MAKALELER / İşlenmiş Gıda Üretiminde Daha Sağlıklı Yöntemler -Elektrikle Uyarım






İşlenmiş Gıda Üretiminde Daha Sağlıklı Yöntemler -Elektrikle Uyarım:

 

1--İrlanda’nın Cahir kentinde yılda 600 ton elma yetiştirilen bir çiftlikteyiz. Hasadın dörtte biri elma suyu ve sirke haline getiriliyor. Meyvelerin işlemesi elektrik yöntemi ile yapılıyor.

 

1.1--Çiftliğin sahibi Cornelius Traas yüksek gerilim yöntemi ile daha fazla meyve suyu elde ettiklerini söylüyor:

 

1.2--“Elmalar ilk toplandıkları anda çok sert oluyor ve hasattan sonra bekletmeden işleme tabii tutmak gerekiyor. Bu yöntemin avantajı % 3 veya 4 oranında daha fazla elma suyu elde etmemiz.”

 

1.3--İşlem odasında elektrik verilen meyvelerin sıkma işlemi kolaylaşıyor. Bu yöntem aynı zamanda mikropları öldürerek meyve sularının raf ömrünü uzatıyor.

 

1.4--Cornelius Traas:

“İşlemi daha küçük bir odada yapmayı planlıyoruz. Böylece dar bir alanda daha fazla elektrik vererek meyveyi, ana hücrelerine zarar vermeden kabuğuyla birlikte bakterilerden ayırırız. Ayrıca koruyucu kullanmaktan da kaçınmış oluruz.”

 

2--Elektrik yöntemi sadece elmalarda kullanılmıyor. İspanya Zaragoza Üniversitesi’nde bu yöntemle kırmızı şarap üretildi. Üzüm kabuğu hücrelerindeki gözeneklerin yumuşama evresi, geleneksel üretilen şaraplara kıyasla lezzeti bozulmadan daha kısa sürede gerçekleşti.

 

2.1--Marcos Maza, Şarap Uzmanı, Zaragoza Üniversitesi:

“Meyvenin doğal kimyasalları geleneksel yönteme göre zedelenmemiş oluyor. Bu yüzden elektrik yöntemi ile işlenen üzümden üretilen şarabın renginin daha koyu olduğunu fark edebilirsiniz.”

 

2.2--Araştırmacılar, gıda şirketlerine yüksek frekansta ve şiddette elektrik alanı uygulamasına dayanan elektrik (PEF) teknolojisinin ticari avantajlarını göstermeyi hedefliyor. Bu yöntem enerji maliyetlerini belirgin derecede düşürebilir.

 

Kaynak: https://tr.euronews.com/

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 199

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.