MAKALELER / Demans-Düzenli Olarak Altı Saatten Az Uyku, Demansa Yol Açıyor






Demans-Düzenli Olarak Altı Saatten Az Uyku, Demansa Yol Açıyor:


1--Sağlıklı bir yaşam için yeterli hareket etme ve dengeli beslenme dışında yeterli uyku da 50 temel gereksinimler arasında yer alıyor.


2--Yaşları 50 elli ila 70 arasında değişen kişilerin uyku sürelerini, demansla bağlantılı olarak incelenmesine dayanan son bir araştırma uyku faktörünün küçümsenmemesini gösterdi.


2.1--Bu yaşlarda bir hafta içinde günde 6 saatten az uyuyanlarda demans riski yüzde %30 kadar yükseliyor.


2.2--Paris Üniversitesi’nden Severine Sabia’nın Nature Communications dergisinde yayımlanan çalışması geniş kapsamlı ve uzun vadeli bir araştırmaya dayanıyor.


2.3-- Buna göre 8 saatten fazla uyuyanların az da olsa demansa eğilimleri var ama istatistiksel olarak yeterince belirgin değil.


3.4--Demans daha çok kötü uykuya bağlı olarak gelişiyor.Araştırmaya katılanlar arasında demansa yakalananların, araştırmanın başında hasta olmadıklarından yola çıkan araştırmacılar, orta yaşta yetersiz uykunun demansa yol açabileceğini veya kötüleştirebileceğini söylüyorlar.


4--Uyku ve demans hastalıkları arasındaki bağlantının tam olarak nasıl ortaya çıktığı pek bilinmiyorsa da bu konuda pek çok teori var. Mesela uyku beyindeki protein birikimi düşürmek ve indirgemek için önemli olabilir.


4.1--Uyku yetersizliğinde, Alzheimer hastalığının gelişiminde önemli rol oynayan Amyloid plaklar ve Tau proteinin birikiminde artış görülüyor. Yani kişi ne kadar çok uyanık kalırsa, sinir hücreleri bu proteinlerden daha fazla üretebilir.


Kaynak:HBT-Association of sleep duration in middle and old age with incidence of dementia, Nature Communications, 20.04.2021.




Makalenin İzlenme Sayısı : 272

Eklenme Tarihi : 21.05.2021

Önceki sayfaya geri dön.