MAKALELER / Betonda Arge ve Çimento Üretiminde Enerji Verimliliği






Betonda Arge ve Çimento Üretiminde Enerji Verimliliği :

 

1—Üretimde Enerji Verimliliğini Artırma:

 

1--Dünyada beton tüketimi yıllık yaklaşık 10 milyar metre küp. İnşaat sektörü ağır çevresel maliyetleri olan, son derece rekabetçi bir sektör. Peki hem ucuz, hem de çevre dostu bir çimento üretmek mümkün mü?

 

2--Kuzey İtalya'daki bir fabrikada her yıl 50 bin metreküp prefabrik beton üretiliyor. Şirket, geniş bir pazara sahip olan inşaat sektöründe rekabet eden sayısız firmadan biri.

 

2.1--Bugün burada sadece inşaat işçileri değil, aynı zamanda kimya mühendisleri, malzeme bilimcileri ve çevre uzmanları da çalışıyor. İyi bir yalıtıma sahip olmasının yanı sıra daha verimli, ucuz ve çevre dostu bir çimento geliştirmeye çalışıyorlar.

 

 

3--Avrupa araştırma projesi ECO-Binder'da yer alan kimya mühendislerinden Arianna Amati, dünyada en çok kullanılan insan yapımı malzemenin beton olduğunu ifade ediyor ve ekliyor:

 

3.1--"Dünyadaki karbon salınımının yaklaşık % 5'inden de yine beton sorumlu. Bu yüzden daha çevre dostu bir çimento ile yapılan, daha yeşil bir beton üretmek sadece doğa için değil, aynı zamanda bu özel ekonomik pazar için de oldukça önemli."

 

3.2--Projede çalışan bilim insanları konuya bir çözüm bularak beton üretmek için kullanılan çimento içerisindeki bazı mineralleri değiştirdi.

 

3.3--Ortaya çıkan betonun çevreye zararının % 30 daha düşük olduğunu söylüyorlar.

 

4--Malzeme bilimcisi Jan Skocek kalkerin yüksek miktarda karbondioksit içerdiğini ve daha az kullanılması gerektiğini ifade ediyor.

 

4.1--Ayrıca birçok çimento ürününde bağlayıcı olarak kullanılan nodül klinkerler, Portland çimentosuna nazaran çok daha düşük sıcaklıkta (yaklaşık 200 derece) üretildiğini söylüyor:

 

4.2--"Bu da enerjiden tasarruf etmemizi ve karbon salınımını düşürmemizi sağlıyor. Bu maddenin karbon emisyonlarını azaltan hızlı kuvvet artışı özelliği var."

 

5--Araştırmacılar altı test duvar paneli oluşturmak için üç deneysel çimento kullandı. Her panelin üretimi 16 saat yerine ortalama 10 saat sürdü. Bilim insanları, bu panellerin yalıtım özelliklerinin yüzde 25 oranında bir artış gösterdiğini belirtiyor.

 

5.1--Projede görev alan bir diğer malzeme bilimcisi Blandine Albert duvarın içine özel, gözenekli bir madde yerleştirdiklerini anlatıyor ve duvarın güneş ışınlarını daha iyi yansıttığını söylüyor.

 

5.2--Panellerin esneklik, direnç, dayanıklılık ve mekanik sağlamlığını artırmak için çalışmalar devam ediyor.

 

6--Araştırmacılar, projede geliştirilen prefabrik ürünlerin yeni inşaatların yanı sıra iş yeri olarak kullanılan binaların yenilenmesi için de kullanılacağını düşünüyor.

 

7—Yorum:Türkiyede beton üretimi güçlü.Büyük beton üretemi yapan firmaların üretimde aynı İtalyan firmalar gibi karbondioksit emisyonu ve enerji ihtiyacını düşürmek için ciddi biçimde arge yapmaları gerektiği açık.

 

 

2—Kendini Onaran Beton:

 

1--Belçika Ghent Üniversitesi laboratuvarındaki mühendisler beton malzeme üzerinde çalışıyor. Ancak bu beton çok farklı bir yapıya sahip. Eğer kırılırsa kendi kendini onarabiliyor.

 

2--Elke Gruyaert, İnşaat Mühendisi, Ghent Üniversitesi: ‘‘Beton, yüksek derece emici güce sahip polimer malzeme içeriyor. Bu yüzden kırılma olduğu zaman su içeri giriyor ve bu polimer malzeme şişerek içine daha fazla su girmesini engelliyor ve kırılan bölgeyi kapatıyor.’‘

 

3--Bu polimer madde kapsüllenerek beton harcının içerisine katılıyor. Kendini onaran beton tamamıyla kuru olduğu zaman, bilim insanları onu kırarak nasıl tepki vereceğini inceliyor.

