MAKALELER / Kabızlık Tedaviside Yapay Zeka Kontrollü Mikrobiyom Tedavisi






Kabızlık Tedaviside Yapay Zeka Kontrollü Mikrobiyom Tedavisi:

 

1--Yerli biyoteknoloji şirketi Enbiosis'in, Medipol Hastanesi Genel Cerrahı Doç. Dr. Çiğdem Arslan ile yürüttüğü klinik çalışma sonucunda, yapay zekâ teknolojisi ve mikrobiyoma özel beslenme yolu ile kronik kabızlıkta geliştirdiği tedavi yöntemi, standart tedavi yöntemlerine (ameliyat, ilaç tedavisi ve beslenme önerileri) göre altı kat daha başarılı oldu.

 

1.1--Çalışma boyunca 20 kişiden oluşan kontrol grubunda doktorun önerdiği tedavilerin yanında, altı haftalık Akdeniz tipi beslenme programı uygulandı.

 

1.2--Onsekiz kişiden oluşan takip grubu ise hastaların mikrobiyom profilinin sağlık durumunu yapay zekâ desteğiyle tespit eden Enbiosis Mikrobiyom Analizleri sonucuna göre kişiye özel beslenme planı ile takip edildi.

 

1.3--Klinik çalışmaya başlamadan önce ve altı haftalık süreç sonunda kontrol ve takip olmak üzere tüm hastaların kabızlık durumunu değerlendirmek için "Hasta Kabızlık Değerlendirme Formu (PAC-ÇoL)1 uygulandı.

 

2--Enbiosis Mikrobiyom Terapisi ile takip edilen hastaların kabızlık anket skorları yaklaşık üç kat iyileşme gösterirken, mikrobiyom tedavisi ile takip edilen grubun kontrol grubuna kıyasla altı kat daha fazla iyileşme oranı elde edildi.

 

3--Doç. Dr. Çiğdem Arslan, "Fonksiyonel kabızlık, hasta açısından tedavi memnuniyetinin ve hekim açısından mesleki tatminin en düşük olduğu hastalıklardan birisi.

 

3.1--Güncel medikal ve cerrahi tedavilerle kabızlık hastalarının çok küçük bir kısmında fayda sağlayabiliyoruz. Hastalarımız bir ilaç ve katkı kullanmadan, yalnızca kendi mikrobiyomlarım tanıyarak kronik kabızlıktan kurtuldu.

 

3.2--Mikrobiyom tedavisinin kronik kabızlıkta geleceğin tedavisi olduğuna inanıyorum" dedi.

 

Kaynak:Para Dergisi-18-31.07.2021

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 162

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.