MAKALELER / Yüzer GES-GTC Enerji ile HSB Marine ilk örnek yüzer GES'i Kurdular






Yüzer GES-GTC Enerji ile HSB Marine ilk örnek yüzer GES'i Kurdular:


1-- Türkiye'nin önde gelen yüzer platform tasarım ve inşa firmalarından HSB Marine ile yerli güneş hücresi ve güneş paneli üreten GTC Enerji; yüzer güneş enerji santralleri alanında işbirliğine gitti.


1.1-- İki şirket tarafından yerli ekipman ve yerli tasarıma sahip yüzer güneş enerji santrali tasarlandı. Yaklaşık 50 kW gücündeki örnek yüzer güneş enerjisi santrali ise Pendik Marina'ya kuruldu.


2--Bugüne kadar geliştirilip uygulanan yüzer GES projele rinde plastik yüzdürücüler kullanıldığını kaydeden Besen, “Yerli tasarım yüzer GES'in yüzdürücü aksam kısmında, Çin ve Japonya'daki örneklerinden farklı olarak plastik aksam yerine fiber malzeme kullanıldı" dedi.


2.1—Paneller yüksek verim sağlayacak bir açı ile yerleştirildi.Panelleri daha dik bir açı ile yerleştirmekle % 5 daha yüksek verim sağlayabildiklerini anlatan Ayşe Çiğdem Besen, yerli tasarım örnek yüzer GES projesinde ayrıca çift yüzlü paneller kullanarak da daha yüksek üretim imkanı yarattıklarını aktardı.


2.2--Besen şöyle dedi: “Paneller yüksek açı ile yerleştirilebildiğinden sistem alttan da ışık alabiliyor. Bu nedenle GTC'nin çift yönlü panellerini kullanarak ayrıca % 7 daha yüksek elektrik elde edilebilmesini hedefledik.


2.3--Bu da demek oluyor ki, kurduğumuz bu sistem Çin'deki ucuz plastik yüzdürücüler üzerine tek yüzlü panellerin kullanıldığı yüzer GES'lere göre en az % 12 daha fazla elektrik üretebiliyor


3--Ayşe Çiğdem Besen, yüzer GESlerin karadaki sistemlerden farklı olarak yüksek nem ve ıslak ortamlarda çalışabilecek şekilde tasarlanması zorunluluğuna dikkat çekti.


3.1--Besen "Bu nedenle örnek yerli tasarım yüzer GES'te hem çift yüzlü üretim sağlayabildikleri hem de denizdeki tuza ve neme son derece dayanıklı oldukları için 'cam' paneller kullanıldı. Neme ve tuza dayanıklılık önemli, çünkü bu santrallerin 20-25 yıl çalışabilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı

 

4--Yorum:Yüzer GES ler önemli bir enerji kaynağı olabilir.





Makalenin İzlenme Sayısı : 209

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.