MAKALELER / Bina İmalatı-Tasarımı İçin Öneriler-Maliyet Hesabı






Bina İmalatı-Tasarımı İçin Öneriler-Maliyet Hesabı:

 

1--Bina veya Daire İçi Tasarım:

 

1--Müteahhid tasarım için en az 4-5 adet röleve proje yaptırmalıdır.

 

2--Röleve-ön etüd safhasında çizilecek projeleri,aynı firmada 2-3 adet mimara birbirlerinden bağımsız olacak şekilde çizdirmelidir.Yada uzman bir mimara 3-4 adet değişik röleveler de çizdirebilir.

 

3--Çizilen ön etüdlerin olugunlaşması ile son etüd ortaya çıkacaktır.Yapılan bu tasarımların ergonomik olması-aynı zamanda yönetmelikler ile teknik olarak doğru ifadeler olması önemlidir.Böyle bir çalışma yapılmaz ise ileride ergonomik-teknik ve yönetmelik anlanında birçok sorun oluşabilecektir.Başlangıçta yapılan doğru tasarım ile inşaatın sağlıklı başlaması ve devam etmesi için temel şart sağlanmış olur.

 

4—Daire içi tasarımda,gündüz ve gece kümelenmesi önemli bir kriterdir.Bu anlamda Mutfak-WC-Salon-Oturma odası ayrı bir grup olarak daire ikiye ayrılacak biçimde aynı yerde kümelenmelenirken Banyo ve yatak odaları ise yine dairenin ikinci yarısında  ayrı olarak kümlenmelidir.

 

Her kümenin mahalleri hol ile birbirine bağlanırken,iki küme grubu ise birbirine daire içi hol ile bağlanabilir.

5---Bina içinde bitişik daireler arasında duvarda ses yalıtımı için  yalıtım keçesi (1,5-2 cm) kullanılabilir.Bunu sağlamak için iki daire arasına 2x8.5 cm yatay delikli tuğla arasına yalıtım keçesi konularak ses ve ısı yalıtımı yapılabilir.Bu anlamda araya 2cm beyaz sert stroporda konulabilir ancak sese yalıtımı anlamında keçeye göre daha zayıf kalır.Cam yünü yerine keçe konulması her açıdan daha uygundur.

 

6-Aynı katta bitişik dairelerin havalandırmaları ortak olduğu için,WC ve Banyoda oluşan sese karşı tarafa geçecektir.

 

Bu durumu önlemek için havalandırma bacası bir tuğla duvar ile  tam ortadan ikiye ayrılmalıdır.Yani havalandırma bacası iki bölmeli olarak örülmelidir.

 

Ayrıca havalandırma pencereleri altıgen sineklikli alüminyum menfezli olması ile havalandırma bacasına bir cisim atılması önlendiği gibi içeri sinek vs girmesi de engelenmiş olur.

 

Ayrıca havalandırma bacası için en alt kotta kapağı olmalıdır.Bu suretle bacanın gerektiği zaman temizliği yapılabilsin.

 

2-Bina İmalatında İdari  Uygulamalar:

 

1-Uygulama hatalarına izin vermeyin.Yapılan hatalar,binada donatının,tesisatın yeniden kırılması-döşenmesi anlamına gelecektir.Bu ise ilave maliyet ve ilave zaman kaybı anlamına gelir.

 

2-İş programı yapmak ve bunu uygulayacak şantiye deneyimli şantiye şefi ile çalışmak imalatın daha hızlı ve sağlıklı-nizami-projesine uygun bitirilmesini sağlar.

 

3-Bazı inşaat malzemelerini  bölge ve bölge dışı nalburlarla görüşme yapılarak iyi bir şekilde araştırılmalı imkan varsa peşin almak,maliyeti düşüreceği için kazancı artıracaktır ki bunlar demiri(demiri ocak-şubatta almak uygun olup --inşaat malzemeleri özellikle Haziran-Temmuzda (tepe-pik yapar)) ve çimentoyu peşin almak uygun olacaktır.