 

4--Betonun mekanik tepkimesi araştırılıyor. Sıvı miktarı ve dayanıklılığı ölçülüyor.

 

5--Brenda Debbaut, İnşaat Mühendisi, Ghent Üniversitesi: ‘‘Eğer küçük bir çatlak hemen düzelirse, büyümesi için bir risk yok demektir. Böylece yapının tamamının yıkılması için de risk faktörü ortadan kalkıyor. Sorunlu bölge büyümeden onu durdurmayı amaçlıyoruz.’‘

 

6--Bilim insanları bir Avrupa araştırma projesinde geliştirilen bu esnek polimer maddenin köprü ve tünel gibi en küçük kırılmaların bile ciddi hasarlara ve çürümelere yol açtığı yapıları büyük çatlaklardan koruyabileceğini söylüyor.

 

7--Nele de Belie, Teknik Sorumlu, HEALCON Projesi: ‘‘Kendini onaran bölgenin eskisi gibi tamamıyla sağlam olmasına gerek yok. Bu haliyle de yeterince güçlü. Yapmamız gereken sıvı miktarını sıkı tutmak. Böylece dayanıklılık da korunmuş oluyor.’‘

 

8--Hollanda’nın Delft Teknoloji Üniversitesi’nde çalışan araştırma görevlileri betonun kendini yenilemesi için farklı bir madde daha keşfetti. Bakteriler…

 

8.1--Henk Jonkers, Biyolok, Delft Üniversitesi: ‘‘Evlerimizden ve yaşam alanlarından temizlediğimiz bu bakteriler, betonun yapısıyla büyük oranda benzerlik gösteriyor. Öncelikle kayanın yapısına uyuyor ve ayrıca alkalin özelliği taşıyorlar. Bu sebeple PH değerleri yüksek. Bu bakteriler betonun içerisinde yaşamaya elverişli ve hastalığa yol açmıyorlar. İnsanlara ve çevreye de zararları yok.’‘

 

8.2--Küçük bir kırılma olduğunda bakteriler betonu içeride tutuyor ve sızan suyla karıştırıyor. Kalsiyum karbonat da onarımı hızlandırarak çatlağı tamir ediyor.Araştırmacılar şu anda bakterinin onardığı yerin ne derece geçirgenliği olduğunu test ediyor.

 

8.3--Eirini Tziviloglou, İnşaat Mühendisi, Delft Üniversitesi: ‘‘Suyun onarılan bölgeden geçip geçmeyeceğini test edeceğiz. Onarımdan önce ve sonra arada ne kadar fark olduğunu da kontrol ediyoruz.’‘

 

8.4--Bilim insanları şimdi buluşlarını gerçek yapılar üzerinde denemeyi amaçlıyor.

Avrupa’da bulunan tünel ve köprülerin yüzde 70’i betondan yapılmış. Bu yeni buluşun pazarda yerini alması ve satışa sunulması birkaç seneyi bulabilir.

 

8.5--Nele de Belie, Teknik Sorumlu, HEALCON Projesi: ‘‘İlk başta bu malzemenin fiyatı yüksek gelebilir. Ancak bu sayede yapıların ömrünü uzatıyor ve bakım masraflarını azaltıyorsunuz. Kısaca duruma genel olarak baktığınızda, kendini onaran bu beton malzeme ekonomik olarak ucuza mal oluyor.’‘

 

9—Yorum:

 

9.1--Betonda suyun ilerlemesini önleyen kapsül polimer katmak veya silikat üreten bakteri katmak oldukça iyi fikirler.

 

9.2—Güçlendirmede üretilmiş özel bir bakteri grubunu güçlendirilecek bir binanın kolon vs matkapla açılan deliklerinden içeri polimer(su ileremesini önleyecek) ile basarak burada bakteri grubu mevcut yapıyı sert beton malzeme yapısına çevirebilir mi bu olursa güçlendirmde çok önemli bir aşama kat edilmiş olur.Zira röntgeni çekilen kolonlarda demir erozyonu kabul edilebilir sınırlarda ise buraya matkap ile bakteri enjeksiyonu ile beton yeniden kazanaılabilir mi

 

9.3--Bu konuda yerli firmalarında herhalde  çalışması gerekli.Bir diğer araştırılacak konu yıkımı hızla yapacak-betonu toz haline getirecek teknikler ayrıca geri dönüşen beton en önemli konular

 

Kaynak: https://tr.euronews.com/next/2018/10/08/

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 280

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.