MAKALELER / Plastik Bardakta İçilen Çay İle Kaslara Nanoplastik Göndermek






Plastik Bardakta İçilen Çay İle Kaslara Nanoplastik Göndermek:


1--İspanya'daki bir araştırmada ilk kez Caretta Carettaların kaslarında plastik saptanmasıyla insanların neden olduğu kirlenmenin deniz yaşamını sadece fiziksel değil, aynı zamanda kimyasal düzeyde etkilediği teyit edildi. Bilim insanları, plastik atıkların insanlar üzerinde de aynı şekilde etki bırakıyor olabileceği uyarısını yaptı.


2--Soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya deniz kaplumbağalarının plastik atıkların beslenmelerine karışması sonucu ölmelerinin hızlanması sürecinde yeni bir bulgu saptandı.


2.1--İspanya sahillerinde  2014–2017 döneminde ölü bulunan 44 kaplumbağa üzerinde yapılan analizlerde, hepsinin kaslarında plastik katkı maddelerine rastlandı. Bunlar, kas gramı başına 6-100 nanogram arasında değişen konsantrasyonlara sahip.


3--Bilim insanları, plastik atıkların insanlar üzerinde de aynı şekilde etki bırakıyor olabileceği uyarısını yaptı.Son dönemde birçok insanda ortaya çıkan ağrıların bir nedeni bu nanoplastikler olabilir mi.Çözüm plastik bardak kullanımından uzaklaşmak.


Kaynak: https://tr.sputniknews.com/bilim/





Makalenin İzlenme Sayısı : 181

Eklenme Tarihi : 21.06.2021

Önceki sayfaya geri dön.