 

Demir alındıktan sonra korumaya alınmalı-çimento ise yağmura vs karşı branda çekmek veya kapalı ortamda korumaya alınmalı.

 

Çimento açık veya kapalı ömrü 1 ay olup-1 aydan fazla depolamaya uygun değildir.

 

Yapı kimyasalları ise kapalı olarak 6 ay ömre sahiptir.

 

4-Bina maliyetleri,bina sayısı arttıkça azalır.Bu anlamda tek tek bina yapmak yerine site yapmak ekonomik olarak daha uygundur.

 

5-Yaptığınız her ticari  işte hesabını bilmek ve belgeyle çalışmak-sözleşme yapmak  esastır.Belgesiz,sözleşmesiz çalışmak sonuçta bina imalatında zarar anlamına gelecektir.Sözleşme maddelerinin yazılı ifadesi ,kara  geçmek veya zarar anlamına geleceği için iki tarafında mutabık kaldığı doğru ifadeler net olarak yazılmalıdır.

 

5-Müteahhitler ,yapacakları imlat için Yapı denetim firmalarından kendi yaptıkları rutin denetim dışında ,ücret karşılığı danışmanlık hizmeti de almalıdırlar.Zira denetim firmasının işi binayı denetlemektir-danışmanlık yapmak değil.Bu suretle bina imlatı projeye uygun yapılacağı için ,hatalara bağlı verim düşüklüğü yada zarar önlenebilir.

 

6-Binanın Global Demir ve Beton İhtiyacı

 

Bina Demir İhtiyacı Kats (kg/m2)-- –Bina  Beton İht Kats(m3/m2)

Temel………………13…………………………………0.1

Döşeme…………….15…………………………………0.25

Kolon……………….14…………………………………0.08

Kiriş………………….8………………………………….0.07

Toplam……………...50…………………………………0.5

 

3--Bina İmalatında Malzeme Ve Renk Seçimi:

 

1--merdiven basamakları için bal sarısı-kum beji renkte afyon mermeri seçilmesi uygun olabilir.yada Merdiven evi duvarını da kirli gri su bazlı boya uygun olabilir. .

 

2--Kirli gri  renkli Muğla-marmara mermerleri çok toz tuttuğu ve  görünüm açısından uygun olmadığı düşünülürse merdivenler için kullanılmayabilir. Merdiven evi duvarı boyanırken  1 m ye kadar

 

a)--pembe-üstüne ise fıstık yeşili

b)-- kum beji yada yaban kırmızısı   renkli su bazlı  renk su bazlı boya kullanmak uygun olabilir.

 

3--Yatak ve Çocuk odaları için


c)--açık fıstık yeşili-şeker pembe-

 

d)--Salon ve oturma odaları için hazan sarısı  renkli su bazlı boyalar


e)--WC ve Banyolar için desenli Mavi fayanslar uygun olabilir.

 

e)-- Bilgi: saten ,odada duvarın dış havayla hava alışverişini sağlayan mikro delikleri kapattığından uygun değildir.

 

12--Belediye Mevzuatını  yakından takibi için ,bilgisayarda 1-Vörd de tüm Yönetmelikleri içeren klasör edinilebilir 2-www.marmara.gov.tr adresinden güncel mevzuat yakından takip edilebilir.

 

4—Bina İskanı İçin Ortalama Belge Alma Süreleri:  

1---SSK...........15 gün,


2--İSKİ…........15 gün,

 

3-- İtfaiye Md…15 gün

 

5--Binalarda Isı Yalıtımı İçin:

 

1-- kullanılan straforun yoğunluğu

1.1--Dış duvarda.........................20/ 24 dansinite

1.2--Şap altına ise ......................32 dansinite olup,

 

2--Projeye göre Strafor kalınlıkları

2.1-- dış duvarda...... 5 cm,

2.2--Bodrum kat döşemesinde........................ 5 cm,

2.3-Ara kat döşemelerinde ............................2 cm dir.

