MAKALELER / Bankalar-Değerleri- Bankaların Büyümesi





1--Banka Değerleri- Ülkelere Göre Toplam:



1—Ülkelere göre Toplam Banka Değerleri-milyon$:



1—ABD…………………..224.976

2—Çin..…………………..206.871

3—İngiltere..……………..76.004



4—Kanada...……………..42.393

5—Fransa………………...40.592

6—Japonya.……………...39.156



7—Avustralya……………33.009

8—İspanya..……………..31.339

9—Almanya..…………..24.757



12—Hindistan…………..19.293

14—Brezilya..…………..14.497

18—Rusya..……………..10.794



19—S.Arabistan.………..10.729

21—Türkiye……………..9.133

23—Malezya..…………..8.187


24—Endonezya..………..5.999



2—Yorum-Öneri:



1--Türkiyenin toplam banka değeri yukarıdaki tabloda kendini ifade etmektedir.Türkiye de bankacılık faaliyetleri teknolojik olarak(yazılım ve donanım olarak) ve aynı zamanda denetleme olarak oldukça güçlü.Zira 2008 krizinde Avrupa ve ABD bankaları dökülürken Türk bankaları bu süreci hasarsız atlatabilmiştir.



1.1--Aynı zamanda Türkiye de bankacılık işlemlerinin çoğu Avrupa ülkesinin üstünde olduğu ifade edilebilmektedir.Buna karşın bu sağlam alt yapının parasal hacmininde yukarı çıkabilmesi için kamusal olarak bazı çözümler üretilmesi gerekebilir.



1—Bugünlerde toplumda banka karları çok yüksek gibi gibi lanse edilebilmekte.Oysa son dönemde katılım bankalarında daha fazla olmak üzere  banka kar marjları oldukça düştü.Bu durumda herhalde bankalar günü kurtarıyor denilebilir.



1.1—BKM-Banka Kartları Merkezi nin yaptığı çalışmaya göre Türkiyede



1--Kart sayısı 171 milyon adede



2--kartlı ödemelerin hane halkı harcamaları içindeki payı %39 a,



3--kartlı ödemelerin %11 internetten yapılmakta



4--her 5 kredi kartından 2 sinin internetten ödeme yaptığının



5--internet alışverişlerinde mobil in payınında % 43 ulaştığı belirtildi.



2—Toplum bütün alışverişini banka kartları ile yapmasına rağmen finansal işlemlerinde niye bankaları daha az kullanıyor.



2.1--Bunun nedeni ya insanların parası yok yada psikolojik ve dini inançları nedeniyle bankacılığı kullanmıyor olabilir.



2.2--Bu konuda yapılabilir şey şu olabilir.Türkiye dahil bütün ülkelerde farklı inanç grupları olduğu için farklı inanç gruplarına yönelik farklı bankacılık estrümanları olacağı ve bunların uygun tanıtımı yapılması ile insanların bankacılığa yönelebileceği düşünülebilir.


3—Türkiye ihracatını artırıp,ülkenin kasasına para sokmadıkça bankaların daha fazla para hacmine ulaşmaları zor olabilir.


3.1--Türkiye ve gelişmekte olan ülkeler faizi artırarak yabancı sermayeyi ülkelerine çektikleri halde bu parayı betona yatırdılar oysa bu para sanayiye aktarılarak üretim ve ihracat hacmi katlanabilirdi.


3.2--Buna karşın bu işin doğası böyle.Devletin faizi artırıp-düşük kur-yüksek TL ile sağlayacağı yabancı sermayeyi sanayi dışında kaynaklara gitmesini önlemesi herhalde oldukça önemli.


4—Bankaların ana iş kolu bankacılık kalmakla birlikte,bankaya kaynak sağlayan farkli sektörlerde özellikle sanayiye sektörel olarak hisse oranı ile katılması uygun olabilir mi.



Kaynak:Dünya Gazetesi


2--Bankaların Büyümesinde Etkili Olan Faktörler:

 

1--Bir Bankanın Yeniden Yapılanma Süreci:

 


1—Bankanın Baş Genel Müdürlüğünü kaldırma.Ayrıca 14 olan Genel Müdür Yardımcılığı sayısını 9 indirme.

 


2—Genel Müdür Yardımcılarından 5 ini banka dışından transfer etme.Örneğin Ekonomi Bilgisi olan yada eğitimi almış meslek gereği analitik düşünme yeteneği gelişmiş olan Makine Mühendisleri Genel Müdür Yardımcılığında iyi performans gösterebilir.



2.1--Kurum dışından olma ise taze kan anlamına gelebilir.Genel Müdür Yardımcıları bankanın olduğu her yerde yani sürekli sahada olacak.

 


3—Geleneksel hiyerarşik örgütlenme yerine bölüm yönetmenin bilgisi dahilinde müşteriyle doğrudan bağlantı kuran mikro işletme ekipleri kurulabilir.Kısaca masa üstünden sahaya inme ve çözüm bulma sürecine girme.

 


4—Bu durumda Bilgi hiyerarşik kademelerden geçmeden ihtiyaç duyulan birime akmakta.

 


5—Bankada bürokrasiyi azaltmak zorunluluğu. İşlemler müşterinin namuslu ve doğru iş yapacağı tezinden yola çıkılarak gereken en az işlemle sağlam teminatlar alınarak basit bilgi işlemlerle gereken krediyi vs çok kısa sürede sağlamak.



