MAKALELER / Isıtma Enerjisi Tüketiminde Sürekli-Kesikli Çalışmanın Etkisi






Isıtma Enerjisi Tüketiminde Sürekli-Kesikli Çalışmanın Etkisi:

 

1--Isıl konfor, insanın yapısı, yaşı, cinsiyeti gibi kişisel parametrelerin yanı sıra çevresel parametrelere de bağlıdır.

 

1.1--Isıtma, soğutma ve havalandırma sistemlerinin çalışma şekli ve dış hava sıcaklıkları ısıl konfor için önemli parametrelerdir. Fanger deneysel çalışmalar sonucu “tahmini ortalama oy (PMV)” olarak adlandırılan bir gösterge oluşturmuş ve PMV=0’ı konfor için en iyi değer olarak belirlemiştir.

 

1.2—Kaynak çalışmada, konfor koşullarının PMV=0 olması durumunda enerji tüketimleri incelenerek iller arasındaki ısıl konfor memnuniyeti ve enerji tüketiminindeki farklılıklar saptanmaya çalışılmıştır.

 

2--PMV değerlerinin istatistiksel analizinde, İzmir ili için kesikli rejimde çalışmanın sürekli rejime göre daha iyi olmasına rağmen İstanbul için sürekli rejimde konfor koşulları açısından daha iyi sonuçlar alınmıştır.

 

3--Tüm illerde sürekli rejim uygulandığında birim enerji tüketiminde artış olduğu belirlenmiştir.

 

4--Sürekli rejim, kesikli rejime göre ısıtma enerji tüketiminde % 4,5-6,2, soğutma enerji tüketiminde ise % 9,1-23,2 daha yüksektir.

 

Kaynak: Mühendis ve Makine-cilt 62, sayı 703, s. 262-285,Nisan-Haziran 2021

Türkiye’nin Farklı İklim Koşullarında Isıl Konfor Sıcaklıklarına Bağlı Olarak Konutların Enerji Performanslarının Değerlendirilmesi-Ebru Hancioğlu Kuzgunkaya1, Nurdan Yildirim2*, Gulden Gokçen Akkurt3

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 175

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.