MAKALELER / Havale Bankasız Para Havalesi İşini Hindistan Çözmüş






Bankasız Para Havalesi İşini Hindistan Çözmüş:

 


1--Hindistan gibi az sayıda bankası  olan büyük bir ülkede göçmen işçilerin köylerdeki akrabalarına para gönderme işi sanal banka yöntemiyle çözmüş durumda.

 


2--Eko isimli şirketin sahipleri bu işle ilgili bir yazılım geliştirmiş olup havale göndermenin iki dayanağı var.

 


2.1--Bunlar 1-Sanal banka gibi çalışan namuslu bakkallar 2-Cep Telefonu.

 


3--Sistem şöyle işliyor:Göçmen işçi cep telefonu mesaj sistemine kayıtlı bir banka hesabı açıyor.Aynı şekilde mahalle bakkalı da cep telefonu  mesaj sistemine kayıtlı bir banka hesabı açtırıyor.

 


4--Göçmen işçiler ile mahalle bakkalı arasındaki cep telefonu mesaj sistemine bağlı banka hesabı ilişkisini ilgili yazılım sağlıyor..

 


5--Göçmen işçi mahallesindeki  bakkala gidip bin rupi -20 dolar yatırıyor. Bunu ilgili hesaba makbuz vermek suretiyle cep telefonuna kaydeden dükkan sahibi.alındı makbuzunu cep mesajla Hindistan devlet bankasına gönderiyor.

 


5.1--Hindistan devlet bankası da bir mesaj ile güvenilir banka bayisi-mahalle bakkalının  hesabına göçmen işçinin havalesini gönderiyor

 


5.2--Sonra İşçinin köydeki eşi de gelen mesaj ile bin rupiyi kendi mahalle bakkalından çekiyor

 


6--Bakkal parayı alıcıya ödedikten,alıcının  parmak izini cihazdan geçirip  alındı onayı veriyor.

 


6.1--Bu onay sonrası para göndericinin adresinden bakkalın hesabına ad ve adres ile geçiyor.

 


7--Burada ana tema bayilik rolünü bakkallar üstleniyor.Ana kontrol ve yatırma Ana bankadan sağlanıyor.İletişim bir yazılımla ana banka-bakkal ve alıcı-verici arasındaki cep telefonu ile sağlanıyor.

 


8--Bu sistemi havale gönderme gibi işler için her yere banka şubesi kurmadan ve böyle bir yatırım yapmadan devlet yada özel bankalarda kullanabilir.

 


9--Böyle bir sistem ile yastık altında biriktirilmek zorunda olunan paralar kaynağına gidiyor.Ekomomik çarkın dönmesine yardım ettiği gibi asayişe de katkı yapıyor.

 


Kaynakça:Sabah Gazetesi-Newyork Times Eki-14.11.2010





Makalenin İzlenme Sayısı : 195

Eklenme Tarihi : 21.05.2021

Önceki sayfaya geri dön.