 

3--Bu anlamda dışa duvarda 5 cm yerine 3 cm strafor kullanılması projeye aykırı olduğu gibi 3 cm profor ile 5 cm strafor arasında sadece % 30 fiyat farkı gelebilir ki müteahhit in böyle bir ucuz hesaba giremsi de ayrıca doğru değildir.

 

6—Bina İmalatında  Muhasebe Uygulamaları:

 

1--İşçinin emeğinin karşılığı olan ücretini onun alın teri kurumadan-hemen işin bitiminde gönlünün hoşnut olacağı miktarı belirleyip-işten motivasyon ve manevi-moral yükseltmesi ile işçilik kalitesini ve işin bereketini-moral değerlerini-maneviyatını arttırmak.

 

2--İşçilerin Sigorta Primlerini zamanında yatırmak gerekir ve ne kadar sigortasız işçi çalıştırılıyorsa onları sigortalayıp sigortalarını yatırmak şart tır.Aksi kadirde cezalı duruma düşülür.Cezaya düşülmesi  durumunda   cezaların yüksekliği dikkate alındığında firma olarak parasal olarak zor duruma düşülenebilir.

 

2.1--İnşaatta Riske-kazaya karşı sigorta primlerini yatırmak firma için en uygun yoldur.

 

2.2--Öte yandan İşin bitiminde eksik olarak yatırmadığınız sigorta primlerini  muhasebe hesabı gereği birden yatırmanız gerekirse ;  bir anda o kadar primi nasıl yatıracaksınız.

 

3-İnşaatlarda işçilik ücretlerinin faturalandırılması,taşeron firma üzerinden yapılabilir.

 

 6.31--Yıkım:

 

3.1--Bugün hala yıkım firmalarında bir mühendis çalışmıyor.bugün hafriyatçılar ve inşaat kalfaları yıkım yapabiliyor.

 

3.2--Binaların yıkımında tek tek yıkım yapmak yerine bir mahallenin komple yıkılması ile yıkım süreci çok hızlandırılabilir.

 

6.32--Bina Mekanik Tesisat ve Elektrik Tesisat  Uygulamaları:


1-Sıhhi Tesisatta uygun boru çaplarını seçmek.Bu anlamda


2-Temiz su ana kolonunu ; 5 katlı binalar için katda tek daire için DN32,Kat da çift daire için DN40 çaplı,kalın et kalınlıklı ve kat da çift doğalgaz kelepçesi ile duvara monte edilmiş olarak monte etmek.


3-Pis su borularında :bodrum katda kullanıcı yoksa bodrum kat tavanında toplamak suretiyle kat da tek daire için DN125 ile kat da çift daire için DN150 çaplı kalın et kalınlıklı pis su borusu ile toplayıp rögara bağlamak,bodrum kat da kullanıcı varsa temel içinde temizleme kapaklarıda konulmak suretiyle DN150 lik kalın et kalınlıklı pis su borusu olarak çekmek.


4--Beton dökülmeden önce ,temelde minimum 150 mm lik pis su borularının döşenmesi-düşük döşemelerde tesisatın döşenmesi-mekanik ve elektrik tesisatın döşenmesi mutlaka sağlanmalıdır.


5-Temelde döşenen pis su borularına tıkanma durumunda ileride müdahale edebilmek için temizleme kapakları konulmalıdır.Temele döşenmiş 70 mm lik pis su borusu ileride ,bu boru tıkandığında Bodrum kat da oturan dairenin evinin apartmanın pis suları altında kalması anlamına gelecektir.


