MAKALELER / Marmaraya İleri Arıtmanın Bedeli 1 Milyar Dolar






Marmaraya İleri Arıtmanın Bedeli 1 Milyar Dolar:

 

1--İTÜ Çevre Mühendisliği bölümünden Prof. Dr. İzzet Öztürk, “İleri biyolojik arıtma tesislerinin sayısının artırılması şart. İstanbul nüfusunun yarısının atığını, kıyıdan 3 km mesafede 50 metre derine çok da etkili olmayan mekanik arıtma sonrası deşarj ediyoruz” dedi.

 

2--İstanbul'da her gün 3.5-4 milyon metreküp civarında atık su oluşuyor. Bu suyun yarısını ileri biyolojik arıtmadan geçirecek 9 tesis var. Ama diğer yarısı mekanik arıtma ve derin deşarjla % 70-80'nini Karadeniz'e gönderiyoruz. %20-30'u ise boğazın girişinde ters dönerek üst akıma kapılarak tekrardan Marmara'ya dönüyor.

 

2.1--TBMM Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu Başkanı Mustafa Demir, İstanbul'un Marmara Denizi'ne bıraktığı kirlilik yükünün % 76 oranında olduğunu, bu nedenle İstanbul'un yapacağı projelerin son derece önemli olduğunu söyledi.

 

2.2--Boğazın girişine yapılan deşarjlarda 50-55 metre derinlikten veriyoruz Yenikapı ve Kadıköy'ü ama Boğazın tabanına verdiklerimizi 70 metreden veriyoruz, kıyıya uzaklığı ise 3 km civarında. 2 metre çapında boru hatları var. Oralardan kontrollü olarak deşarj ediyoruz. Bunları ileri biyolojiğe dönüştüreceğiz.

 

2.3-- Nüfusun yarısını ileri biyolojik arıtmadan geçiyoruz ama Boğaz girişi ve Boğadakiler’de daha düşük seviyede arıtmamız var, onlar da dönüştürme aşamasında.

 

2.4--Müsilajı tetikleyen organizmaları besleyecek unsurlar fazlasıyla var. Marmara kenarındaki yerleşimlerden ve Susurluk havzasından geliyor, Balıkesir taraflarından.”

 

3—Öte yandan Prof. Dr. Bülent Keskinler, Marmara’daki müsilaj kirliliğini önlemek üzere atık su arıtma tesislerini ileri arıtmaya getirmek için yaklaşık 1 milyar dolarlık harcama gerektiğini söyledi.

 

3.1--Keskinler, bugün atık su arıtma tesislerini ileri arıtmaya getirmek için yaklaşık 1 milyar dolara ihtiyaç olduğunu bu tesislerin yapım ve işletmeye alınma sürelerinin ise 3 yıldan aşağı olmadığını belirtti.

 

3.2--Marmara Bölgesinde günde 9,8 milyon metreküp soğutma suyu kullanıldığını ve Marmara Denizi’nin 2,5 derece daha ısınmasının nedeninin bu olduğunu kaydeden Keskinler, bunun kontrol altına alınması gerektiğini söyledi.

 

3.3--Keskinler, “Marmara Denizi’ni atıklarımızı atacak bir yer olarak görmekten uzaklaşmadığımız sürece müsilaj problemi her yıl veya tekrarlanan aralıklarla karşımıza çıkacak” dedi.

 

3.4--Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, sıcaklık artmaya devam ettiği için müsilajla bundan sonra daha çok karşı karşıya kalınacağını belirterek, “Kirlilik yüklerini azaltmamız lazım. Bunları azaltmadığımız sürece müsilaj oluşumu önümüzdeki yıllarda devam edecek” dedi.

 

Kaynak:

1--https://www.denizhaber.net/

2--https://tr.sputniknews.com/

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 200

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.