MAKALELER / Enerji Tasarrufu- Binalarda






Enerji Tasarrufu- Binalarda:


3.1)--Ülkemizde kullanılan enerjinin % 36 sı Sanayide, % 35 İ Konutlarda-Konutlarda kullanılan enerjinin % 80 i ısınmada ve ,% 21 Ulaşımda , % 8 diğer alanlarda kullanılır.

 

3.2)-Binalarda Isı tasarrufu sağlamak için  Öneriler:


3.2.1)-Binalarda Isı Yalıtımı: Binalarda ısı yalıtımının durumu en iyi termal kameralarla tespit edilebilir. Yalıtımlı binada yalıtımdan dolayı UV Radyasyonu oluşmaz buna bağlı olarak binada camlar dışında diğer yerler siyah gözükür.Kısaca yalıtımsızlık görüntüde açık renklere kayış ile belirgindir.Isı kaynakları ve yalıtımsız yerler siyah-beyaz fotoğrafta parlak-beyaz-açık renk  olarak görünür.-.


1--Yıllık Isıtma Enerji Değerleri:


Almanya-2000-Yalıtımlı Ev……………..30-60 kwh/m2                                                                                   


Türkiye-TS825 Öncesi-2.Bölge………......250 kwh/m2


2--165 m2 Bir Konutun Enerji Tüketimi


5 cm Straforlu  Mantolama-Çift Tuğla Ev…..66 kwh/m2   


Ahşap Ev…....................................................52,3 kwh/m2    


Ahşap+Tuğla Ev….........................................156 kwh/m2  


Çift Tuğla Ev…....................................................239 kwh/m2 


Beton Ev…...........................................................129 kwh/m2  


Çelik+Beton Ev…................................................129 kwh/m2 


3.2.2)-Binalarda Isıtma Sisteminde Isı tasarrufu sağlamak için  Öneriler:


1)-Radyatör arkalarına ısı yalıtım paneli takmak 


2)-Merkezi veya kombili ısıtmada her radyatöre ,radyatör termostadı takmak.Radyatör termostadı ile bulunulan odada %30 a yakın ısıl tasarruf enerji sağlanabilir.                       


3)-Merkezi kazan tesisatında her bağımsız bölüm için pay ölçer kullanmak.Merkezi sistemde radyatör termostadı ve Aırfel-İsta payölçer ısı ve sıcak su sayacı kullanılması ile %40 oranında yakıt parası tasarrufu sağlanamaktadır. Bu sistemin daire basına kurulumu  200 EU ve ,kış sezonunda 300-350 EU tasarruf sağlanabilmektedir


4)-Kombili sistemde ,iç ortam için oturma odasına oda termostadı-dış ortam içinde dış ortam termostadı bağlamak.Dış ortam termostadını 10 C ye,iç ortam termostadınıda ayakta iş yapan atölye vs için 18 C ye ,büro hacimleri için 23-24 C ye ayarlamak.Gece uyurken oda sıcaklığını 15-18 C ye ayaelamak.Termostat kullanımı ile %30 yakın tasarruf oranı sağlanabilmektedir.Ayrıca oda sıcaklığını 1 C artırmak yakıt maliyetini % 6-10 arıtıyor.


5.1)-Gündüz ısınan ortamda nem değeri % 50-55 olursa sıcaklık daha fazla hissedileceği için radyatör üstüne buharlaması için içinde sıcak su bulunan kap veya elektrikli buhar üreteci kullanılabilir.


5.2)-Her yıl radyatörler ve fan coiller  içten ve dıştan temizlenmelidir.


5)-Konutlarda çatıya konulacak güneş kolektörü ile dairelerin sıcak su üretiminde ve kombi ısıtmasında % 50 ye yakın tasarrufa imkan vermek.Özellikle kamu binalarının sıcak su ihtiyaçları için mutlaka güneş kolektörü kullanılması önerilir.


6)-.Kombilerde sıcak suyu sadece 50 C ye ayarlamak.Isıtma tesisatı için yapılacak doğru hesaplama kullanılacak cihazların optimum olmasını sağlar .


6.1)-Kalorifer tesisatında,radyatörlere gidecek sıcak suyun miktarının,projeye uygun ısı dağlımı için reglaj-ayar yapılmalıdır.Reglaj için kombiye en yakın radyatör en fazla-en uzak radyatör ise en fazla açılır.Zira yapılmayan bir reglaja bağlı olarak,en kolay yolu seçensıcak su dolaşımı en yakın ve en dirençsiz kısa radyatörde artar,en uzak ve uzun radyatörde ise azalır.Bu ise en yakın radyatörlerin çok ısınması-uzak radyatörlerin ise soğuk olmasına neden olur.


6.2--Bu anlamda reglaj için ya aynı boyda radyatörler anlamında,vana açıklığı radyatör sayısına bölünür.5 radyatör var ise İlk radyatör  1/5=%80  kısılır.İkinci % 60 kısılır.Üçüncü % 40 kısılır vs.Radyatör montaşında radyatör pürjörünün bulunduğu tarafı hafif yukarı kaldırarak montaj yapmak gerekir.Bu suretle radyatör içinde oluşabilecek hava pürjöre gelir ve pürjör açılarak hava dışarı atılabilir.Aksi takdirde hava pürjör açılsa bile dışarı atılamayacaktır.


