MAKALELER / Hidrojen Enerjisinin Kullanımında Son Gelişmeler






Hidrojen Enerjisinin Kullanımında Son Gelişmeler:

 

1—Hidrojen Yakıtlı Uçak Projesi-Rusya:

 

1.1--Rusya devlet savunma sanayi şirketi Rostec bünyesindeki Birleşik Motor Şirketi’nin, hidrojen yakıtıyla çalışan hava ve kara araçları motorları üzerinde çalışmaları başlattığı belirtildi.

 

1.2--Birleşik Motor Şirketi, MAKS-2021 Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı’nda, hidrojen yakıtıyla çalışan hava ve kara araçları motorlarını geliştirme programının başlatıldığını duyurdu.

 

1.3--Proje için çalışma grubunun oluşturulduğunu, tasarım ve deney çalışmalarının başlatıldığı kaydedildi.

 

1.4--Birleşik Motor Şirketi Baş Tasarımcısı Yuriy Şmotin, “İki ana teknolojiyi değerlendiriyoruz, hidrojen yakıtının modifiye gaz türbinlerinde doğrudan yanması ve yakıtın elektrokimyasal yolla, yakıt elementleri kullanılarak elektrik enerjisine dönüşmesi” açıklamasında bulundu.

 

2--Rusya İle Almanya'dan Ortak Hidrojen Enerjisi Projeleri Uygulama Kararı:

 

2.1--Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rusya ve Almanya’nın hidrojen enerjisi alanında ortak projeleri hayata geçirme konusunda anlaşmaya vardığını ifade etti.

 

2.2--Novak, yaptığı açıklamada "Hidrojen enerjisi alanında ortak projeleri uygulama konusunda anlaştık. Kısa bir süre önce Rusya’yı ziyaret eden Saksonya Eyaleti Başbakanı Michael Kretschmer, hidrojen enerjisi alanında ortak projeler geliştirilmesini önermişti.

 

2.3--Novak ile Altmaier arasında gerçekleşen görüşmede Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov, St.Petersburg Madencilik Üniversitesi Rektörü Vladimir Litvinenko ve eski Almanya Çevre, Doğa Koruma ve Nükleer Güvenlik Bakanı Klaus Tölfer de hazır bulundu.

 

3--Hidrojen ihracatı Rusya'ya yılda 100 milyar dolar gelir sağlayacak

 

1--Rusya Enerji Bakanlığı’nın tahminlerine göre hidrojen ihracatı, 2050 yılına kadar Rusya’ya yılda 100 milyar dolara kadar gelir sağlayabilecek.

1.1--Rusya Enerji Bakanlığı’nın 2024’e kadar hidrojen enerjisinin geliştirilmesi ile ilgili hazırladığı konsept taslağındaki tahminlerde hidrojen ihracatının 2050 yılına kadar Rusya’ya yılda 100 milyar dolara kadar gelir sağlayabileceği belirtildi.

 

2--Karşılaştırmak üzere verilen rakamlara göre Rusya, 2019’da gerçekleştirdiği petrol ihracatından 121 milyar dolar, kriz yılı olarak tarihe geçen 2020’de ise 72.3 milyar dolar gelir elde etmişti. Aynı şekilde gaz ihracatı ülkeye 2019’da 41.6 milyar dolar, 2020’de ise 25.2 milyar dolar gelir sağlamıştı.

 

3--Rusya Enerji Bakanlığı’ndan Rossiyskaya Gazeta’ya yapılan açıklamada, 2024’e kadar hidrojen enerjisinin geliştirilmesi ile ilgili hazırlanan konsept taslağının federal yürütme makamları ve şirketler tarafından kabul edildiği ve hükümete sunma prosedürünün başlatıldığı doğrulandı. Bakanlık, belgenin en kısa zamanda yürürlüğe konulacağını umuyor.

 

4--Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Pavel Sorokin, pazartesi günü yaptığı açıklamada Rusya’nın 2030’a kadar küresel hidrojen pazarının yüzde 20'sini ele geçirmeyi hedeflediğine işaret ederek, “Rusya’dan çevre dostu hidrojen ihracatının 2035’ yılında ‘düşük’ senaryoda 1 milyon ila 2 milyon ton arasında, (dünyadaki hidrojen talebinin) artması halinde ise 7 milyon ton olabileceğine inanıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

 

 

4—Suudi Arabistan’da yeşil ve mavi hidrojen adımı: İkinci bir Almanya olmak istiyoruz.

