MAKALELER / Sulama Sistemlerinde Verim-Türkiye Uygulaması






Sulama Sistemlerinde Verim-Türkiye Uygulaması:

 

 

1—ZMO YK Başkanı Baki Remzi Suiçmeze göre

 

1--Bitkinin ihtiyacı olan suyu doğru zamanda doğru miktarda uygun şekilde bitki kök bölgesine verince,

1.1--üretim miktarı artar,

1.2--verim kaybı azalır,

1.3--işgücü maliyeti düşer,

1.4--toprakta tuzluluk/ alkalilik dahil sorunlar yaşanmaz,

1.5--yem bitkileri ile hayvancılığı geliştirir, üretici geliri artar.

 

2--Sulama yatırımlarının başarısı fiziksel altyapı kadar proje alanındaki toprak-su-insan ilişkilerinin doğru düzenlenmesine bağlı.

 

3--Ülkemizde su kaynaklarının % 77'sinin tarımda kullanıldığına göre, sulamada yapılacak tasarrufun önemi ortaya çıkıyor.

 

3.1--En etkin sulama yöntemleri, damla ve yağmurlama gibi basınçlı sulama yöntemleri.

 

3.2--Seralarda uygulanan toprak altı damla sulama sistemleri de gelecek için önemli.

 

3.4--Yağmurlama sistemi % 35, damla sistemi % 65 oranında su tasarrufu sağladığı için bu sistemler acilen yaygınlaştırılmalı.

 

 

4--Tarım ve Orman Bakanlığından edinilen bilgiye göre teorik olarak

verim-randıman ve birim alanda kullanılan su miktarı:

 

yüzey sulama yöntemlerinde …………% 30-60….. ort 10.000 m3/ha,

 

yağmurlama sulama yöntemlerinde…% 70-75…..... ort 6000  m3/ha,

 

damla sulama yönteminde…………..% 90

toprak altı damla sulama yönteminde..% 95…………ort 4000 m3/ha civarında.

 

4.1-- Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nce 2003’ten itibaren, klasik sulama sistemleri terk edilerek yüksek basınçlı şebeke sistemi tercih edilmeye başlandı.

 

4.2--2021 başı itibarıyla sulamaya açılan tarım alanlarının

% 33’ü………… klasik

% 38’i…………..kanalet

% 29’u…………..borulu sulama sistemlerinden oluşuyor.

 

4.3--Bu oranın tüm sulama projelerinde, etkin bir sulama yönetiminin ve önemli miktarlarda su tasarrufunun sağlanması maksadıyla yeni yapılacak projeler ve eski sulama sistemlerinin modernizasyonu ile % 45-50 seviyelerine ulaşması öngörülmekte.

5-- Doğru sulama sistemi sudan, enerjiden ve işçilikten tasarruf etmememizi sağlarken gübreleme ve ilaçlama işlerinde de tasarruf sağlıyor.

 

5.1—Doğru sulama sistemi ile topraktaki drenaj sorununun önüne geçildiği gibi toprakta yaşanacak tuzluluk, alkalilik ve çoraklaşma sorunları da önleniyor.

 

5.2--Doğru sulama sisteminin seçimi, üretimde maliyetlerin azalmasına katkı sağlıyor.

 

5.3--Kuraklığın tarımda neden olduğu olumsuzluklar ancak modern sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması ile önlenebilir.

 

5.4--Basınçlı sulama sistemleri % 60'lara varan oranda su tasarrufu sağlıyor.

 

6--Ülkemizde kuru arazide buğday verimi dekara ortalama 240 kg olup, suluda 500 kilograma yükselmekte.

 

6.1--Örneğin dekara verim

kırmızı mercimekte……….150 kg………..190 kg

nohutta…………………….126 kg………..210 kg çıkabilmekte.

