MAKALELER / Küresel Isınmada Çevreye Zarar Verenlerle Hukuk Mücadelesi






Küresel Isınmada Çevreye Zarar Verenlerle Hukuk Mücadelesi:

 

 1--Çevre savunucuları, iklim değişikliğine karşı mücadelede hukukun gücünü giderek daha fazla kullanmaya başladı.

 

1.1--Esasen hukuk sistemi, çevreye zarar veren şirket ve devletleri kontrol altında tutmak için eldeki en güçlü silahlardan biri.

 

2--Kısa bir süre önce Hollanda'daki bir mahkeme, petrol devi Shell'in, Paris İklim Anlaşması'nda belirlenen hedeflere uyumlu politikalar yapabilmek için emisyonlarını azaltmak zorunda olduğuna hükmetti. Bu karar bir dönüm noktası olarak görülüyor.

 

3-- Avukatlar, iklim değişikliğiyle mücadelede insan hakları hukukunu, istihdam yasalarını ve hatta şirketlerin tüzüklerini kullanarak yaratıcı hukuki yollar buluyorlar.

 

3.1--Örneğin, 2020 yılında elinde sadece 35 dolar değerinde hisse olan yatırımcılar, Polonya'da inşa edilen bir kömür santralinin yapımını durdurmayı başardı.

 

3.1.1--Çevre grubu ClientEarth, enerji şirketi Enea'nın kömür santrali inşasını destekleme kararına itiraz etmek için hem elindeki şirket hisselerini hem de şirketler kanununu kullandı.

 

3.2--Mahkeme, yeni bir kömür santrali açmanın "ticari açıdan yasadışı ve kötü bir hamle" olacağına hükmetti.

 

4—Yorum:Yeni kömür santrali vs acarken çevre savunucuları santralin açılmasını iptal etmek için paris iklim anlaşmasını dayanak olarak kullanabilir mi.

 

Kaynak: https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 163

Eklenme Tarihi : 21.06.2021

Önceki sayfaya geri dön.