MAKALELER / Su Tasarrufu için Öneriler- Binalarda






Su Tasarrufu için Öneriler- Binalarda:


1)-Tüm Lavabo ve Banyo Bataryaları batarya başına   fiyatı 30 TL olabilen  Bauhaus-Koçtaş vs yapı marketlerinde satılan maviprogram  vs  adlı firmanın  vs satışa sunduğu batarya su tasarruf başlığı-adaptör  ile % 50  su tasarrufu sağlanabilir.


2)- Su faturasıyla %50 su tasarrufu sağladığı kanıtlanmış  Pilli fotoselli batarya kullanmak.


3)-Duşlar için basınç artırıp-suyu kısan duş başlıklarını takmak.


4)-Eskiden Anadolu da kısık-su debisi az aç-kapa tipli musluk kullanılırdı.Mescit ve çeşmelerde bunlar hala restoratif olarak kullanılabilir.


5)-Musluklar ve bataryalarda  ; kısılabilir göbekleri aç-kapa musluk göbeği-aç/kapa salmastra  ile değiştirmek.


6)-Banyo bataryalarında %30-50 arasında  su tasarruf sağlayacağı düşünülen


a)-Termostatlı(su sıcaklığına göre suyu(debiyi) ayarlayan) musluk kullanmak.


b)-Batarya telefonu için suyu kısan,basınçlı ve ince olarak püskürten telefon-duş başlığı  ile değiştirmek-kullanmak.


7)-Küçük ve kısa musluk kullanmak-kısa duş almak.


8-Tüm sulama sisteminde damlama sulama veya sabit-seyyar spring-yapmurlama ile  sulamak.


9)-Alafranga-Alaturka Hela Rezervuarlar İçin:


a)-WC Rezervuarlarının ayarını daha az su kullanacak biçime getirmek.Bunun için;  rezervuar zincirini çektikçe suyun akmasını sağlayacak rezervuarları seçmek  yada rezervuar çekme ipinin içinden (rezervuar içinde kalarak) ağırlık-halka(rezervuar ipine 1” galvaniz redüksiyon geçirmek-rezervuar kapağına baskı yapmasını mümkün kılmak) geçirmek ,bu suretle suyun çektiğimiz sürece akmasını sağlamak.


b)- 3/6 Lt çift kademeli rezervuarlar veya bu rezervuar iç takımlarının kullanılması ile  % 67 oranıda su  tasarrufu sağlanabilir.Su basma Butonunda Küçük tuvalette 3 Lt ye,Büyük tuvalette 6 Lt lik kısmına basarak % 67 ye yakın tasarruf sağlanabilir.


10)-Yağmur sularını yağmur suyu rögarında-betonarme rögarda biriktirip-araç yıkama amaçlı olarak kullanmak yada bahçe sulama amaçlı olarak depolamak.


10--Arabaların kendiniz yıkamaktansa otomatik yıkama makinelerinde yıkanması  yılda 100 miyar su  tasarrufu  yapılır ve 160 milyar litre sabunlu su buharı göllere karışmaktan kurtulur.


11-Yazın kullanılan suyun % 40 bahçelerin sulanmasında harcanıyor.Bu nedenle çimlerin uzunluğunu 5 cm sabitleyin ve biçilen çimler yerinde bırakın gerekirse kurakçıl peyzaj-türleri kullanın.


12-Yazın kullanmadığınız zaman havuzun üzerini örterek % 90 buharlaşmaya atmosfere kaçan suyu kaybını engellersiniz.


13-Kuzey Amerika  okyanuslarına dökülen 110 milyon litre yağın 90 milyonuna % 81 ine  insanlar neden oluyor.Evlerde kullandığımız atık yağları lavaboya dökeceğimize bir bidona koyup geri dönüşüme vermek en uygun yoldur.


14-Bir fastfood restoranında verilecek hamburger-patates kızarması ve kolanın üretimi  için 5 ton su kullanılmaktadır.Bu nedenle üretiminde en az su kullanan ürünlerin tercih edilmesi en uygun yol olacaktır.Böyle bir menüde sığır eti yerine üretiminde su kullanılmayan balık tercih edilebilir.


15-Giysiler için organik pamuktan  doğal boyalarla üretilenleri tercih etmek kendi sağlığımız ve çevremiz ve de su tasarrufu için gereklidir.Çocuklarımızın giyiminde kendi çocuklarımız ile yakın akrabaların 2.el giyimleri kullanmak gereklidir.


16-Günde sadece bir defa duş alınabilir ve duş başına 757 lt su tasarrufu sağlanabilir.


17-Yeni bir binanın imalatı doğal sisteme verilen zararın % 25 ini oluşturuyor.Su kirliliğinin % 6 sı yeni inşaatlardan kaynaklanıyor.


18)-Suda Geri Dönüşüm: Gri su Sistemleri:  

1--Aktif ısı vs firmalar daire başına 1500-2000 EU arasında bir değer ile daire içi suları arıtıp-gri su haline getirip sırf daire içi kullanım yada bahçe sulama suyu olarak yada toprağın kurumasına karşı bahçede açılacak kuyulara basılabilir şekilde filtre  eden sistemleri kurabilmektedirler. Aynı rögara ;Yağmur suları da basılabilir. içeride kullanım amaçlı yada bahçe sulama amaçlı olarak depolanabilir.Özellikle Siteler için bu sistem uygundur





Makalenin İzlenme Sayısı : 751

Eklenme Tarihi : 16.07.2019

Önceki sayfaya geri dön.