MAKALELER / Kurumsal Kaynak Planlama Sistemleri ve İnşaat Sektöründe Kullanımı






Kurumsal Kaynak Planlama Sistemleri ve İnşaat Sektöründe Kullanımı:


1-- Kaynak çalışmada, Bilgi Sistemleri ve Kurumsal Yazılımlar olarak da bilinen Kurumsal Kaynak Planlama (KKP) sistemleri Türk İnşaat Sektöründeki kullanımlarına yönelik olarak incelenmiştir.


2-- KKP sistemleri genellikle, modül adı verilen bütünleşik ve aynı veritabanını kullanan ancak kuruluşun farklı bölümleri için özelleştirilmiş ve son kullanıcı ara yüzleri farklı olan yazılımların bütünleşmesinden oluşur.


2.1--Bu yapı KKP sistemlerinin en önemli artılarından biridir. KKP istemlerinin kurumlarda kullanımına yönelik en büyük dezavantajının yazılımcılar tarafından belirlenen yüksek fiyatlar olduğu görülmektedir.


2.2--KKP sistemlerinin paylaştığı bir diğer dezavantaj da işletmelerin, yazılımın çalışma şekline uygun olması için süreçlerini veya çalışma yöntemlerini değiştirme gereksinimidir. Bu değişim genelde verimliliği artırır ancak organizasyon içinde büyük karışıklıklara neden olabilir


2.3--KKP sistemlerinin başarısı, şirketlerin genel olarak iş süreçlerinin yeniden yapılandırılması sorununun üstesinden gelmesine bağlıdır. Çoğu başarısızlık öyküsünün arkasında yazılımlar ile uyumsuz olan iş süreçleri vardır. Bu önemli engeli aşabilmek için yapılabilecek iki şey vardır.


2.3.1--Bunlardan birincisi mevcut süreçlerin yeniden yapılandırılmasıdır,diğeri ise yazılımların mevcut süreçlere uydurulmasıdır.


2.3.2--Ancak ikinci durumda bir KKP projesi oldukça yavaşlar ve bilgisayar yazılımı odaklı bir proje haline gelebilir. Bu yazılım değişikliği, ayrıca, yazılımcının mevcut paket yazılıma yapacağı gelecek güncelleştirmelere ulaşmayı ve onları sisteme dahil etmeyi çok zor bir hale getirir.


3—Kaynak çalışmada Katılımcılara, kendi organizasyonlarında, Bütünleşik Bilgi Yönetim Sistemine ihtiyaç olup olmadığı sorulduğunda ise verilen cevaplardan, Bütünleşik Bilgi Yönetimine kesinlikle ihtiyaç duydukları ortaya çıkmıştır.


3.1--Bunun yanında katılımcılardan %52’si bünyelerinde bir Bütünleşik Bilgi Yönetim Sistemi (BBYS) olduğunu, %26’sı kurulmakta olduğunu,%21’i de bünyelerinde bir BBYS olmadığını belirtmişlerdir.


3.2--BBYS uygulamalarına henüz başlamamış olan şirketlerden büyük bir çoğunluğu buna ihtiyaç duyduklarını, bu nedenle yakın bir gelecekte BBYS kurma isteklerinin olduğunu belirtmişlerdir.


3.3—Bazı şirketler ise kendi şirket içi yazılımlarını geliştirerek kendi sistemlerini oluşturmuşlardır. Sistemlerin yanı sıra şantiyeler ve merkezler arasındaki bağlantıyı sağlayan ve şirket içi geliştirilen bazı yazılımları kullananlar da mevcuttur.


3.4--Bir diğer soruya verilen yanıt ile anlaşıldığı üzere BBYS’lerinin etkin bir şekilde kurulması ve kullanılması için üst yönetimin ilgisi ve desteğinin şart olduğuna tüm katılımcılar hemfikirdir


4-- Takip eden sorularda BBYS uygulayan kuruluşlara,Proje Yönetim (PY), Müşteri İlişkileri Yönetimi (MİY) ve Doküman Yönetimi (DY) yazılımlarının sistemleri ile bütünleşik olup olmadığı sorulmuştur.


