MAKALELER / Mühendislerin Sanayide İstihdamı






Mühendislerin Sanayide İstihdamı:


1—OSB ve KSS lerde istihdam edilen mühendisler teknik sorunlardan çok yönetim,satış ve finansman gibi işletme alanlarında görevlendirilmekte.Bu işyerlerinde İşletmenin tüm sorunları mühendisin sırtına yükleniyor. Bu durumda , Mühendis, mesleğinin teknik birikimini üretim süreçlerine aktaramıyor.


2—İstihdam edilem mühendislerin % 61 i 5 yıl tecrübeli.10 yıldan fazla tecrübeli mühendislerin oranı % 18 ki bunlarda yönetim ve pazarlama gibi işleri yapıyor.Mühendis bu kısa süreler de sorunların içine giremiyor.Sürenin kısa olmasının altında yatan en önemli nedenlerden birisi herhalde ortalamada genel olarak ücretlerin düşüklüğü.Sanayide mühendislerin % 50 si 1100-1700 TL ücet aralığında çalışıyor.


3—OSB ve KSS çalışan mühendislerin büyük çoğunluğunda işgüvencesi-işgüvenliği eksikliği bulunmakta.


4—Toplam İstihdama Göre Bölgelere Bazında İstihdam Edilme Oranları:


Marmara………………………………..% 6.7


Ege………………………………………%5.9


Akdeniz…………………………………% 4.9


İç Anadolu……………………………….% 7


Karadeniz-Doğu/Güneydoğu Anadolu….% 4.9-6.9


Toplamda………………………………..% 6.2


5—Yorum:Sanayi , mühendisleri,daha yüksek ücretlerle daha yüksek oranlarında pazarlama vs değil bizzat üretim süreçlerinin-problemlerin-argenin içinde yer almalarını sağlamadıkça,kamu da bunun alt yapısını sağlamadığı sürece katma değeri daha düşük orta teknolojiden,katma değeri çok daha yüksek olan yüksek tekoloji üretimine geçemeyiz ve ihracatımızı bu katma değere göre arttıramayız.


Kaynakça:Dünya Gazetesi-Kobiden-03.08.2012-S:3

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 197

Eklenme Tarihi : 21.05.2021

Önceki sayfaya geri dön.