MAKALELER / Çip Üretimi Milli Güvenlik Sorunu






Çip Üretimi Milli Güvenlik Sorunu:


1--İSO'nun düzenlediği "Tedarik Zincirinde Çip” konulu konferansta Ağteks kurucusu Mehmet Ağrikli, yabancı şirketlerin engelleri ve ambargolarını anlattı.


1.1--Ağrikli, 2009'da karşılaştığı “fiili ambargolar” için “tam bir felaket” sözünü kullanıyor. En son bu yıl online iplik ölçüm cihazı için kullandıkları özel çip konusunda engellemelerle karşılaştı.


1.2--Konuyu şöyle örnekliyor:10 kat fiyat versek bile sürücü bulamadık. Pek çok ülke çip üretimi yatırımlarını hızlandırdılar.


1.3--Teknoloji tedarikçisi şirketler kendi ülkelerindeki üreticileri önceliklendiriyorlar. Örnek olarak Çin 'Ben artık motorlar için mıknatıs hammaddeleri sağlamayacağım.


1.3.1--Elektrikli araç motoru satacağım' dedi. Birçok ülke Çin'in bu tutumu üzerine fırçasız DC motorları yerine daha az verimli ve ağır AC motora yöneldi...


1.4--Sonuçta “arz yetmezliği” çok büyük bir  sorun ve bu sorun “üssel olarak” büyüyor.


2--ABD ve Çin dışında, Tayvan da önemli aktör. Evet “vakit kaybetmeden ithal ettiğimiz çiplerin bir kısmını üretmek için yatırım yapmalıyız” diyoruz. Ama bunun için öncelikle üretime dönük bir eko-sistem yaratılması gerekiyor. Yoksa yerli otomobil konusunda olduğu gibi adı “yerli” ama kendisi “yabancı” bir üretim kaçınılmaz olur.


2.1--ABD ve Çin'in çip savaşı dünyada olduğu kadar bizim için de önemli.


2.2--İSO Başkanı Bahçıvan a göre Çip sanayici için enerji kadar önemlidir. Yüksek katma değerli iş yapılacaksa her alanda çip'e ihtiyaç vardır. Hiç değilse belli bir kısmının yerli ve milli üretimini gerçekleştirmeliyiz.


2.2.1--Otomotiv, milli savunma, uzay teknolojisi, beyaz eşya, elektronik ve makine gibi sanayilerinin hepsinin çipe ihtiyacı var.


3--Bu işin 2 adımı var: Çip tasarımı yapan “fabless” ve çip üreten “foundry” kurmak.


3.1--Dünyada sadece 500 “foundry” var ve Tayvan bu işte 1 numara.


4—Yorum:Çip üretimi enerji tedariği gibi milli güvenlik sorunu olabilir.


Kaynak:Dünya Gazetesi-Osman Arolat





Makalenin İzlenme Sayısı : 260

Eklenme Tarihi : 21.05.2021

Önceki sayfaya geri dön.