MAKALELER / Tüpraş Tanklarını Robot Teknolojisiyle Kontrol Ediyor






Tüpraş Tanklarını Robot Teknolojisiyle Kontrol Ediyor:

 

1--Tüpraş djjital dönüşüm yolculuğu kapsamında içi petrol dolu, derin depolama tanklarında ve metrelerce yükseklikte bulunan ekipmanların periyodik kontrollerinde robotları çalıştırıyor.

 

2--Online Tank Robotik Kontrol Yöntemi ile depolama tankları servis dışı yapılmadan kontrol edilebiliyor. Metrelerce yukarılara ulaşan ekipmanların periyodik kontrolleri kapsamında, kaldırma ekipmanları veya yapı iskeleleri aracılığıyla insan gücüyle yapılan teknik kontroller görsel ve özel sensörler ile donatılmış robotlarca üstlenilerek, riskleri ortadan kaldıran emniyetli bir ortam sağlanıyor.

 

3--Bu sayede normalde erişimi zor olan yüksekteki boru hatları ve ekipmanların kalınlıkları da kolaylıkla ölçülebiliyor.

 

4--Drone ile Uzaktan Görsel Muayene” yönteminde, robotik teknolojiler içerisinde özel donanımlı ve kullanım alanına özgü kontrol yazılımı bulunduran kapalı alan için tasarlanan bir drone kullanılıyor.

 

4.1--Yükseklik boyutları 5 ila 40 metre arasında değişkenlik gösteren basınçlı ekipmanlar ile 15-18 metre derinlikteki petrol depolama tanklarında insan yerine çalışan robotlar, kapalı alanlarda insan iş gücünü en aza indirerek sürecin risk ve zorluklarını ortadan kaldırıyor.

 

5--Dijitalleşme kapsamında uygulamaya alınan bir başka teknoloji olan "Online Tank Robotik Kontrol Yönteminde ise özel donanımlı ve ATEX sınıfına uygun paletli bir robot, içinde petrol ürünleri bulunan depolama tankları servis dışı edilmeden kontrol edilmesine imkân sağlıyor.

 

5.1--Robot üzerinde bulunan üç boyutlu sonar, sensör ve kameraları sayesinde tank içinde karşılaşılabilecek engeller kolayca tespit ederek aşabiliyor.

 

5.2—Haritası çıkarılan depolama tanklarının en kritik bileşeni olan tank tabanlarının periyodik kontrolleri hem görsel hem de dünyada en etkili yöntem olarak kabul edilen MFLve UT teknolojileri ile gerçekleştiriliyor.

 

Kaynak:Para Dergisi-(27.06-3.07).2021

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 200

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.