MAKALELER / Okyanuslardaki Oksijen Miktarı Azalıyor






Okyanuslardaki Oksijen Miktarı Azalıyor:


1--Alman oşinografi uzmanlarının Nature dergisindeki araştırma yazılarına göre okyanuslardaki oksijen miktarı 1960’tan bu yana ortalama olarak % 2 oranında azalmış.


2--Bilim insanları çalışmanın, denizlerdeki oksijen kaybıyla ilgili en kapsamlı araştırma olduğunu söylüyorlar. Olumsuz gelişmeden doğrudan doğruya veya dolaylı olarak küresel ısınma sorumlu tutulmakta.


3--Atmosferdeki ve sulardaki sıcaklığın artmaya devam etmesi halinde okyanuslardaki oksijen oranının daha da azalmasından endişe ediyor uzmanlar.


3.1--Özellikle de büyük balıkların düşük oksijenli sulardan kaçmaları ve buralarda hayatta kalamamaları nedeniyle dünya genelinde biyolojik sonuçlar doğurabilecek.


3.2--Soğuk denizlerde daha fazla oksijen bulunmasına rağmen son araştırmaya göre Kuzey Kutup Denizi’nin dünya genelindeki oksijen kaybında % 7,6 oranında katkısı olmuş.


3.3--Kaldı ki Kuzey Kutup Denizi, dünya okyanuslarındaki su kütlesinin sade  % 1,2’sini taşır.


3.4--Kutup başlıkları ısındıkça, derin sulara daha az soğuk su ulaşıyor, dolayısıyla da okyanusun derinliklerindeki oksijen de azalıyor diyor araştırmacılar.


3.5--Sulardaki sıcaklıkların artışı denizlerdeki oksijen oranını şöyle düşürüyor: Sıcak yüzey suyu soğuk suya kıyasla daha az oksijen alıyor.Ayrıca bu tabakalanma sabitlendiği için de sirkülasyon hareketlerini zayıflatarak, derinliklere daha az oksijen gitmesine neden oluyor.


3.6--Aynı dergideki bir yorum yazısında Kanadalı araştırmacı Deniş Gilbert, deniz organizmalarının hayatta kalabilmeleri için oksijene ihtiyaç duyduklarını, %2 bir azalmanın şimdilik çok olmadığını ancak deniz ekosistemleri üzerindeki etkinin ciddi olabileceğine değiniyor


Kaynak:HBT-Nilgün Özbaşaran Dede-(Environmental Science: Oceans lose oxygen, Nature 15.02.2017)





Makalenin İzlenme Sayısı : 183

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.