6-Tesisat borusunun  sonradan döşenmesi-kablo döşenmesi-temel topraklamasının yapılması yada kabloların bir üst çapta değiştirilmesi herhalde pek kolay ve mümkün  değildir.Bu nedenle beton dökülmeden-sıva yapılmadan önce iş programı dahilinde sağlıklı çizilmiş ve onaylanmış proje değerlerine göre tesisatın döşenmesi gerekir.


7-Dere yataklarına yakın yada bodrum katlarını su basabilen binaların,yağmurda rögardan bina bodrum katına su basmasın karşın,pis su rögar bağlantısında pisu borusu üzerine ya kalın et kalınlıklı çek valf yada 150 mm lik vana kapaklı olarak takılmalı, Yağmur anında bina sahipleri vanayı kapatarak ,rögarın geri tepmesini engellemiş olurlar.


8--Binaların atık sularını yağmur suyu hatlarını atık su rögarına bağlamak,atık su debisini artırdığı için uygun değildir. 10.1-Ayrıca döşemeden geçirilecek kalorifer-temiz su boruları için,tesviye şapı dökülmeden önce 10x10 cm mertekler tesisat borularının geçeceği yerlere konulmalı-şap dökülüp prizi alındıktan hemen sonra şapın üzerinden helikopter ile ,beton taze iken düzeltme yapılmalı ve pürüzsüz bir yüzey sağlanarak-düzeltme sıvası yapmasına gerek bırakılmamalı.Ardından mertekler alınarak borular döşenmelidir.ve yerleri ince sıva ile doldurulmalıdır.


39-Bina Temel Topraklama Hattı:Bina temel  topraklaması  için radyel temelin hasırına dikey olaral demir telle 30x3 mm lik galvaniz şerit dört cephe boyunca bağlanır.Bu şeride binanın dört köşesinden binadan 1,5 m uzakta 20 mm çaplı-1,5 m boyunda bakır çubuklar bağlantı yapılır.

Ve bakır çubuklar kuru ve taşlı olmayan nemli toprağa çakılır.Radyel temele bağlanan Temel topraklama şeridi,pano içinde eşpotansiyel barasına bağlanır.Binanın daire toprak hatları-doğalgaz borusu-metal borular bu baraya bağlanır.

 

6.33—Binalara İçin Maliyet Hesabı:


1-Bina Maliyetleri İçin Piyasa Fiyatları üzerinden hesaplanabilir


2-Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Birim Fiyat Tablosu Üzerinden Hesaplanabilir.


3-Bayındırlık ve İskan Bakanlığı …… Yılı Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri Tebliği tablosu ile yaklaşık olarak hesaplanabilir.


4-…….Yılı için bilinen bir maliyet, daha önceki veya daha sonraki bir yıl için yıllara göre -Bayındırlık ve İskan Bakanlığı  yıllara göre eskalasyon tablosundan ilgili yıla ait eskalasyon katsayısı seçilerek ,bilinen maliyet bu seçilen eskalasyon katsayısı ile çarpılarak istenilen yıla ait maliyet yaklaşık olarak bulunabilir.Kısa yıllar için gerekli eskalasyon tablosu (1996-2009) da aşağıda tablo olarak eklenmiş olup,Uzun yıllar için gerekli eskalasyon tablosu (1953-2009) da mevcuttur.

12-Tablo-12-Bayındırlık ve İskan Bakanlığı 2010 Yılı Mim-Muh Hizm.Bedel. Hesabında Kullanılacak  yüklenici karı dahil Yaklaşık Birim Maliyetler(TL/m2):


1A--3m Yük.Bet.İstinat-Bahçe Duvarı-Müştemilat-Sera-Basit Kümes Yapıları……73


1B--Su depoları,İşyeri Depoları-Cam sera……….127


2A--Kuleler………………………………………..201


2B--Tek katlı Tarım/End Yapıları Atölye-Mezbaha-Yat Bak.Yerl/Çoc.Oyun Alanları….276


3A--Okul Tesis- Katlı Garaj-Oyun Salonu-Hal Binası/Market-Matbaa- 4 katlı Konut- Benzin İstasyonu- Soğuk Hava Depoları-Semt Postanesi- Küçük Sanayi    Atölyeleri………448


