MAKALELER / Kırmızı Ette İthalata Karşı Çözüm Önerileri






Kırmızı Ette İthalata Karşı Çözüm Önerileri:


1—Kırmızı ette ithalattan kurtulmanın ilk yolu girdi maliyetlerini düşürmektir.


1.1—Birçok destek kaldırılarak sadece yem bitkileri üretimine destek verilse  yem ucuzlasa çiftçinin maliyeti büyük oranda düşer.O zamanda süt fiyatı da et fiyatı da düşer.


2—Türkiyede kırmızı et üretiminin %90 sığırlardan elde ediliyor.%10 da küçükbaş hayvanlardan.


2.1—Sığıra bağımlılık planlı bir şekilde azaltılarak küçük baş etinin payı %20-25 çıkarılarak hem üretim hem fiyat dengesi sağlanmış olur.


2.2—İnsanlar küçükbaş dan uzaklaştırılarak büyükbaş hayvan eti tüketimine yöneltildi.Oysa Küçük baş hayvan sayısında bir sorun yok.


2.3—İç anadolunun tamamı mera.Bu ise küçükbaş hayvan yetiştirmede yetiştirme maliyetinde avantaj sağlar.ve küçükbaş hayvan üretim kapasitesi 10 katına çıkarılabilir.Büyükbaşa uygun mera yok be nedenle büyük baş hayvan kapasitesinin artırılması zor.Kısaca Türkiyenin kırmızı et tüketimi ithalat ile değil koyun ve keçi tüketiminin artırılması ile mümkün olabilir.


2.4—Koyun ve keçi eti sığır gibi suni yemle değil,mera ile beslendiği için çok daha sağlıklı.Bu nedenle devlet koyun ve keçi etine teşvik ve destek verirse her yıl yaşanan  et ithalatı sorunu büyük oranda çözülebilir.


2.5—Hayvancılıkta kredi yem bitkileri üreticilerine ve hayvancılıkta uzun yıllar bu işi yaptığı kanıtlanmış işin ehli insanlara verilirse ve verilen krediler takip edilirse  teşviklerin amacına kullanımında hedefe yaklaşılmış olabilir.


3—Yerel yönetimlerde yerelde tarımsal üretimi desteklemeli.


Kaynak:Dünya Gazetesi




Makalenin İzlenme Sayısı : 198

Eklenme Tarihi : 21.06.2021

Önceki sayfaya geri dön.