MAKALELER / Küresel Isınmaya Yol Açan Adaylardan Biriside Kripto Para Madenciliği Olabilir






Küresel Isınmaya Yol Açan Adaylardan Biriside  Kripto Para Madenciliği Olabilir:

 

 1--ABD’deki Hawaii Üniversitesi’nden bilim insanlarının gerçekleştirdiği araştırma, küresel çapta kripto para madenciliği için gerekli olan elektrik tüketiminin Dünya’daki hava sıcaklığını sadece 16 yılda 2 derece artmasına yol açabileceğini ve gezegenimizi kömür madenciliğinden daha hızlı yok edebileceğini gösterdi.

 

2--İzlanda'nın Keflavik kentrindeki 'Genesis Mining' adlı kripto para birimi madenciliği şirketi Hawaii Üniversitesi'nden bilim insanları, Bitcoin madenciliğinde kullanılan bilgisayarlardaki elektrik kullanımı ve elektrik kullanılırken oluşan emisyonların miktarını hesapladı.

 

2.1--Araştırmaya göre, geçen yıl kripto para madenciliği için kullanılan elektrik miktarı 69 milyon metrik ton karbondioksit salınımına neden oldu. Bu, 15 kömür yakıtlı enerji santralinin yarattığı salınımla eşdeğer bir miktar.

 

2.2--Araştırmada bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin küresel çapta en yavaş oranda çıkarılmasının Dünya'daki hava sıcaklığının 22 yıl içinde 2 derece artmasına yol açabileceği sonucuna varıldı.

 

2.3--Araştırmaya göre, çıkarma hızı ortalama düzeydeyken de 2 derecelik ısınma yalnızca 16 yılda meydana gelebilir.

 

2.4--İlk Bitcoin 2009 yılında çıkarılmıştı. 21 milyonuncu ve son Bitcoin'inse 2140 yılında çıkarılması planlanıyor. Araştırmanın sonuçlarının doğru çıkması durumunda 2140 yılına kadar insanlığın sonu gelmiş olabilir.

 

3--Elektrikli otomobil devi Tesla'nın tepe yöneticisi (CEO) Elon Musk, kripto para birimi Bitcoin'in, üretim ve el değiştirme sürecinin "en az yüzde 50 oranda çevre dostu olduğu" zaman yeniden araç alım satımında kullanılabileceğini söyledi.

 

3.1--Musk, Bitcoin'in rekor kırarak 60 bin dolar seviyesine çıktığı dönemde Tesla araç alımlarında kabul edileceğini açıklamış, ancak mayıs ayında çevresel faktörleri göz önünde tutarak bu kararından geri adım atmıştı.

 

4—Yorum:

 

1—Kripto para madenciliğine sınırlı izin vermek küresel ısınmayı kontrol etmek açısından önemli olabilir.

 

2—Kripto paraların çevre dostu olması ancak onların tükettiği enerjinin normal bir laptopun tükettiği enerjiye yaklaşması ile mümkün olabilir ki bu da ancak normal bilgisayarların kuantum laptop-bilgisayar olması ile herhalde mümkün olabilir.

 

Kaynak: https://tr.sputniknews.com/





Makalenin İzlenme Sayısı : 165

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.