3B--Kreş- Kamu Binaları-Lokanta/Yemekhane- Kal.As Ticari Büro-1-2 Yıl. Otel-Ent.Tarım Tes. /Büyük Çiftlik-Fuar /Sergi Sal-Marina/Gece kulübü-Misafirhane………………511


4A--Büyük Okul-Büyük Poliklinik-İl Kamu Binaları- Kal.As Ticari Büro-Kaplıca-İbadethane- Ent.San.Tesis-Büyük Alışveriş Merkezi-Yüksek Okullar-21.50 m büyük Kal.As.Apartmanlar-Villalar-Müst. Spor Köyleri-Huzurevi………………………..577


4B—İş Merkezi- Araştırma Binaları- Metro İstasyonu- Stadyum/Spor-Yüzme Salonu    Büyük Postane- Satış/Sergi Salonları-Eğlence Yapıları- Banka Binaları-Genel Sığınak-3-4 Yıld.Oteller-Banka Binaları-Otobüs Terminalleri………………………………….640


4C--150 Yat.Hastane- Büyük Kütüphane-  Yüks.Öğr.Yurt.-Arşiv Binaları- Büyük Adliye-Bakanlık Binaları-Rady.Kor.Depolar……………………………………………….761


5A--Askeri Yapılar-600 m2 üzeri Özel Konut/Büyükelçilik Yapıları-Borsa Binaları- 51.50 m den büyük yapılar-Üniversite Kampusleri-Alışveriş Kompl.-Rad.Tv.İst………….945


5B--Kongre Merk-Müze/Kütüphane Kompl- Olimpik Spor Tesis- Bilimsel Araşt.Merk.- Havalanı-İbadethane………………………………………………..............1144


5C--150 Yatak Üstü Hast- Tatil Köyleri-Büyük Tadyo-Tv Binaları-……1279


5D—Opera/ Konser Sal.Kompl- Restore Ed.Binalar……………………1559


6—Eskelasyon Katsayıları:

Yıl

Eskalesyon
Katsayısı

1996

40,72

1997

20,91

1998

12,12

1999

7,82

2000

4,73

2001

3,86

2002

2,33

2003

1,79

2004

1,54

2005

1,38

2006

1,3

2007

1,16

2008

1,09

2009

1

 

Tablo-10- Binalarda İmalat Maliyetleri Yüzdeleri

 

 

 

İMALAT

I

ZK+ 1NK

 

II

BK+ZK

+1NK

III

ZK+1-2NK

IV

BK+ZK+1-2NK

V

BK+ZK+4-8NK

VI

BK+ZK

+9NK

 

VII

ORTALAMA

TEMEL

7

7

5

5

 

 

7

BODRUM KAT

--

8

--

6

 

 

7

ZEMİN KAT

15

13

10

9

 

 

13

1 NORMAL KAT

17

14

12

11

 

 

12

2 NORMAL KAT

--

--

12

11

 

 

11

KABA İNŞAAT

39

42

39

42

40

45

50

ÇATI

9

8

7

6

4

3

(9-3)

DOĞRAMA

12

10

12

10

10

10

11

İÇ SIVA

4

4

4

4

5

5

4

DIŞ SIVA

3

3

3

3

2

2

3

BOYA BADANA

3

3

3

3

3

3

3

KAPLAMALAR

7

5

8

8

9

7

7

ELEKTRİK TESİSAT

5

7

5

5

5

5

6

SIHHI TESİSAT

7

7

7

7

7

7

7

KALORİFER TESİSAT

8

8

8

8

8

8

8

MÜTEFERRİK İŞLER

3

3

4

4

7

5

5

 

%100

%100

%100

%100

%100

%100

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 365

Eklenme Tarihi : 21.05.2021

Önceki sayfaya geri dön.