MAKALELER / Tarla Bilgi Toplama Robotları-Tarla Asistanı






Tarla Bilgi Toplama Robotları-Tarla Asistanı:

 

1--Küçük  bir robot 45 derece eğimli arazilere bile tırmanıp üzüm bağlarının haritasını dahi çıkarabiliyor. Bu aygıtı icat edenler bu durumun Avrupa’daki şarap üreticileri arasındaki rekabeti artıracağını söylüyor.

 

2--60 hektar büyüklükteki bu üzüm bağında bilim insanları ilginç bir robotu test ediyor.Bu aygıt üzerindeki akıllı sensörleri sayesinde tarla içerisinde gezebiliyor, konum belirliyor ve bilgi topluyor.

 

3--Üzerinde bulunan tek bir kamerayla asmaların boyutunu tespit edebiliyor. Bunun yanında üzüm salkımlarını tanımlayarak fotoğraflarını çekiyor ve bu sayede bağın son durumu hakkında rapor hazırlayabiliyor.

 

4--Andre Barriguinha, Ziraat Mühendisi, Agri-Ciencia: “Bu robot tarla içerisinde kendi kendine gezebiliyor. Topladığı görseller bir havuz içerisinde kaydediliyor. Sistemdeki algoritma bu verileri topluyor. Daha sonra üzüm bağının farklı noktalarındaki verimliliği gösteren bir harita çıkarıyor.”

 

5--Avrupa araştırma projesinde görevli bilim insanları bu prototip robotu üzüm yetiştiren çiftçilerle birlikte geliştiriyor.Robot tarlanın verdiği mahsulü sadece yüzde 10-15 oranında bir sapmayla tespit ediyor. Çiftçiler bu sayede gelecekteki üretim miktarını önceden tespit edebiliyor.

 

6--Pedro Sereno, Üzüm yetiştiricisi, Encosta Do Sobral: “Üzüm bağımız çok farklı sonuçlar verebiliyor. Tarla inişli çıkışlı bir arazi üzerine kurulu ve aldığımız mahsul her zaman değişiyor. Bu robot sayesinde tarladaki belirli bölgelerin ihtiyaçlarını belirliyor ve ona göre toprağın ihtiyaçlarını gideriyoruz. Aynı zamanda verimliliği de öngörebiliyoruz.”

 

7--Araştırma görevlileri robotu sağlam, taşınabilir ve kullandığı yazılımı açık kaynaklı olarak geliştiriyor.Bilim insanları “bağ bozumu tahmini” adını verdikleri bu uygulamanın Avrupa’da bu alandaki rekabeti artırmayı amaçlıyor.

 

8--Carlos Lopes, Ziraat Mühendisi, Lizbon Üniversitesi: “Tarlasını iyi tanıyan çiftçiler, gözleme ve tecrübeye dayalı bir bilgiye sahiptir. Bu bilgi daha çok gözleme dayalıdır. Bu teknoloji bunun bir adım ötesine giderek her bir bitkinin ne kadar ne ne kalitede mahsul vereceğini tespit edebiliyor.

 

8.1--Üzüm bağı hakkında elde edilen veriler bu sayede çok daha doğru oluyor. Elbette ideal yaklaşım hem tecrübeye dayanan hem de bu teknoloji yoluyla elde edilen verileri birlikte analiz etmek.”

 

 9—Yorum:

1—Ülke olarak tarımsal teknoloji firmaları-aselsan bu robotları üretip çiftçilerin daha sağlıklı bilgi toplamasına yardım edebilir mi.

 

Kaynak: https://tr.euronews.com/




Makalenin İzlenme Sayısı : 193

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.