 

7-- DSİ tarafından inşa edilerek işletmeye açılan sulama tesislerinde yıllara göre

2020……….% 61 yüzeysel…..,% 22 yağmurlama…..%17 damla sulama

2003……….%92 yüzeysel……%7 yağmurlama……..%1 damlama sulama

 

8-- TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sulamada

1--yatırımların bitirilmemesi,

2--sulama sistemlerinin eski olması,

3--sulama randıman ve oranının düşük olmasıyla

etkinliğin sağlanamamasının en önemli yapısal sorunların başında geldiğine işaret etti.

 

8.1--% 29 düzeyinde olan kapalı sistemlerin oranının daha yukarılara çekilmesi gerektiğini ifade eden Bayraktar, halen 1.81 milyon hektar alanda sulama altyapısının tamamlanmadığını, bu alanın acilen sulamaya açılması gerektiğini belirtti.

 

8.2--Modern sulama sistemleri ilk yatırım maliyetleri yüksek olsa da kısa sürede kendini amorti ediyor. TZOB Genel Başkanı Bayraktar’a göre, damla sulama sistemlerinin, üretimi yapılacak ürüne göre değişmekle birlikte 1 ile 3 yıl arasında, toprak altı sulama sistemleri ise 4 ile 6 yıl arasmda kendini amorti ediyor

 

9--Ülkemiz tarım arazilerinin % 75’ini kaplayan hububat ürünleri (buğday, arpa, mısır, çeltik, yulaf, tritikale) ülkemizin bitkisel ve hayvansal üretiminin omurgasını oluşturuyor.

 

9.1--Ülkemiz hububat üretimi % 22 civarında sulu tarımla, yüzde 78’lik kısmı tamamen iklim ve yağışlara bağlı olarak gerçekleşiyor.

 

9.2--Konya Ovası'nda da tarım alanlarının yaklaşık% 70'inde kuru tarım, % 30’unda sulu tarım yapılıyor. Dolayısıyla su tarımsal üretimin sigortası konumunda.

 

9.3--Tarımın iklim şartlarına bağımlılığı azaltılmalı. Sürdürülebilir bir tarım ve verimlilik için havzalar arasında su transferi de yapılmalı.

 

 

10-- DSİ verilerine göre Türkiye'nin yıllık su tüketimi 57.73 milyar metreküp olup bunun % 77'si sulama, % 23'ü içme-kullanma suyu, sanayi suyu ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılıyor.

 

10.1--Kullanılan 57.73 milyar metreküp suyun 40.73 milyar metreküpü (% 71) yerüstü suyu, 17.03 milyar metreküpü (% 29) yeraltı sularından karşılanıyor.

 

10.2--Suyun % 77'sinin sulamada tüketilirken, 6.9 milyon hektar sulama alanının % 70’inde vahşi sulama yapıldığı ifade edilmekte.

 

 

10.3--Yeraltı sularının aranması DSİ tarafından verilen arama belgesi ile yapılıyor. Yeraltı sularının kullanımı DSİ Kullanma Belgesinin alınmasıyla mümkün.

 

10.3.1--Bu belgeye sahip olmayanların yeraltı sularını kullanmalarına izin verilmiyor. . Sanayi amaçlı bütün kuyuların sayaç taktırması zorunlu olup, bu husus DSİ Bölge Müdürlüklerince takip ediliyor

 

10.3.2--Yeraltı sularımızda kaçak kullanımın önüne geçilmesi, mevut tahsislerin en verimli şekilde kullanılması ve kaynak-kullanım miktarlarının ölçümünün yapılması oldukça önemli.

 

 

11—Yorum:

 

1—Küresel ısınma ile birlikte kuraklığın ilerlediği bu ortamda kapalı-basınçı sulama sistemleri ve damlama sulama sistemleri için kamunun çok daha fazla kaynak ayırması oldukça önemli olabilir.Ayrıca çiftçilere verilecek yüksek teşvikler yanında bilgilendirme oldukça önemli.

 

 Kaynak:Para dergisi-11-17.07.2021





Makalenin İzlenme Sayısı : 206

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.