MAKALELER / Bilgisayar Ekranı Mavi Işığına Karşı Dinlendirici Gözlük Kullanmak








Bilgisayar Ekranı Mavi Işığına Karşı Dinlendirici Gözlük Kullanmak:


1—Bilgisayar ekranları vs yayılan Mavi ışığa maruz kalma saatleri arttıkça göz yorgunluğu, uyku düzeni bozuklukları, bulanık görme, odaklanma zorluğu, göz kuruluğu ve tahrişi gibi birçok rahatsızlığın olasılığı da aynı oranda artış göstermekte.


1.1—Yaygın bir şekilde kullandığımız bilgisayar ekranları, akıllı telefonlar ve tablet gibi teknolojik cihazların çoğu mavi ışık yaymaktadır.


1.2--Geçmişte yapılan araştırmalar incelendiğinde, bu ışık biçiminin uykuyu önemli ölçüde dağıttığı sonuçlarına ulaşılmıştır.


2--Mavi ışığı filtreleyen gözlük camları, görsel performansı ve uyku kalitesini önemli ölçüde düşürmeden, yüksek enerjili kısa dalga boylu ışığı kısmen filtreleyebileceği elde edilen sonuçlar arasında yer almaktadır.


2.1--Bu lenslerin, retinayı potansiyel mavi ışık tehlikesinden korumak için ek bir seçenek olarak hizmet edebi¬leceği ortaya çıkmıştır.


2.2-- Esaki vd. 2017 yılında yap¬tıkları araştırmada, mavi ışık korumalı gözlük kullananların yarısının uyku kalitesinde belirgin bir iyileşme yaşadığı sonucuna ulaşılmıştır.


2.3--2020 yılında yapılan yeni bir araştırmaya göre ise,uyku-uyanma döngüsünü düzenleyen ve yaklaşık her 24 saatte bir tekrarlayan doğal ve dahili bir süreç olarak tanımlanan sirkadyen ritminin daha iyi anlaşılması sağlanmaktadır.


2.3.1--Guarana, genel olarak mavi ışık filtreli gözlük takmanın etkilerinin, ‘erkenci kuşlardan’ ziyade ‘gece kuşlarında’ daha kuvvetli olduğunu önemle belirtmiştir.


2.3.2--Gece kuşları günün geç saatlerinde uyumaya eğilimliyken, erkenci kuşlar ise günün erken saatlerinde uyanmaya eğilimlidirler.


2.3.3--Gece kuşları olarak nitelendirilen bu grubun uyku düzenlerini oturtmalarında mavi ışık filtreli gözlüklerin büyük oranda yardımcı olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.


2.3.4--Ayrıca ekranlardan yayılan bu ışığın görme bozukluklarına ciddi oranda sebep olduğu bilindiğinden bu durumu en aza indirmek adına bu gözlükleri kullanmak alınabilecek önlemler arasında sıralanmaktadır.


Kaynak:HBT-Arş. Gör. Tuğçe Ezgi Soyaitın-İKU





Makalenin İzlenme Sayısı : 282

Eklenme Tarihi : 21.05.2021

Önceki sayfaya geri dön.