 

1--Suudi Arabistan’da Enerji Bakanı Prens Selman bin Abdülaziz, mavi ve yeşil hidrojen üretmek için Avrupalı bir ortak aradıklarını belirterek, krallığın enerji konusunda ‘ikinci bir Almanya’ olmak istediğini aktardı.

 

2--Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, yüzde 50 oranında yenilenebilir enerji üretme planlarını sürdürürken, mavi ve yeşil hidrojen geliştirmek amacıyla ortaklık yapmak için Avrupalı bir firma arıyor.

 

3--Enerji Bakanı Prens Selman bin Abdülaziz, yenilenebilir enerji konusunda "ikinci bir Almanya" olmak istediklerini söyledi.

 

4--Kovid-19 salgını nedeniyle başkent Riyad’da sınırlı kapasitede düzenlenen Gelecek Yatırım Girişimi etkinliğinde konuşan Bakan, "Mavi ve yeşil hidrojen konusunda birçok ülkeyle çalışıyoruz ve daha çok yeşil ve mavi hidrojene öncülük edeceğimizi söyleyebilirim" dedi.

 

 

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (MbS), NEOM içindeki 'The Line'ı (Çizgi) 'sıfır karbon şehri' olarak sundu.

 

4.1--“Elektrik sektörümüzdeki yakıtının % 50'sini gaza çevireceğiz ve geri kalanı da yenilenebilir kaynaklardan elde edeceğiz" diyen Prens Selman bin Abdülaziz, "Bununla birlikte, israf edilmek yerine ihraç edebileceğimiz binlerce varil petrolden de tasarruf etmiş olacağız" diye ekledi.

 

4.2--Yenilenebilir enerji programı başlatan Suudi Arabistan, ilk güneş enerji ve rüzgarsantrallerini inşa ederken, aynı zamanda sivil kullanım için nükleer güç geliştirmeyi planlıyor.

 

4.3--Son yıllarda enerji kaynaklarını çeşitlendirmeyi amaçlayan Körfez ülkeleri arasında gazdan elde edilen mavi hidrojen ve yenilenebilir kaynaklardan üretilen yeşil hidrojen popüler bir alternatif haline gelmeye başladı.

 

5--Japonya, 2030 ortalarında benzinli araç satışını durdurmayı ve 'yeşil büyümeyi' artırmayı hedefliyor

 

1--Japonya'da hükümet 2030 ortalarına kadar sıfır karbon emisyonuna ulaşmak için akaryakıtla çalışan tüm araçların satışını durduracağını açıkladı.

 

2--Başbakan Yoşihide Suga hazırlanan eylem planına göre 15 yıl içinde fosil yakıtla çalışan araçlar yerine sadece hibrit, hidrojen ve elektrikli araçlar satılacağını açıkladı.

 

3--Başbakan Yoşihide geçen ekimde hidrojen ve otomobil endüstrisi için belirledikleri "yeşil büyüme stratejisi"ni açıklamış ve 2050'ye kadar karbon emisyonlarını net bir şekilde ortadan kaldırmaya dönük bir eylem planı hazırladıklarını belirtmişti.

 

4--Elektrikli araçların yayılmasını hızlandırmak için araç akülerinin maliyetini de 2030'a kadar yarı yarıya düşürmeyi hedefleyen hükümet, 15 yıllık bir süreçte "yeşil yatırım ve satışlar" yoluyla yıllık 870 milyar dolar ek ekonomik büyüme sağlamayı planlıyor.

 

5--Hükümetin 2030 hedeflerinden bir diğeri de enerji üretimi ve ulaşım gibi sektörlerdeki hidrojen tüketimini 3 milyon tona çıkarmak. 2017'de sadece 200 ton olan bu tüketimin 2050'de ulaşması hedeflenen miktar ise 20 milyon ton.

 

Nükleer enerjiye olan ihtiyacı da azaltmak amacıyla Tokyo yönetimi, ülkenin enerji ihtiyacının neredeyse % 60'ını 2050'ye kadar açık denizlere kurulacak rüzgar çiftliklerinden karşılamayı hedefliyor.

 

 

6--Avrupa Komisyonu temiz enerjiye geçiş sürecinde hidrojen üretimi planını açıkladı

 1--Avrupa Birliği temiz enerjiye geçiş süreci kapsamında fosil veya yenilenebilir enerjiden elde edilebilen hidrojen stratejisini açıkladı.

 

2--Komisyon, 2024 yılına kadar 1 milyon ton yenilenebilir hidrojen üretme önerisinde bulundu. Böylece 2030 yılında 10 milyon ton hidrojen üretimine ulaşılması hedefleniyor. Ancak hedeflerin tutturulması için yasal çerçeveye ihtiyaç duyuluyor.

