MAKALELER / Küresel Isınma-Çinden 18 Yeni Kömürlü Yüksek Fırın Yapımı





Küresel Isınma-Çinden 18 Yeni Kömürlü Yüksek Fırın Yapımı:

 

1—Merkezi ABD’de bulunan düşünce kuruluşu olan Küresel Enerji Takipçisi(GEM) ve Merkezi Finlandiya’da bulunan Temiz Hava ve Enerji Araştırma Merkezi (CREA) Çin’in 2021 yılının ilk yarısında karbon salımını artıran projeleriyle ilgili hazırladıkları raporu kamuoyu ile paylaştı.

 

1.1--Rapora göre, dünyanın en büyük kömür tüketicisi Çin, bu yılın ilk altı ayı için geçen yılın tamamından daha fazla olmak üzere 18 yeni kömürle çalışan yüksek fırın inşa etmeyi planladığını duyurdu.

 

1.2--Ortak raporda, Çin’de ayrıca, bunun dışında 43 kömürle çalışan elektrik santrali ünitesi kurulmasının önerildiğini açıklandı.

 

1.3—Öte yandan BM'nin son yayımlanan iklim krizi raporunda, Çin dünyada atmosferi en çok kirleten ülke olarak gösterilmişti.

 

2--GEM Kömür Programları Direktörü Christine Shearer, “Dünyanın geri kalanı, kömürden uzaklaşmanın zamanının geldiği mesajını alıyor. Ancak Çin kömür çıkarları yüzünden bu konuda ayak süremeye devam ederken, merkezi yönetim onları dizginlemiyor.” diyerek Pekin’e yönelik tepkisini dile getirdi.

 

2.1--2060’a kadar karbon emisyonlarını sıfıra indirme vaadinde bulunan Çin’e, uluslararası kamuoyundan bu konuda daha iddialı projelerle ve daha çabuk bir şekilde hareket etmesi çağrısı yapılıyor.

 

 

3—Yorum:

 

1--Küresel Isınmada her belli oranda ülkenin sorumluluğu bulunmakta.Çin in sorumluluğu daha fazla olmasına rağmen yeni fosil yakıt santral kurulumundan uzak durmamakta.Öte yandan Batı Avrupada bazı ülkeler kömür santralları kapatma yoluna gitmekte.

 

2--Enerji Üretim Türlerine Göre Karbondioksit Emisyonu Oranları:

 

Odun…………………………30 g/kw

Doğalgaz……………………..232-380 g/kw

 

Petrol…………………………818 g/kw

Kömür…………………………987 g/kw

 

2.1—1 kw lık elektrik üretimi için kömür doğalgazın ürettiği karbondioksit miktarının 4 katı karbondioksit üretir.Bu anlamda kömür  doğalgaza göre 4 kat daha kirli anlamına gelmekte.

 

2.2—Kömür daha kirli olmasına karşı kömür santrallerinde karbondioksit baca gazından tutulup-depolanıp-sanayida kullanılırsa kömür santrali çok temiz bir santral durumuna gelir.Kısaca kömür santrallere karbondioksit tutma ve depolama sistemi kurulması şartı getirilebilir mi.

 

 

Kaynak: https://tr.euronews.com

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 170

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.