4.1--Kuruluşların PY ve DY yazılımlarının çoğunlukla bütünleşik olmadığı görülmüştür.


5-- Katılımcılara PY, MİY ve DY’den ayrı olarak bir de CAD yazılımlarıyla bir bütünleşikliğe sahip olup olmadıkları sorulmuş ve bu tarz bir bütünleşmenin Türk İnşaat Sektörü’nde henüz uygulanmadığı ortaya çıkmıştır.


5.1-- BBYS sistemlerinin 5 Temel Maliyet Kalemi sıralaması ve toplam maliyet içindeki payları, katılımcıların verdiği cevaplara göre aşağıdaki şeklide olmuştur:

1--Yazılım (%32)                                                                                                                        

2--Donanım (%26)                                                                                                                           


3--Danışmanlık (%17)                                                                                                

4--Eğitim (%16)                                                                                                                              


5--Kurulum (%9)


5.2--Katılımcılar, hemfikir olarak, en çok yazılım lisanslarına para ödediklerinden ve lisansların çok pahalı olduğundan bahsetmişlerdir.


5.3--Kurulum masrafları ise çoğu firmada yok denecek kadar azdır.


5.4-- BBYS sistemlerinin kurulum maliyeti, sistemin başarısı ve yatırımın geri dönüşü için titizlikle hesaplanması gereken bir noktadır .Ankete katılanlardan BBYS sisteminin kurulum süresi ile ilgili 6 ay’dan 5 yıl’a kadar değişen cevaplar alınmıştır.


6-- Modüller ve Kullanılma Oranları:


Muhasebe………….%12

İK………………….%12


Finansal Analiz……%10

Proje Yönetimi…….%9


Depo/Ambar/Stok…%8

Satınalma/Lojistik…%12


Bütçe-Planlama…….%6

Demirbaş……………%5


Doküman Yönetimi…%5


Satış-Pazarlama……..%4

Teklif…………………%3

Hakediş………………%3


CRM………………….%2

Raporlama……………%2


Yapı Tasarımı-BİM…...%1

Hukuk…………………%1


Anket………………….%1

İş Geliştirme………….%1


İhale…………………..%1

Şantiye………………..%1

İş İzleme……………...%1


6.1—Yorum:


1—Türkiye İnşaat sektöründe daha güçlü hale gelmek istiyorsa


1.1—Yukarıdaki modülleri kendi bünyesinde kurup-BBYS ile bütünleştirebilmeli


2—BİM-Yapı bilgisi sistemini kurup uygulayabilmeli


3—Çevre-Enerji-Su ve İş verimliliği yüksek projeler üretebilmeli


4—Projeleri en pratik teknolojik sistemler ile(bu anlamda işleri en kısa sürede bitirecek teknolojilerin araştırılması-internet vs uygulanması)en kısa sürede bitirip kar marjının sağlanması


5—Sağlanan karların çeşitli spekülatif olmayan yatırım araçları(altın-fonlar vs) ile korunması


6—Firma olarak sosyal yardımlar ile etkinliğin artırılması


7—Firmanın bir okul-ekol olması ve insan kaynağına sürekli yatırım yapılması(eğitim-sanat-bilim vs)


8—Ülke olarak beton dışı yapı karkaslarında-çok katlı çelik-ahşap vs etkin ve yetkin duruma gelinmesi


9—İnşaataki maliyet artışlarının hedge edilebilmesi

 

Kaynak: TMH - Türkiye Mühendislik Haberleri / Sayı: 451 - 2008/5 27--Utku Açıkalın*, Murat Kuruoğlu**, Ümit Işıkdağ***-- * İnş. Y. Müh, --utkuacikalin@gmail.com--** Dr.,İTÜ,İnşaat Fakültesi,İstanbul, kuruoglu@itu.edu.tr--*** Dr., İnşaat Bilişimi Uzmanı, uisikdag@gmail.com





Makalenin İzlenme Sayısı : 204

Eklenme Tarihi : 21.05.2021

Önceki sayfaya geri dön.