 

3--Avrupa parlamenteri Claudia Gamon, "Yenilenebilir yeşil hidrojen olarak neyin dikkate alınması gerektiği ve neyin böyle olmadığı konusunda net bir tanım yapılmalı. Bu çok önemli zira karbonsuzlaştırma konusuna odaklanmalıyız." dedi.

 

4--Bazı çevreci sivil toplum örgütleri konu ile ilgili endişelerini dile getiriyor. Friends of the Earth adlı STK yetkilisi Tara Connolly, "Davet edilen bazı şirketler fosil yakıt endüstrisindeki en büyük isimler. Hidrojen üretimi Shell veya Snam gibi şirketleri ile ilgilenmiyorlar. Avrupa'yı fosil yakıtlara bağlı tutmaya çalışan şirketler bunlar. Bize hidrojen adı altında fosil yakıt dağıtabilirler." diyerek tepkisini ifade etti.Avrupa Komisyonu 2050 yılına kadar karbon nötr hedefini tutturmaya çalışıyor.

 

7--Hidrojenli mi elektrikli mi? Çevre dostu araçlardan hangisi daha avantajlı?

 1--Son yıllarda çevre dostu elektrikli araçların satışındaki artış, sektörde fosil yakıt kullanmayan teknolojilere olan ilgiyi artırdı. Tesla, Nissan, Toyota Renault ve BMW gibi markaların elektrikli araçları bazı ülkelerde benzinle çalışan araçların satışını şimdiden geçti bile.

 

1.1--Tıpkı elektrikli araçlar gibi doğa dostu olan, hızla yaygınlaşan fakat otomobil sektöründe henüz popüler olmayan yeni bir teknoloji bulunuyor: Hidrojenli araçlar.

 

1.2--Hidrojenli araçlar için "benzinli ve elektrikli araçların karışımı" benzetmesi yapılabilir. Elbette aralarında büyük farklılıklar var. Hidrojenli araçlar tamamen doğa dostu. İçerisinde elektrikli araçlar gibi bir batarya bulunuyor. Bu batarya su ve hidrojen moleküllerini çarpıştırarak elektrik elde ediyor. Bu araçların da tıpkı benzinli otomobillerdeki egzoz borusuna benzer bir atık sistemi bulunuyor. Ancak hidrojenle çalışan araçlarda açığa çıkan atık sadece su damlası.

 

2--Hidrojenli araçların depoları tıpkı benzinli araçlar gibi dolduruluyor.

 

2.1--Depo doldurma işlemi benzinli araçlarda 2-3 dakika sürerken, hidrojenli araçlarda bu işlem hemen hemen aynı sürede tamamlanıyor.

 

2.2--Orta boyutta bir depoya sahip benzinli araçlar 600 kilometre kadar menzile ulaşırken, bu rakam hidrojenli araçlarda 400 kilometre civarında.

 

3--Hidrojenli araçlara kısaca "yakıt hücreli elektrikli araçlar" da deniyor.(Fuel cell electric vehicles- FCEVs) FCEv'lerin nüfusa ortalaması göz önünde alındığında dünyada en yaygın olduğu ülke Danimarka. Ancak İngiltere, Fransa, Norveç ve Almanya gibi ülkeler bu teknolojiye önemli yatırımlar yaparak sektöre öncülük ediyor.

 

4--Hidrojenli araçlar bazı yönleriyle elektriklilerden daha avantajlı

GSF Car Parts İnternet Satış Müdürü Mark Barclay, hidrojenli araçların gelecekte yaygınlaşacağını ancak son dönemde elektrikli araçların popüler olmasından dolayı biraz geri planda kaldığını belirtiyor.

 

4.1--Barclay's e göre hidrojenli araçların elektrikli olanlara kıyasla birçok avantajı bulunuyor: "Hidrojenli araçların bataryaları çok daha hafif. Ayrıca çok kısa sürede deposunu doldurabiliyorsunuz. Bu durum toplu taşıma araçları ve farklı iş modelleri için çok büyük bir avantaj."

 

5--Hidrojenli araçların en büyük iki dezavantajıysa fiyatı ve dolum istasyonlarının azlığı. Ortalama bir hidrojenli aracın fiyatı 60 bin euro civarında (yaklaşık 380 bin TL). Ayrıca dolum istasyonları pek yaygın değil.

 

5.1--Bir kilo sıkıştırılmış hidrojen, benzinden 8 kat daha az yer kaplıyor. Bu sebeple hidrojenli araçların yakıtı daha az ağırlık yapıyor.

