MAKALELER / Arılar Kazandı- İlaç Ve Kimyasal Devi Bayer Temyizde Kaybetti








Arılar Kazandı- İlaç Ve Kimyasal Devi Bayer Temyizde Kaybetti:

 

1--Avrupa Birliği mahkemesi arılara zarar veren böcek ilaçları yasağını onayladı.

 

1.1--Birliğin en yüksek mahkemesi olan AB Adalet Divanı (ABAD) ilaç ve kimyasal devi Bayer'in belirli mahsullerde madde kullanımına ilişkin kısmi yasağa itirazını reddetti.

 

1.2--Buna göre AB’nin arılara zarar verdiği tespit edilen üç böcek ilacına yönelik kısmi yasağı onaylanmış oldu ve bunların belirli mahsullerde kullanılması engellendi.

 

1.3--Bayer daha önce bir alt AB mahkemesinin 2018 yılında yasağı onaylama kararını bozması için bu düzenlemeye itiraz etmişti.

 

2--Karar, üç aktif kimyasal maddeyi kapsıyor: Bayer CropScience tarafından geliştirilen imidacloprid, Takeda Chemical Industries ve Bayer CropScience tarafından geliştirilen clothianidin ve Syngenta'nın thiamethoxam maddeleri.

 

2.1--Bayer: Ürünlerimiz güvenli ve başka yerlerde kullanılmaya devam ediyor

Bayer'in sözcüsü, karardan hayal kırıklığına uğradığını ve uygun risk azaltma önlemlerinin uygulandığı AB dışındaki bölgelerde kullanılmaya devam eden ürünlerinin güvenilir olduğunu savundu.

 

2.2--Sözcü, "Bu karar, Avrupa Komisyonu'na, yeni bilimsel verilere bile bakmalarını gerektirmeden en ufak olumsuz delil üzerine mevcut onayları gözden geçirip iptal edebilmesine neredeyse tam yetki vermiş gibi görünüyor," dedi.

 

3--2013'te Komisyon neonikotinoidlerin kullanımını kısıtlamıştı. Bunlar mısır, kolza tohumu ve bazı baharlık tahıllarda kullanılamıyor. Ancak şeker pancarı gibi diğer bazı mahsuller için hala kullanılabiliyor.

 

3.1--Komisyon, pestisitlerin yoğun kullanımı sonucu arı kolonilerinin kaybedilmesi nedeniyle onayları gözden geçirerek böyle bir karar almıştı.

 

3.2--Bayer ise kısıtlamaları haklı çıkarmak için yeterli yeni bilimsel bilgi olmadığını ileri sürüyor. Karar gereği Bayer karşı tarafın dava masraflarını da karşılayacak.

 

4--AB denetçileri arı kayıplarından pestisitlerin sorumlu olduğunu düşünüyor

4.1--Yasağa rağmen, 2013-2019 yılları arasında AB'de bu maddelerin kullanımı için 206 acil durum izni verildi. Geçen yıl AB denetçileri, bu pestisit kullanımının bal arısı kayıplarından sorumlu olduğunu rapor ettiler.

 

5--Arıları korumak için komisyon, AB'nin kimyasal pestisit kullanımını 2030 yılına kadar % 50 ve gübre kullanımını % 20 azaltmayı hedefliyor.

 

Kaynak: https://tr.euronews.com/

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 316

Eklenme Tarihi : 21.06.2021

Önceki sayfaya geri dön.