MAKALELER / Giyim Sektörü Batıda Geri Dönmeye Çalışıyor






Giyim Sektörü Batıda Geri Dönmeye Çalışıyor:



1—1990 larda ABD yi terk eden tekstil sektörü,yapılan anketlere göre ABD dışında üretim yaptıran şirketlerin 1/3 ü üretimlerinin bir kısmını ABD ye taşımayı düşünüyor.Katılımcıların % 15 buna çoktan başladı.



2—ABD de üretim yapmak isteyen şirketler çoğu kez özellikli işler için kalifiye işçi ve ürünlerde kullanacakları ABD malı parça bulmakta zorlanmakta.



3—ABD üretimde insanların yerini makineler almakta.Haftada 1.1 milyon kg iplik üreten bir fabrika 1980 bunun için 2000 den fazla işçi istihdam ederken,2013 de 140 işçi yeterli olmakta.



4—ABD li giyim firması Hindistan da yaptırdığı üretim bürokratik ve pratik sebeplerle üretime hazır numune göndermesi 3-5 ay sürmekte.Bu zorluğa karşı ABD dışında 5.5 dolara mal olan kazak,ABD deki maliyeti 17 dolar olup bu maliyetin % 50 ye yakını işçi ücretlerinin ABD de yüksekliğinden kaynaklanmakta.Kısaca ABD de bir tekstil ürünü için kullanılan işçiliğin masrafı asya dakinin 3 katı.



5—Bir kapişonlu hırka Asya da 31.40 dolara mal olurken,ABD de 38.10 dolara mal olmakta.Aradaki farkı ABD li tüketici kabullenebilir.Ancak ABD deki tekstilin,Asya daki tekstil gibi istihdam yaratması bu kadar yoğun teknoloji kullanımı ile mümkün mü.



5.1--Eğer ABD sektörel olarak tekstile girmeye başlarsa kendisine ihraç yapmaya çalışan pazarların payını kendisi almaya çalışabilir.ABD katma değeri yüksek sektörleri esas aldığı için katma değeri yüksek tekstili esas almaya çalışabilir.Bu durumda ABD-AB  STA da AB nin katma değeri yüksek moda tekstil sektörleri bu anlaşmaya karşı çıkabilir.



5.2--Türkiye nin durumu ne olabilir.1980 da Stratejik ürünlerinden olan pamuk, uygulanan politikalar sonucu bugün pamuğu Yunanistan ve ABD den alacak duruma geldi.



5.3--ABD ye tekstil satan diğer pazarlar ise ABD nin tekstile girmesi ile kaybedecekleri pazarı,diğer ülkelerle rekabete girerek Pazar kapma savaşına dönüştürebilir.



Kaynakça:Sabah Gazetesi-Newyork Times Eki-6.10.2013-s:6






Makalenin İzlenme Sayısı : 214

Eklenme Tarihi : 21.05.2021

Önceki sayfaya geri dön.