 

5.2--Benzinli bir araç, uzun yol ya da şehir içi trafiğine göre farklı tüketim oranlarına sahip olsa da kilometre başına ortalama 0.17 euro (yaklaşık 1 TL) yakıyor. Bu rakam benzinli araçlarda yaklaşık 0.14 euro civarında. (Değerler Toyota'nın hidrojenli Mirai modelinin yakıt tüketim oranına göre göre alınmıştır.)

 

 

5.3--Ancak gelişen teknolojiyle birlikte sıkıştırılmış sıvı hidrojen elde etmenin maliyeti hızla düşüyor. Bu da ileride hidrojenli araçların yakıt maliyetini düşürecek. Ayrıca gelişen teknolojiyle birlikte yüksek olan hidrojenli otomobil fiyatları da yine düşüşş eğiliminde gözüküyor.

 

6--Fiyat bakımından elektrikli, yakıt dolum hızı açısından hidrojenli araçlar önde.Parkes'a göre elektirkli ve hidrojenli araçlar bazı yönleriyle diğerinden daha avantajlı: "Menzil bakımından hidrojenli araçların performansı elektrikli olanlara göre biraz daha iyi. Ancak elektrikli araçların yakıt istasyonları daha yaygın. Bu bakımdan da elektrikli araçlar önde gözüküyor.

 

6.1--Bunun yanında hidrojenli araçların depoları tıpkı benzinli araçlar gibi çok kısa sürede doldurulabiliyor. Ancak yakıt istasyonlarının maliyeti de elektrikli araçlar için tasarlanan dolum tesislerinden daha pahalı.

 

6.2--Bunun yanında elektrikli araçları insanlar evlerinde doldurabiliyor. Bu hidrojenli araçlar için mümkün değil. Elektrikli araçlar için üretilen elektrik daha çevre dostu yöntemlerle elde edilebiliyor.

 

6.3--Ancak hidrojen elde etmek için genelde fosil yakıtla çalışan bir sistem kullanılıyor. Bu sistemler 'metan gazı buharı yapılandırılması' sonucu hidrojen elde ediyor."

 

6.4--Özelikle Toyota, Honda ve Hyundai gibi Uzak Doğu firmaları hidrojenli araçlara büyük yatırımlar yapıyor. Avrupa ve ABD'li şirketlerin de onların gerisinde kaldığı pek söylenemez. Ancak hidrojenli araçların elektrikli ve hibrit araçlar gibi yaygınlaşması için pek çok açıdan geliştirilmesi gerektiğinde uzmanlar hemfikir.

 

6.5--Jeremy Parkes hidrojenli araçlar konusunda umutlu konuşuyor ve ekliyor: "Hidrojenli araç endüstrisinin yeni teknolojiler geliştirmesi ve yatırım yapması gerekiyor. özellikle de maliyetlerin düşürülmesi konusunda. Hidrojenli araçlar 10 sene içerisinde elektrikli araçları tehdit eder hale gelebilir ya da onların yerini alabilir. Ancak endüstrinin buna hazırlanması gerek.

 

7—Yorum:

 

7.1—Yakıt Pilli Otomobil:İsvçre Federal Teknik okulu tarafından geliştirilen hidrojen yakıtlı  otomobil 1 lt benzin e denk gelen 1,07 gr lık hidrojenle 5134 km yol aldı.Otomobilin ağırlığı 30 kg dır.Hidrojenden elektrik üretimi 2 adet yakıt hücresiyle sağlanmakta ve emisyon olarak sadece saf su atmaktadır.

 

7.2—Bulutlar:Dünyanın enerji dengesi üzerinde, farklı bulutların radyasyonlarının farklı etkileri var.

 

1--Örneğin alçak bulutlar önemli bir soğutma etkisine sahipler. Çünkü onlar güneşin güçlü reflektörleridir.Bunun yanında az da olsa sera etkisine katkıda bulunurlar.

 

2--Öte yandan çok yüksek bulutlar önemli bir sera etkisine sahiptir ve oldukça zayıf bir soğutma güçleri var.”

 

7.3--Gelecekte enerji taşıyıcısı olarak hidrojen ciddi anlamda yer alabilir.Ülkeler buna yatırım yapmaya başladı bile.Hidrojenin enerji üreteci olarak yakıt pillerinde kullanılmasında en temiz çözüm yakıt pilinden atılan suyun yakıt pilinden su buharı değil-saf su olarak çıkmasıdır.Ayrıca küresel ısınma anlamında su buharı artışının etkileri araştırılmalıdır.

 

 Kaynak:

1-- Kaynak: https://tr.sputniknews.com

2-- https://tr.euronews.com

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 226

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.