MAKALELER / Gıda İsrafına Karşı Platform-Fazla Gıda






Gıda İsrafına Karşı Platform-Fazla Gıda:


1—Fazla Gıda Kurucu Ortağı Olcay Silahlı'nın belirtti modelde restoran “Bugün elimde şu kadar porsiyon yemek kalacak” diyor ve Fazla Gıda sistemine koyuyor.Kullanıcılara “Akşam 6 ila 8 arasında gel al” diyor.


2--Arz-talep dengesi bozulan restoranlar da sistemden memnun


3--Hemen restoranlar ile işbirliğine gidip, ellerinde kalan ürünleri online kanalda ön satışla elden çıkarmalarını sağlayan bir platform kurduk.


4--Belirlenen saatlerde ürünler yarı fiyatına satılıyor. Hem atık oluşmuyor hem de insanlar daha uygun fiyatlarda gıdaya ulaşıyorlar.”


5--Fazla Gıda'mn atık yönetimindeki önemli güçlerinden biri de bağış operasyonları. Kurucu Ortak Olcay Silahlı, pandeminin en çok etkisini gösterdiği dönemde sahada ihtiyaç sahiplerine sağlıklı gıda ulaştırmayı başardıklarını belirterek, aylık 1.1 milyon kişiye yiyecek götürdüklerini vurguluyor.


5.1--Silahlı, “Bu dönemde ayrıca. 300'ün üzerinde kuruma gıda bankacılığı eğitimi verdik. Bu vesileyle ülke genelinde 54 yeni gıda bankasının kurulmasına destek verirken, mevcut 48 gıda bankasının da kendini geliştirmesi için yol gösterdik. Bu dönemde gıda bankalarına başvuran ihtiyaç sahibi sayısı da %60 oranında arttı” diyor.


6--Olcay Silahlı'nm verdiği bilgilere göre Fazla Gıda, kurulduğu 2017'den bu yana yürüttüğü operasyonlarla 16 bin ton gıdanın kurtarılmasını sağladı.


6.1--Silahlı, geçirilen dört yılı şöyle değerlendiriyor: “Kurtardığımız bu gıdanın 3 bin 675 tonu bağış operasyonları-ihtiyaç sahiplerine ulaşırken, 1050 tonunu yeniden satış modülümüz ile ekonomiye geri kazandırdık.


6.2--Kurtarılan gıdanın 3 bin 325 tonu hayvan yemi üretiminde değerlendirildi, 1950 tonu da biogas tesisleride elektrik enerjisine dönüştürüldü.


6.3--Ayrıca 36 şehirde gerçekleştirilen 35 binden fazla gıda kurtarma operasyonları

 

Kaynak: Dünya 13 Nisan 2021- Salı/22





Makalenin İzlenme Sayısı : 184

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.