7)- İstanbul için ısı kaybı hesabı için pratik ve uygun  m2 düşen ısı kaybı katsayısı K=120-140 kcal/h alınabilir.Bu anlamda oda nın m2 si 7--(ara kat-ara oda) yada  8--(köşe oda-üst kat)  ile çarpılıp, PKKP-600 tipi radyatör uzunluğu cm cinsinden bulunur.10 m2 lik bir ara odaya L=10x7=70 cm radyatör gider.20 m2 lik  köşe salona ise L=20x8=160 cm radyatör gider.


8)-Mimari projelendirmede güney cephe camlarının büyük mahal  m2 nin % 16 sı,kuzey cephe camlarının ise küçük mahal m2 nin % 10 ortalama % 13 seçilmesi uygun olacaktır.


9)-İşyerlerinde,atölye ısıtmasında ,mal indirip-bindirmede atölye içi sıcaklığın dışarı kaçmasını engellemek için,depo girişine bir ara hol düzenlenir.Ara holün atölye her iki  tarafına endüstriyel kepenk takılır.Mal indirme sırasında  bu kapılar kapatılır.Mal indirme sonrası iç kapı kapatılıp-dış kapı açılarak araca yol verilir.


10)-Kalorifer tesisatında kullanılan sıcak su için Boru-Kazan içi kireç taşı oluşumuna karşı toksik-parlayıcı-yanıcı-kanserojen olmayan-sabunsu yapıda organik(doğal) bileşenli HYDROMX sıvısı-solüsyonu kullanılabilir.Suda  bulunan oksijeni çekmek suretiyle paslanma-kireçlenmeye karşı etkili olan solüsyon suya %50 oranında karıştırılarak  5 yıl boyunca %35 ısıl tasarruf sağlıyor.Servis ağı olan ürüne adı üzerinden internetten ulaşılabilir.www. hydromx.com-- 

Kadıköy / İstanbul-Tel: +90 216 386 66 33-HYDROMX -İstanbul Avrupa Yakası Bayisi -Işık İnşaat Ltd-Sefaköy-

TEL:    (0212) 472 7216


11)-Yemeklerin saatli uyarma ile kısık ateşte pişirilmesi yemek sağlığı ve ekonomisi  için uygundur.


12-İşyerinizi kışın 20-22 derece sabit ısıda tutmaya çalışın.Ticari binalar haracanan elektriğin % 50 si ısıtma ve soğutmaya gidiyor. Normal radyatörlü ısıtma kullanırken mahal içi sıcaklığı 20-22 C tutarken, döşemeden  ısıtmada  oda içi termostatınızı 17 C ye ayarlayın.


13-Gereksiz Isıtma yapmamak-Seçilen saatler arasında ısıtma yapmak  için kombi fişini taymırlı(zaman ayarlı) fişe takmak uygun olacaktır.


14-Yüksek verimli -Yoğuşmalı-atmosferik brülörlü kazan kullanılması.


15- Bir evin 100 m2 yerine 210 m2 çıkması daha fazla enerji ve su israfı anlamına gelebiliyor. Binanın rüzgar ve güneşe karşı pozisyonu yakıt faturasında % 25 artış anlamına gelebiliyor.


16--Binanın önünde,bina olması veya pencerelerin batıya bakması % 25 oranında enerji israfına yol açarken, pencerelerin kuzey yada güneye bakması enerji tasarrufu anlamına gelecektir.

 

17-Çatı rengi seçiminde açık renk çatı malzemelerinin seçimi  ile evin üzerindeki sıcak ada olayı ortadan kalkacak havalandırmadan da tasarruf edilebilir.Daha geniş saçak yapılması-yapraklı ağaç dikimi-güney ve batı cephelere  tente yapımı ile soğutmada % 25 enerji tasarrufu imkanı sağlanabilir.


18-Evinizin kuzeyine yada batısına yaprak dökmeyen bodur ağaçlardan bir rüzgar çiti yaparak evinizi kışın soğuk rüzgarlarından koruyabilirsiniz.Rüzgar çitinin yüksekliği, evinize olan mesafenin yarısı kadar olmalıdır.Ve bu imkan ısıtmaya gidecek enerjinin min % 15 ini tasarruf etme imkanı oluşabilir.Ormanlarda yazın sıcaklık orman dışı alana göre 5-8 C daha düşük ve kışın ise 2-8 C daha sıcak olmaktadır.


19-Yoğuşmalı kazan veya kombiler seçilmelidir.


20-Yılda iki kez baca gazı analizi yaptırılarak,kombi-kazan brülör ayarları yeniden ayarlanmalıdır.


21-Düşük sıcaklıkta 45-50 C için uzun radyatör kullanımı.


