MAKALELER / Balıklar Denizlerde Daha Kuzey Yada Güney Enlemlere Kaymaya Çalışıyor








Balıklar Denizlerde Daha Kuzey Yada Güney Enlemlere Kaymaya Çalışıyor:


1--İklim değişiklikleri okyanuslardaki balık nüfusunu büyük oranda etkiledi. Balıklar sıcaklık değişimlerine göre oldukça hassastır.


2--Okyanuslar ısındıkça birçok balık türü kuzey ya da güney bölgelere göç ediyor. Kimi türler daha da güçlenirken, kimi balıklarsa zorla hayatta kalıyor.


3--Kopenhang’ın kuzeyinde Gilleleje Limanı’nda günlük olarak yakalanan balıklar satışa hazırlanıyor. Burada balıkçılar kendilerine getirilen avlanma kotası sebebiyle şikayet ederken, şimdi tarım atıklarının kirlettiği ve iklim değişikliği sebebiyle ısınan okyanus suyuyla da baş etmek zorundalar.


4--Balıkçıların ağlarına daha önce rastlanmayan türler takılıyor.Balık toptancısı Lasse Nordahl artık balıkçıların ağlarına yeni türlerin takıldığını belirtiyor.


4.1--Lasse Nordahl, Balıkçı: "Daha önceden görmediğimiz balık türlerine sıkça rastlar olduk. Örneğin, bu sene ahtapot ve geçtiğimiz senelerde pisi balığı… Ben bu işe başladığımda bu türlere hiç rastlamazdık. Son dönemlerde de çok olmasa da banbunya yakalamaya başladık. Her geçen gün farklı türler ortaya çıkıyor."


5--Balıkların göç etmesinin sebebi soğukkanlı canlılar olması. Bu nedenle de yaşayabilecekleri sıcaklık aralıklarına gidiyorlar. Avrupa’da da birçok balık türü kuzey bölgelere çoktan gitti bile… Bilim insanı Mark Payne bu durumun sebeplerini anlattı.


5.1--Mark Payne, Danimarka Teknik Üniversitesi, Araştırma Görevlisi: "Karada yaşayan canlılardan örnek verelim. Eğer bir bölge çok sıcak olursa bir ağacın altına sığınırsınız ya da oraya yuva yaparsınız. Okyanusların yapısı ise böyle değildir. Sığınacak bir yeriniz olmaz. İŞte bu sebeple değişen şartlar okyanus canlıları için daha zordur."


5.2--Şimdi iklim değişikliğinin Danimarka sularında yaptığı etkiyi araştıran Danimarka Teknik Üniversitesi’ne gidiyoruz. Araştırmacı Louise Lundgaard iki önemli değişimden söz ediyor: Bölgede ton balığı, hamsi ve berlam balığı oranı artarken, yerel bir tür olan Baltık morina balığının azaldığını ifade ediyor.


5.3--Mark Payne, Danimarka Teknik Üniversitesi, Araştırma Görevlisi: “Örneğin on sene öncesine oranla dört yaşındaki morina balıkları çok daha küçük. Çünkü büyümeye değil, çoğalmaya odaklanmış durumdalar. Eğer suyun ısısı, buldukları yemlerin kalitesi ve miktarı değişirse hem hızlı büyüyüp hem de hızla çoğalabilirler."

 

5.4--Danimarka’da görülen değişim dünya genelinde de yaşanıyor. Balık türleri iklim değişikliğine ayak uyduruyor.Okyanus suları ısındıkça balıklar soğuk denizlere, kuzey ve güney kutbu taraflarına göç etmeye başladı.


5.5--Mark Payne: "İklim değişikliği, iş ağı denizlerle ilişkili olan kişi ve kurumlar için bazı zorluklar ortaya çıkardı. Bu sebeple balık avlama tarzları, balıkçılık ekipmanları, balıkların nasıl işlendiği ve saklandığı gibi bu zincirdeki tüm halkaların kendilerini güncellemesi gerekiyor. Kısacası tüm balıkçılık endüstrisi tüm bu değişimlerle yüzleşmek ve onlara ayak uydurmak zorunda."


6--Balıkçılık sanayi kendini yenileye dursun, biz tüketiciler de sürdürülebilir balık türlerini satın alarak duruma katkı sağlayabiliriz.


7—Yorum:


1—Deniz ve okyanuslardaki balıklar daha soğuk olan kutup bölgeye yakın denizlere çekiliyor.Bu anlamda ısınan Marmara ve karadeniz sularında artık daha az hamsi avlayacak olabilir miyiz.Benzer şekilde müsilaj daha yoğun hale gelebilir mi.


2—Protein kaynağı olan et üretiminde 1 kg balık için gereken yem miktarı kırmızı et için gereken yemin 1/8 i kadar.Sonuç olarak küresel ısınmaya uyum anlamında protein kaynağı olarak balık bu anlamda oldukça önemli.Sürdürülebilir aquponik balıkçılık-modern deniz-göl-akarsu çiftlik balıkçılığı oldukça önemli.


Kaynak: Kerem Congar-Euronews.com/climatenow

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 359

Eklenme Tarihi : 21.06.2021

Önceki sayfaya geri dön.