5.1--Yada piyasadan yeni tekniklerle-cazip sunumlarla mevduat-altın toplama.Yani kiralanacak parayı en ucuza getirmek.

 


6—Şubelerde teknoloji ve vitrin yenilenmesi.

 


6.1--Teknoloji yenileme anlamında yazılımın daha da sahaya ve pratiğe yansıması –yeni enstrümanların yazılıma girmesi-yazılımda ulaşılabilir-bakım verebilecek-yerli yazılım şirketlerine iş vermek. 



6.1.1--İnternet güvenliği için hacker tutmak,sabit ve dinamik güvenlik önlemleri almak.Ayrıca sadece genel md. Bağlı iç-dış istihbarat servisi kurmak.



6.1.2--Bu şekilde genel md. dışında banka bilgileri üzerinden suistimal yapacak kişileri belirleyebilmek.-tedbir almak.

 


6.2--bankomat işlemlerin diğer banka örnekleri ile kıyaslanarak daha da basitleştirilmesi-banka içinin yenilenmesi

 


6.3--personelin daha rahat çalıma ortamında bulunması için banka içi dizaynda oldukça bilgili iç mimarlardan raporlar alınması.

 


6.4—Banka binalarında yeşil sertifika alacak biçimde enerji ve su ekonomisi önlemleri almak.

 


6.5--Personelin bilgi birikiminin arttırılması ve daha analitik düşünebilmesi için 



1--personelde yüksek lisans yapanların ücretlerinde ciddi artışlar sağlamak



2--teşviklerin verilmesi



3--dışarıdan analitik düşünme için mühendislik eğitimleri alınması



4--psikolojik ve pedagojik eğitimlerin verilmesi



5--gerilla pazarlama bilgilerinin verilmesi.



6--Risk yönetimi- -strateji konularında Ordudan emekliye ayrılmış subaylardan eğitim alınması.

 


6.6—Çeşitli kriterler belirleyerek bankaya çok kazandırana çok terfi ve ücret vermek.

 


6.7--Logonun örneğin her 10 yılda bir yenilenmesi.Önerilen logoların banka çalışanları ve müşterilerden en fazla oy alanlar içinden seçilmesi.

 


7—Şubelerin ihtisaslaşması.Kurumsal-ticari-girişimci ve normal şubelerin gereken yerde gereken şube olarak yeniden yapılanmasının sağlanması.Girişimci şubeler bölge koordinatörlerine-diğerleri bölge yöneticilerine bağlanabilir.

 


7.1—e-şube imkanını artırmak bunun için e işlem ve atm sayısını-imkanını artırmak.

 


8—Krediyi pazarlayanla tahsil edenlerin ayrılması.

 


9—Bankanın kazanacağı para için kaynak çeşitlendirmesine gitme.Yeni mevduat enstrümanları (İslami- liberal- altın-mevduat-bono-yalıtım kredisi, enerji verimlilik kerdisi,tarım kredileri,sanayi kredileri,atm den borsaya girme-hisse alabilme imkanı,ev ihtiyaç kredisi vs) oluşturma.

 

10—Yurt içinde olduğu gibi yakın coğrafyalar ve uzak coğrafyalarda şubeleşmeye gitme.(Balkanlar-ırak-Ürdün-Tunus-Ekvador-Şili-Avustralya-Çin-Hong-Kong-Hindistan –G.Afrika –Katar-Bahreyn—Kazakistan-Rusya-Gürcistan-Azerbaycan-İran-K.Irak-Türk girişimcilerinin olduğu bütün coğrafyalarda var olma. Kısaca global banka hüviyetine girme.

 

11-Yurt dışı şubeler ile buralardan daha ucuz krediler bulmak.

 


12—Bankanın iştiraklerinin verimliliklerini arttırma.Zarar eden iştirakleri verimli hale getirme yada elden çıkarma.Kar etmeyen hiçbir sözleşmede bulunmama.Kar da az ile çoğun yan yana bulunduğunu kabul etme.



12.1--Kredi verilmesinde müşterinin durumuna göre sağlam teminatlar dahilinde belirli aralıkta değişken faiz uygulamak.Standart faizi ise standart işlemlerde uygulamak.



12.2--Sosyal yardımları için bankanın yıllık kazancının en az binde 2.5 ini bu işlere ayırmak.

 


13--İnsan Kaynakları:

 


13.1—Sınav Yöntemleri:Ziraat Bankası internet üzerinden sınav yapmak için çalışma yürütüyor. Çalışma bitince banka eleman sınavlarını internet üzerinden yapacak.

 


13.2—Yönetici Olunabilme:Bankalarda orta ve üst kademeler genelde içeriden atama yöntemi ile gerçekleştiriliyor.Bankalar kendi yöneticilerini yetiştirmek  için yoğun biçimde  yönetici adaylığı pozisyonuna yönelik istihdam yapıyorlar.



13.3—Bankanın muhasebe servisininin başına, iyi inşaat statiği çözen bir inşaat mühendisi getirirseniz,bankanın para-muhasebe statiğinin  sağlama alma olasılığı çok daha yüksektir.



13.4--Bankanın genel müdürü makine mühendisi olursa,aldığı analitik düşünme eğitimini bankaya uyarlayacağı ve bankayı daha ileriye ve bilimse taşıyacağı açıktır.

 


Kaynakça:Para Dergisi-18/24.03.2012-S:3






Makalenin İzlenme Sayısı : 276

Eklenme Tarihi : 21.05.2021

Önceki sayfaya geri dön.