MAKALELER / Küresel Isınmada Pirincin ve Midyelerin Etkisi






Küresel Isınmada Pirincin ve Midyelerin Etkisi:

 

1—Küresel Isınmada Pirincin Etkisi:

 

1--Pirincin karbon etkisi havacılık sektörüyle aynı.

 

2--Pirincin büyük bir bölümünün yabani otların oluşumunu engellemek için suyla dolu çeltik tarlalarında yetiştirilmekte.Ancak bu kadar yüksek miktardaki su, oksijenin toprağa ulaşmasını engelliyor ve bu da metan üreten bakteriler için ideal koşullar ortaya çıkarıyor.

 

2.1--Metan gazının küresel ısınmaya etkisi, kilogram başına karbondioksitin 25 katı.

 

3--İklim kriziyle mücadelede bilim insanları sulu tarlalarda yetiştirilen pirinç yerine  kuru tarlalarda yetiştirilebilen, su tasarrufu sağlayan, metan emisyonlarını azaltan yeni pirinç çeşitleri geliştiriyorlar.

 

3.1--Uluslararası Pirinç Araştırma Enstitüsü'ndeki 650 yeni pirinç çeşidi üzerinde çalışmalar yapıldı ve tarımsal faaliyetlerde en iyi türlerin kullanılmasına başlandı.

 

3.2--On yıl içinde üretilen pirinçlerin büyük bölümünün gaz emisyonu daha düşük türlerden geleceği umuluyor.

 

2—Küresel Isınmada Midyelerin Etkisi:

 

1--Küresel ticaretin % 90'ı gemilerle yapıyor. Denizcilik sektörü, insan kaynaklı emisyonların yaklaşık % 2'sini oluşturuyor. Bu emisyonların önümüzdeki yıllarda deniz ticaretinin hızlanması ile daha da artması bekleniyor.

 

1.1--Küçük bir deniz canlısı olan kaya midyesi, gemilerin altına yapışarak pürüzsüz halde suda kayabilen gemiye göre pürüzlü bir yüzey oluşturarak gemilerin %25 daha fazla emisyon yayamasına neden olabilmekte.Bunun yıllık faturası yılda 31 milyar dolar yükseliyor.

 

2—Bu probleme çözüm olarak özel UV boyaların kullanılması ve küçük ölçekli elektrikli klorlamadan gövde bakım robotlarına kadar bir dizi yöntem yer alıyor.

 

2.1--Buradaki amaç da bu tarz yapışkan deniz canlılarının sürü haline gelmeden gemilerin altında ve etrafında birikmesinin önüne geçmek.

 

Kaynak: https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 179

Eklenme Tarihi : 21.06.2021

Önceki sayfaya geri dön.