabilmek için yeterlilik belgesi verilmelidir.


7—Kamuda tüm uygulamalarda standartlar saptanmalı ayrı uygulamaların egemenliğine son verilmelidir.Bu çalışmalar her kurum tarafından yapılmalıdır.Bunu da Başbakanlığa bağlı kurulacak kamu verimliliğini geliştirme ajansı yapmalıdır.


Kaynakça:Dünya Gazetesi-26.02.2013-S:17





Makalenin İzlenme Sayısı : 743

Eklenme Tarihi : 22.07.2019

Önceki sayfaya geri dön.