MAKALELER / Dip Trol Balıkçılığı Tüm Havacılık Endüstrisi Kadar Karbondioksit Salımına Neden Oluyor








Dip Trol Balıkçılığı Tüm Havacılık Endüstrisi Kadar Karbondioksit Salımına Neden Oluyor:


1--Dip trol balıkçılık küresel ısınmayı nasıl etkiliyor?


1.1--2021, dip trol balıkçılığının çevresel maliyetini hesaplamak için yapılan ilk araştırmanın yayımlandığı yıl oldu.


1.2--"Biyo çeşitlilik, gıda ve iklim için küresel okyanusun korunması" isimli rapor, dip trol balıkçılığının tüm havacılık endüstrisi kadar karbondioksit salımına neden olduğunu ortaya çıkardı.


1.3--Okyanus tabanının dünyanın en büyük karbon deposu olduğunun altını çizen raporun yazarlarından Dr. Trisha Atwood, küresel ısınmayı durdurmanın karbon zengini deniz tabanını "rahatsız etmemekten" geçtiğinin altını çiziyor.


1.3.1--buna rağmen deniz tabanının her gün tarandığını söyleyen araştırmacı, biyolojik çeşitliliğini tükendiğini söylüyor ve ekliyor: "Bin yıllık karbonu harekete geçiriyor ve böylece iklim değişikliğini şiddetlendiriyoruz".


2--Bu karbon sorununu % 90 oranında çözmenin yolu ise dip trol balıkçılığının yapıldığı denizlere sahip ülkelerin, sularının sadece % 4'ünü korumasından geçiyor.


2.1--Bu bölgelerde balıkçılığın yasaklanması National Geographic Society'den Dr. Enric Sala'ya göre gıda üretimini artmasını ve deniz yaşamının korunmasını ve karbon emisyonlarını azalmasını sağlayacak.


2.2--İnsanlık ve ekonominin "daha sağlıklı" bir okyanustan yararlanacağını belirten araştırmacı, "Ülkeler 2030 yılına kadar okyanusun en az % 30'unu


2.3--Blue Marine Foundation'ın İcra Kurulu Yönetim Başkanı Charles Clover da bilimin çok net bir şekilde deniz hayatı için "en büyük tehdidin" yoğun balıkçılık olduğunu gösterdiğini ve bunun iklim değişikliğini de hızlandırdığını ifade ediyor.


2.3.1--Clover, Kutuplardan Akdeniz'e kadar deniz dibindeki habitatların korunması için gereken tedbirleri almanın zamanının geldiğinin altını çiziyor.


2.4--Dip trol balıkçılığının en büyük zararı ise hedeflenen balığın yanında ağa başka türlerin de yakalanıyor olması. Bunun meydana gelmesinin nedeni ağların çok büyük olması ve yakalanan balıkların ağlarda sürüklenmesi.

 

2.5--Endüstriyel balıkçılık ve dip trol balık avı nedeniyle Dogger Bank'a verilen zararın büyüklüğünü inceleyen Blue Marine Vakfı, Client Earth, Marine Conservation Society ve WWF, İngiltere'nin 100 kilometre açığındaki bu bölgenin gördüğü zararın büyüklüğünün Avrupa'nın diğer bölgelerini korumada örnek teşkil edebileceğinde hem fikir.


2.6--Bölge İngiliz kara sularındaki en büyük miktardaki mavi karbonu-Deniz çayırını barındırıyor. 5,1 milyon tona tekabül eden bu miktar, Londra ile Sydney arasında bir yolcu uçağının 31 bin seferde ortaya çıkardığı karbondioksite denk.


2.7--"Başarılı bir balık avının en büyük düşmanı koruma altına alınan bölgeler değil, yoğun avlanma".Avlanmaya kapatılan bölgelerden edinilen deneyim ise çevre sularda balık stoğunun arttığını işaret ediyor. Suların ısınması ve sudaki oksijen oranının düşmesi Dogger Bank'ta deniz kulağı sayısında gerilemeye neden oldu.


2.7.1--Bununla birlikte koruma altına alınan komşu bir bölgede deniz kulaklarının sayısının artması sayesinde tüm bölgedeki balık stoğunun yeniden oluşması sağlandı. Sadece beş yılda ağların doluluk oranı % 90 seviyesinde arttı.


2.8--Dip trol balık avının Dogger Bank gibi bölgelerde yasaklanması tehdit altındaki deniz canlılarının yüzde 80'inin kurtulmasını sağlayabilir. Yasağın diğer bir önemli tarafı da şu andaki ve gelecekteki karbondioksit depolamasının korunması sayesinde iklim değişikliğindeki bir çöküşün engellemesi.


3—Yorum:


1—Küresel ısınmaya karşı ciddi anlamda tedbirler alınması gerekiyor.Bu anlamda Hükümetler ülke denizlerinde küresel oksijen kaynağı deniz çayırını büyük oranda yok edebilen dip trollerine kısıtlama yada yasak getirebilir mi.


Kaynak:Euronews.com





Makalenin İzlenme Sayısı : 401

Eklenme Tarihi : 21.06.2021

Önceki sayfaya geri dön.