MAKALELER / Küresel Isınma-GSYİH Değişimi






Küresel Isınma-GSYİH Değişimi:


1--Küresel altyapı yatırımlarında %10 artış sıcaklık artışını 2°C ile sınırlamaya yeter


2--Düşük karbonlu bir ekonomiye geçiş, ancak kamu ve özel sektörün bir arada hareket etmesiyle mümkün olabilir. Gerçekleştirdiğimiz analiz, net sıfır emisyonlu ekonomilere yatırım yapmanın faydalarını gösteriyor. Örneğin, yıllık 6,3 trilyon dolar değerindeki küresel altyapı yatırımlarının yalnızca % 10 artırıldığı durumda, ortalama sıcaklık artışının 2°C ile sınırlandırılması mümkün.


3--Bu miktar, gerekli önlemin alınmadığı durumda karşılaşacağımız küresel GSYİH kaybının yalnızca küçük bir bölümünü oluşturuyor" yorumlarını yapıyor.


3.1--Çin in yüzyılın ortasına kadar GSYİH'sinin % 24'ünü kaybetmesi öngörülüyor. ABD, Kanada ve İngiltere ekonomilerinin hepsinin yaklaşık %l0'luk kayıp yaşaması bekleniyor.


3.2-- Isı artışından Avrupa % 11 ile biraz daha fazla etkileniyor. Finlandiya veya İsviçre gibi ülkelerin ekonomileri % 6 oranında daha sınırlı bir kayıp riski ile karşı karşıya.


3.3--Fransa veya Yunanistan gibi ülkelerin ekonomilerinde ise % 13'lük bir kayıp riski sözkonusu.


3.4--Türkiye ise Paris Anlaşmasına uyumlu hedefler benimsemesi halinde GSYİH’de kayıp riskini % 2,5 ile sımrlandırabilirken, önlem alınmadığı takdirde, GSHİY’nin yaklaşık % 10,3’ünü kaybetme riski taşıyor.


4--Swiss Re Enstitüsü, ekonomik risklerin yanı sıra, ülkelerin iklim krizinin etkilerine karşı direncini de değerlendiriyor.


4.1--Bu analiz, iklim değişikliğinin etkilerinden en fazla etkilenen ülkelerin, genellikle artan küresel sıcaklıkların etkilerine uyum sağlamak ya da etkilerini azaltmak üzere en az fînansal kaynağa sahip ülkeleri/aynı olduğunu ortaya koyuyor.


4.2--Bu bağlamda en kırılgan ülkeler arasında Malezya, Tayland, Hindistan, Filipinlerve Endonezya yer alıyor


Kaynak:Dünya Gazetesi-Didem Eryar Ünlü





Makalenin İzlenme Sayısı : 192

Eklenme Tarihi : 21.05.2021

Önceki sayfaya geri dön.