MAKALELER / Klima Çözümleri-Binaların Çatılarını Beyaz Kiremit İle Kaplamak






Klima Çözümleri-Binaların Çatılarını Beyaz Kiremit İle Kaplamak:


1--Purdue Üniversitesi bilim insanları yapıları, klima olmadan soğutmanın yollarını arıyorlar. Son olarak yeni bir boya üretildi. En beyaz renge sahip bu boya güneş ışığının % 98’ini geri yansıtıyor.


2--Yeni renkli boya Xuilin Ruan yönetiminde çalışan ekip tarafından “ACS Applied Materials & Interfaces” dergisinde tanıtıldı.


2.1--Bu boya 93 metrekarelik bir çatı alanını örtecek şekilde uygulandığında, 10 kw bir soğutma gücü sağlıyor.


2.2--Bu soğutma gücü evlerin birçoğunda kullanılan klimalardan daha etkili. Koyu çatı örtüleri güneş ışığını soğurdukları için sera etkisini arttırdıkları gibi çevrenin ısınmasına da yol açıyorlar.


3--Sıcaklığı yansıtan bildik boyalar güneş ışığının sadece % 80-90’ını yansıtıyor. Yeni boya sadece ışığı değil, hava tarafından soğurulmayan kızılötesi sıcaklığı da bir dalga boyunda yansıtıyor.


3.1--Bu şekilde ışın atmosferden öte soğuk uzaya gönderiliyor. Yeni boyanın aşırı beyaz rengi, yoğun baryum sülfat bileşimi ile elde ediliyor.


3.2--Bununla fotokopi kağıtları ve kozmetik ürünleri de işleniyor. Baryum sülfatın partikülleri farklı boyutlarda karıştırılıyor. Bu şekilde mümkün olduğu kadar geniş bir ışık dağılımı ve daha yüksek yansıtma derecesi elde ediliyor.


4--Araştırmacılar hata payı vermeyen termometrelerle, yeni boyanın uygulandığı yüzeylerin açık havada 4,5 derece kadar soğuduğunu kanıtladılar. Hem geceleri hem de güneş ışığı altında.


5--Purdue Üniversitesi bu konuyu uzun bir süredir araştırıyordu. Mükemmel beyazı bulmak için altı yıl uğraşan araştırmacılar laboratuvarda yüz farklı malzemeyi incelediler.   


Kaynak:HBT-worid’s whitest-Light.lt Could Help in The Climate Fight,Science, 16.04.2021.




Makalenin İzlenme Sayısı : 198

Eklenme Tarihi : 21.05.2021

Önceki sayfaya geri dön.