MAKALELER / Küresel Isınma-Sıfır Emisyon İçin 5 Trilyon Dolar Yatırım Yapılmalı






Küresel Isınma-Sıfır Emisyon İçin 5 Trilyon Dolar Yatırım Yapılmalı

 

1--Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Birol, dünyadaki enerji yatırımlarının yılda 2 trilyon dolar olduğuna işaret ederek, "2050 hedeflerine ulaşılması için bunun 5 trilyon dolara çıkması lazım" dedi.

 

2--Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından düzenlenen “Dünyada ve Avrupa Özelinde Net Sıfır Emisyon Geleceği ve Türkiye'ye Etkileri'” başlıklı webinar, ekonomi ve enerji dünyasını biraraya getirdi.

 

2.1--İklim değişikliğine neden olan emisyonların yüzde 80’inin enerji sektöründen geldiğini hatırlatan Fatih Birol, “Böyle olunca çözüm de enerji sektöründen olacak.

 

2.2--Enerji sektöründe 2020-2050 yılları arasında karbon emisyonunu indirmeden bilim insanlarının öngördüğü net sıfır seviyesine gelinmesi mümkün değil.

 

2.3--Dünyadaki en önde gelen ekonomilerin hepsi, Avrupa Birliği ülkeleri, ABD, Kanada, Brezilya, İngiltere, Japonya, Kore, gibi ülkeler 2050 yılında net sıfır yapacaklarını taahhüt ettiler.

 

2.4--Dünyadaki enerji yatırımlarının yılda 2 trilyon dolar olduğuna işaret eden Birol, “2050 hedeflerine ulaşılması için bunun 5 trilyon dolara çıkması ve bunun da büyük kısmının temiz enerji teknolojilerine gitmesi lazım.

 

2.4.1--Bu yatırımlar içinde de gelişmekte olan ülkelerin payının artması gerekiyor.

 

3--Dünya 2050’de net sıfır hedefine ulaşırsa, petrol günlük 100 milyon varilden 25 milyon varillere düşecek. Gaz ve kömürde büyük bir düşüş olacak.

 

3.1--2050’de bir numaralı enerji kaynağı güneş enerjisi olacak. Ayrıca şu an dünyada satılan elektrikli araçların oranı % 5 civarında.

 

4--Net sıfır hedefine ulaşılması için 2030'da dünyada satılan araçların % 60'ı elektrikli olmalı. 2040’da dünya elektrik sektörü tamamıyla dekarbonize olacak.

 

4.1--Yani yenilenebilir enerji, fosil enerjilerin karbon azaltımı ile a kombine edilmesi ve nükleer enerji...

 

4.2--Şunu da belirtmeliyim ki, 2050’deki net sıfır hedefine ulaşılması için nükleer enerjinin 2 kat artması lazım.” dedi.

 

Kaynak: https://www.dunya.com/





Makalenin İzlenme Sayısı : 160

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.