MAKALELER / Enerji Üretimi-Kamuya Öneriler





Enerji Üretimi-Kamuya Öneriler:

 

1--Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı için özellikle yerel yönetimlerin-kamu özel ortaklığı ile üretim yapması tüm il ve ilçelerde desteklenebilir.

 

2--Enerji sektöründe yapilacak yeni yatırımların lisanslanması, teknik açıdan denetlenmesi ve gerekli yatırım ihalelerinin yapılmasi da dahil ETKB'nin asli görevlerini ifa etmesi;

 

2.1--EPDK'nm ise düzenleme ve denetimler ile müteakip yaptırımları belirleyen kuruluş rolüne dönmesi daha gerçekçi bir yapı olacaktır.

        

3--Enerji üretim yatırımlarında çevreye verilen zararın asgariye indirilmesi temel ilke olmalidir. CED raporlan ve EPDK lisans detaylarına ulaşımda saydamlık sağlanmalı; lisans verilmeden önce "CED Uygundur" Belgesinin alınması zorunlu olmalıdır.

 

3.1--Daha önce lisans almış olup bu belgeyi alamayan ve mevcut CED belgeleri iptal edilen yatırımların lisansları iptal edilmelidir. CED raporu ve EPDK lisans tadilat bas vurularında, sonradan yakıt değişimine, özellikle yerli kömürden ithal kömüre geçiş ve abartılı kapasite artırımlarına izin verilmemelidir.

 

4--Kömür yakıtlı santrallerde akışkan yataklı teknolojiler kullanılmalı, mevcut ve yeni kurulacak santrallerde baca gazı antma tesisleri ve yüksek verimli elektro filtrelerin bulunması şart olmalıdır.

 

4.1--Doğal gaz yakıtlı santrallerin sınırlı su kaynaklarını daha da azaltacak su soğutmalı sistemler yerine hava soğutmalı sistemler kullanması sağlanmalıdır.

 

4.2--Termik santrallerde gerekli revizyon, kapasite artrımı çalışmaları hızla sonuçlandırılmalı, atıl durumdaki kapasiteler devreye alınmalı, kömüre dayalı termik santrallerin teknik verimleri ve emre amadeliği yükseltilmeli, çevre kirliligini azaltacak önlemler alınmalıdır.

 

4.3--Amil-i Mütehassis" olmayan yabancı firmalara ihalesiz rehabilitasyon işlerini verme uygulamasndan uzak durulmalıdır.

 

5--Elektrikte % 15'lere varan kayıp ve kaçak oranını azaltacak yatırımlar için firmaların bu yönde çalışmaları için ekonomik teşvikler verilebilir.

 

6—Enerji-Su-Malzeme tasarrufu ve verimlilik konularında tüm kamu kurumlarından ve bu konuda çalışan oda ve sosyal kurumlardan görüş alınarak yeni bir yönetmelik taslağı oluşturulup ardından internet ortamında düzeltme v e onaydan sonra yayımlanabilir.

 

7--Kamunun devam eden hidrolik santral projelerinin gerekli kaynaklar aktarılarak hızla sonuçlandırılması sağlanmalıdır.EPDK lisans verdiği santrallerin yapım çalışmalarını  ön gorülen süre içinde sonuçlanıp sonuçlanmadığını EPDK'dan lisans alan hidrolik santral projelerinin yalnızca beşte birinin yatırım gerçekleşme oranının % 35'in üzerinde olması, durumun ciddiyetini ortaya koymaktadır.

 

8--Rüzgar santrallerinin şebekeye bağlanma ve sistem dengesi teknik olarak incelenmeli, bu konudaki problemler gerekirse AR-GE destekleri ile çözümlenmelidir.

 

9--Jeotermal kaynakli elektrik üretimi için mevcut (500 MW) kapasite değerlendirilmeli; on binlerce evin jeotermal sıcak su ile ısıtılması için özellikle yerel yönetimlerin kamu-özel şirket kurarak bu işte çaba harcaması sağlanabilir.

 

9.1--Ayrıca jeotermal kaynakların ve termik santrallerin atık ısısı ile yogun kentsel yerleşkelerin bölgesel ısıtılmasında öncelikle kullanılması zorunlu olması sağlanmalıdır

 

10--Güneş. enerjisi potansiyelinin tam olarak degerlendirilebilmesi için temel bir yasa çıkarılmlı ikincil mevzuat bu yasaya göre uygulamaya konulmalı güneşten elektrik enerjisi elde edilmesi için teknoloji seviyesi tespiti, AR-GE faaliyetlerinin kapsami, yöntemi, pilot tesis, üretim tesisleri, imalat montaj aşamalan planlanmalıdır. Fotovoltaik piller (P V) ve yogunlaştırmalı sistemlerin yerli üretimi hedeflenmeli ve teşvik edilmelidir.

 

11--Binalarda mimari tasarım, ısıtma/soğutma ihtiyaç ve ekipmanları, yalıtım ihtiyaç ve malzemeleri, elektrik tesisatı ve aydınlatma konularında normlar, standartlar, asgari performans kriterleri ve prosedürleri kapsayan yönetmelikler EİEİ, Bayındırlık ve iskan Bakanlığı ve meslek odalarının katılımıyla hazırlanarak yürürlüğe konulmalı, uygulama denetlenmelidir.

 

12--TUBITAK Marmara MAM benzeri akademik bilimsel araştırma kuruluşlarının sayısı artırılmalı; Bakanlık ve İlgili Teknik Üniversiteler ile protokol imzalanarak Bağanlığa bağlı Mugla, Adana, Mersin, Harran Üniversitelerinde "Günes. Enerjisi Teknolojileri", Afşin Elbistan'da "Linyit/Kömur Yakma Teknolojileri", İzmir ve Çanakkale'de "Rüzgar Santralleri", Ege Bolgesinde "Jeotermal Enerji", Güneydoğu Anadolu Bölgesinde "Hidrolik Enerji", Çukurova ve GAP Bolgesinde "Biyoyakit" Araştırma Merkezleri kurulmalıdır.

 

Kaynak:TMMOB Makina Mühendisleri Odası-Muhendis ve Makina • Cilt: 50 Alıntı

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 619

Eklenme Tarihi : 18.07.2019

Önceki sayfaya geri dön.