MAKALELER / Oteller İçin Güneş Enerjisi Destekli Isıtma-Soğutma:






Oteller İçin Güneş Enerjisi Destekli Isıtma-Soğutma:

 

1—Kaynak çalışmada İzmir ili için güneş ışınımı ve meteorolojik veriler ile otel binasının ısıtma, soğutma ve sıcak su ısıl yük değerleri hesaplanmıştır.

 

2--Isıtma çevrimi için sıvı dolaşımlı aktif güneş enerjili ısıtma sistemi, soğutma için ise Lityum bromür-su akışkan çifti kullanan absorbsiyonlu soğutma sistemi tasarlanmıştır.

 

3--Bu şekilde güneş enerjisinden hem ısıtma hem de soğutmada faydalanılarak yakıt maliyeti açısından tasarruf amaçlanmıştır.

 

3.1—Otelin sıcak su ihtiyacını karşılayan güneş enerjili su ısıtma sistemi de bu sistemlerin yanında yer almaktadır.Sistemin bütünü ısıtma ve soğutmanın birlikte yapıldığı güneş enerjili bütünleşik bir sistem olmaktadır.

 

2--Yıllık faydalanma oranı %30 seçildiğinde 92 m2 lik toplam toplayıcı alanı bulunmuştur. Bu durumda 1.9 m2 lik toplayıcılardan 48 adet gereklidir. Toplayıcı alanına göre yıllık faydalanma oranının değişimi verilmiştir.

 

2.1--Ayrıca otel binasının yıllık ısıl enerji ihtiyacının %30’unu güneş enerjisinden karşılayacak Yıllık faydalanma oranı %30 seçildiğinde 92 m2 lik toplam toplayıcı alanı bulunmuştur.

 

2.2--Bu durumda 1.9 m2 lik toplayıcılardan 48 adet gereklidir. 1.9 m2 lik toplayıcı maliyetinin 700 TL olduğu kabul edilirse toplam toplayıcı maliyeti 33600 TL olacaktır.

 

2.3—güneş enerjisi tesisatının yıllık toplam maliyeti 116100 TL ve geri ödeme süresi fuel-oil 4 yakıtı için yaklaşık 6 yıl, doğal gaz yakıtı için ise yaklaşık 8 yıl olarak bulunmuştur.

 

 

Kaynak: Ix. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi-Teknolojik Araştırma Bildirisi-İzmir İlindeki Elli Yataklı Bir Otel İçin Güneş-Enerjisi Destekli Isıtma Ve Absorbsiyonlu Soğutma Sisteminin Teorik İncelenmesi-Emin Fuad Kent-İbrahim Necmi Kaptan






Makalenin İzlenme Sayısı : 596

Eklenme Tarihi : 18.07.2019

Önceki sayfaya geri dön.