22-Su sıcaklığına bağlı sensörlü brülör kumandası.


23-Sıcak su üretimi için güneş enerjisi kullanımı(güneş enerjisi depolama-boyler ile sıcak su sistemini besler.Bu anlamda radyatörlerden gelen sıcak su kazana girer ve oradan kazan  pompaları ile 3 yollu vanaya oradanda radyatörlere gider.3 yollu vananın karşı 3. Ucu ile güneş enerjisi depolama birimine girer oradan tekrar radyatörlere bağlanır.kısaca pompa 3 yollu vanada 2. Çıkışta radyatörle,3 uçta ise depolama birimine sıcak suyu basar ve iki uç radyatörlere giderken birbirine bağlanır.Bu durumda güneş enerjisi desteği alınmış olur.+kazanlı besleme uygulanabilir.Güneş enerjili sistemlerde donmaya karşı ya antifriz kullanılabilir yada sistemdeki su boşaltılabilir. .Özellikle sürekli sıcak su kullanan işyerleri(yemekhaneler vs) için güneş enerjisi tesisat kurulması uygun olacaktır.


24-Tesisatta bulunan sıcak su boruları kendi çapları kadar kalınlıkta  hazır fabrike ısı yalıtım elemanları-mantoları-ceketleri ile yalıtılmalıdır.


25-Kombi seçiminde ON-OFF çalışan kombiler yerine modülasyonlu çalışan  kombiler tercih edilmelidir


26--Türkiye sıcak su üretimi amacı ile 12.000.000 m2 düzlemsel güneş kolektörü kullanımı ile dünya ilk sıralarda.


27--Isı kaybı hesapları,kazan hesapları yapılırken fazladan yapılan her hesap verimlilik düşüşü anlamına gelecektir.100 m2 kazan yerine 150 m2 kazan yapılması 10 yıl sonra çürümeye başlayacak kazana 50 m2 de ayrıca ilave etmek anlmına gelecektir.Yani % 50 fazladan yatırım anlamına gelecektir.


28--Buhar kazanı sistemlerinde uygun olmayan dönüş kondenstopları ve buhar kaçakları yolu ile üretilen enerjinin % 25 i dışarı atıldığı için uygun olmayan kondenstopların değiştirilmesi uygun olacaktır.


29-Endüstriyel tesislerde kullanılan kazan sistemlerinde baca gazı filtrasyonu çevre açısından ve aynı zamanda kazanın doğru yakılması-yakıt tasarrufu açısından önemlidir.


30--Binalarda panel radyatör kullanımı oranı % 80-85--Alüminyum Radyatör kullanımı % 8-10--çelik dilimli döküm radyatör kullanımı ise % 1-2 civarında.Döküm radyatörler genel olarak kömürlü kazan ile ısınan binalarda tercih ediliyor.

Panel radyatör birim fiyatı............... 0,040 YTL/kcal

döküm radyatör için.......................... 0,09-0,1 YTL/kcal

alüminyum radyatör için.................. 0,14-0,2 YTL/kcal olup,


panel radyatör döküm radyatöre göre................... % 55

alüminyum radyatöre göre % 80 daha ucuz.


Panel radyatörlerde 600 lerin oranı................ % 72

500 lüklerin oranı..................................................... %14

400 lük ler................................................................... % 7

900 luk lar.................................................................... % 5

300 luklar...................................................................... % 2 civarında


31-Termostatik vana hassas reglaj ayarı yapılmasına olanak sağlar.İstenilen-ayar edilen  oda sıcaklığına göre su debisini ayarlayarak % 15-25 oranında enerji tasarrufu sağlar.

 

8--Bina Mekanik-Elektrik Otomasyon Uygulamaları:


1-Her odaya ısı ölçer-karbonmonoksit sensörü-karbondioksit nem ölçer-oksijen sensörü koymak ve oda içine gönderilen taze hava yı taze hava cihazları ile kontrol etmek.


2—Kapı ve pencerelere konulacak sviçler ile cam ve pencerelerin açıklığını kontrol etmek.Eğer pencereler açık ise klimaların durmasını nı sağlamak ve açık camdan içeri su vs girmesini önlemek.


3—Tüm motorlara inverter koymak.


4-Otopark ve sığınaklarda havalandırma cihazları CO ve CO2 Sensörlerine bağlı olarak çalışmasını sağlamak.


5—Priz ve lambalara bağlı sensörler ile ekranda kat planları üzerinde hangi odanın lambasının yandığını görmek gerekirse mesai sonrası ekrandan kapatmak.


6-Elektrik analizörleriyle hangi linyenin ne kadar elektrik enerjisi harcadığını görebilmek.


7-Toplam İnşaat alanı 28.000 m2 ve 16 katlı ticari bir bina için Yukarıdaki otomasyonun sağlanması ile % 40 tasarruf sağlanmış ve sistemin kendini 2.5 yılda amorti edeceği hesaplanmıştır.


 




Makalenin İzlenme Sayısı : 513

Eklenme Tarihi : 16.07.2019

Önceki sayfaya geri dön.