MAKALELER / Popülizm Sol Hükümetlerin Uyguladığı Devlet Popülizmi-Brezilya da






Popülizm Sol Hükümetlerin Uyguladığı Devlet Popülizmi-Brezilya da:



1—Brezilya da zengin olmanın yollarından birisi de devlet memuru olmak.Burada devlet memuru olmak oldukça abartılmış durumda.



2—Brezilya da bazı devlet çalışanlarının aldığı para ve prim gelişmiş ülkelerdeki muaddillerini şoke edecek düzeyde.



3—Dünya da birçok ülkede, Sol eğilimi ülkelerin kamu çalışanlarının maaşlarını gerçekçi olmayacak düzeyde tutmaları ekonomik verimsizlik örneklerinden biri.



3.1--Zira sol eğilimli hükümetlerin zayıf yanlarından biri olan bu özelliği,bu hükümetlerin aşması gerekir.Hiçbir maaş artırımı ekonomik gerçeklerin üstünde olmamalı.



3.2--Verimsiz kamu işletmelerini zorla sübvanse etmek sosyal amaçlarla uygun olabilir ancak bu işletmeleri verimi hale getirmek şarttır.



3.3--Bunun yolu da bunları isveç gibi ülkelerin uyguladığı gibin  taşerona vermek değil özerk yönetimlerle bunların sağlıklı ve karlı işletmelere dönüşmesini sağlamak olabilir.



3.4--Chavezin Venezülla da uyguladığı sefaleti azaltmak programları yanında ,ayrıca uyguladığı gerçekçi olmayan devlet popülizmide kendisinden sonra gelecek halk ve yönetimi zor şartlarda bırakabilir.



4—Brezilyanın profesyonel olarak bilinen kamu sektörüne gıptayla bakılıyor.Ancak son 10 yılda %30 büyüyerek 9.4 milyon çalışana ulaşana kamu sektörünün elde ettiği ayrıcalıklar 194 milyonlu bu ülkede de tepki çekmeye başladı.



5—Brezilya da devlet başkanın maaşı 174.000 dolar iken,mahkeme katibi 220.000 dolar kazanıyor.Bazı berzilya lı hakimler gelişmiş ülkelerdeki meslektaşlarının bir yılda kazandığından fazlasını bir ayda kazanabiliyor.



5.1--Öğretmeler ve polis memurlarının ortalama aylık maaşları 1000 dolardan biraz fazla.

 


6—Brezilya topladığı vergiler ve aldığı borç sayesinde kamu giderlerini karşılasa da ülkedeki eğitim ve kanalizasyon alt yapısı acınacak halde.



6.1--Brezilya vergi planlaması enstitüsüne göre vatandaşlarının ödedikleri vergilere göre aldıkları hizmetin niteliği sıralamasında 30 ülke içinde sonuncu.



7—Sonuç olarak Brezilya ve sol eğilimli hükümetler verimlilik anlayışı ile kamuyu desteklemeli,abartıya karşı gereken tavrı yaşama geçirebilmelidirler.



8--Sonuç olarak devlet popülizmi güney amerikada halkları zor durumda bırakabiliyor.Öte yan ABD de ise milli gelir en üst %1-5 kesime akmaya devam ediyor.



8.1--Çözüm belki iskandinav tipi ekonomi ile daha yaşanabilir bir sistem oluşturulabilir.Özerk devlet işletmeleri ve devlet elde ettiği kazancını sosyal yardımlarla halka aktarabilir.



Kaynakça:Sabah Gazetesi-Newyork Times eki





Makalenin İzlenme Sayısı : 199

Eklenme Tarihi : 21.05.2021

Önceki sayfaya geri dön.