MAKALELER / Tarım-Kuraklık- Ekobox İle Kurak Ve Atıl Arazilerde Meyve Yetiştiriciliği Çözümü






Tarım-Kuraklık- Ekobox İle Kurak Ve Atıl Arazilerde Meyve Yetiştiriciliği Çözümü:


1--Ekobox ile kurak ve atıl arazilerde meyve yetiştiriciliğinin önünü açıyor. Şirketin İcra Kurulu Başkanı Fazıl Mermer, sistemin, ağaç dikim esnasında 1 defa suyla doldurulduktan sonra suya ihtiyaç duymadığını söyledi.


2--Ekobox uygulaması yaptıkları arazilerden % 95 oranında olumlu geri dönüş aldıklarını belirten Fazıl Mermer, birçok atıl arazide Ekobox ile meyvecilik yapılmaya başlandığını dile getirdi.


2.1--Mermer, belediyeler ve diğer kamu kumullarının, devlete ait boş arazilerde meyve yetiştiriciliğinin önü açılabilecek.


2.2—Kurak arazilerde meyve yetiştiriciliğinde gereken kritik eşik su problemini çözmekti” dedi. Tesadüfen rastladıkları Hollanda menşeli bir üründen esinlenerek Ekobox’u geliştirdiklerini söyledi.


2.3-- Mermer, "Birçok girişimci, düşük maliyetle meyvecilikle gelir elde etmeye başladı. Üretimi Konya'da yapıyoruz. Türkiye'nin ve dünyanın birçok bölgesinden talep var. Ürünün tüm patentleri bize ait" diye konuştu.


2.4—Ekobox ta herhangi bir su kaynağı, elektrik, sondaj ya da basınçlı sulama sistemleri gibi yüksek yatırım ve işletme maliyeti gerektirmiyor.


2.5—Bu sistem  bozulmuş, taşlık arazilerde, gelecek nesillere taşınabilecek ağaçlar yetiştirmeyi, sulama- sız meyvecilik yapmayı, ormanlar oluşturabilmeyi sağlayacak” ifadesini kullandı.


3--Ekobox sistemini de anlatan Fazıl Mermer, “Ekobox, doğada kendiliğinden yetişen ormanların oluşum şeklini taklit eden bir sistem. Bitkilerin su ihtiyacını, toprak altındaki mikro gözeneklerdeki suyu kullanarak karşılamasını sağlayan destek ünitesidir.


3.1--Eko- box'a ilk kurulum anında 16 litre su konularak bir döngü başlatılır.


3.2--Gece-gündüz, hazne içi-dışı sıcaklık farklarından oluşan yoğuşmadan kendisine su sağlar.


3.3--Bulunduğu iklim koşuluna ve coğrafyaya göre ortalama günlük 18 ile 250 cl arasında su üretiyor.


3.4--Ayrıca her tür yağış şeklinden yaptığı hasatla da kendini sürekli takviye ediyor” açıklamasını yaptı.


4--Mermer, şöyle devam etti: “İlkbahar dikimi yapıldığında ilk yıl toprakta kapiler yükselme oluşana kadar bir defa daha dolum gerekebilir. Aşırı marjinal alanlarda ve çöl iklimi şartlarında ilk yıl 2 defa doldurulması gerekebilir. Sonbahar dikimi yapıldığında ise ülkemiz koşulların-da sonraki yıllarda bile bir daha su takviyesi gerekmez.”


Kaynak:Dünya Gazetesi





Makalenin İzlenme Sayısı : 199

Eklenme Tarihi : 21.05.2021

Önceki sayfaya geri dön.